28 / 04 / 2024

TCDD, Yüksek Hızlı Tren ismini marka yaptı!

TCDD, Yüksek Hızlı Tren ismini marka yaptı!

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Yüksek Hızlı Tren (YHT) ismini marka yaptı. TCDDnin, Türk Patent Enstitüsüne başvurusu üzerine YHT ismi ve kullanım şekli marka olarak tescil edildi. Tescil işlemi, Enstitünün Resmi Marka Bülteninde yayınlan



İsmin marka olmasıyla birlikte artık YHTyi TCDDden başka hiçbir firma kullanamayacak. Demiryolu sektörünün serbestleşmesi sonrasında da sektöre çok sayıda özel firmanın girmesi bekleniyor. Bu firmalar da tren işlettiği takdirde o trenlerin de farklı ismi olacak. YHT seferlerine başlamadan önce, 2009 yılında internet üzerinden tren isimleri için yapılan ankette Türk Yıldızı, Turkuvaz, Kardelen, YHT, Çelik Kanat ve Yıldırım isimleri en çok oyu almıştı. Finale kalan YHT ve Yıldırım isminden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, YHT ismini seçmişti.

5 milyon yolcu taşındı

TCDD yetkilileri, YHT isminin sempatiyle karşılandığını ve kısa sürede sevildiğini belirterek, şunları söyledi: Bilindiği gibi Türkiye Mart 2009 tarihinde Ankara- Eskişehir arasında yeni yapılan YHT hattını çalıştırarak dünyada sekizinci Avrupada altıncı Yüksek Hızlı Tren işletmecisi ülke olmuştu. Bu yıl ise Ankara- Konya hattı işletmeye açıldı. Her iki yüksek hızlı tren hattı da yüzde 100e yakın doluluk oranıyla çalışıyor. Bilet fiyatları ise bu tür tren işleten ülkelerden iki katla, beş kat daha ucuz. YHT ile bugüne kadar toplam 5 milyon yolcu taşındı.
Hürriyet/Esra KAYA


Geri Dön