Ulaşım

TCDD'den Ankara-İstanbul YHT açıklaması!

TCDD'den yapılan açıklamada, bir gazetede yayımlanan "Hayalete Telsiz Yardımı" başlıklı haberle ilgili açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü ifade edilerek haber kaynaklarının hiçbirinin YHT hattı yapımı ve işletilmesinde uzman olmadığı bildirildi


Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının işletmeye alınmadan önce emniyetli ve güvenli işletmecilik için sertifikasyon dahil gerekli tüm tedbirlerin alındığı, hatta güvenli tren işletmeciliğinin sağlanması amacıyla gerekli olan ve teknolojinin imkan tanıdığı iletişim araçlarının (GSM-R, telsiz, telefon) kullanıldığını belirtti.


TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede yayımlanan "Hayalete Telsiz Yardımı" başlıklı haberle ilgili açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü ifade edilerek haber kaynaklarının hiçbirinin YHT hattı yapımı ve işletilmesinde uzman olmadığı bildirildi.


Ankara-İstanbul YHT Hattı Projesi'nde binlerce demiryolcu, alanında yetkin yerli ve yabancı uzmanlar, üniversite öğretim üyesi bilim adamlarının görev aldığına dikkati çekilen açıklamada, dünkü "Hayalet Tren" ile ilgili açıklamanın iyi anlaşılamadığı düşünerek Ankara-İstanbul YHT hattının işletmeye açılmadan önce tamamlanan süreçleri bir kez daha tekrarlamak istedikleri kaydedildi.


Hattı inşa eden yüklenici ve müşavir firma tarafından hattın tamamlandığı ve işletmeye hazır hale getirildiğinin raporlandığının vurgulandığı açıklamada, teknik uzmanlardan oluşan TCDD Kabul Komisyonu tarafından hattın kabulünün yapıldığı, Demiryolu Yapım Dairesinin kabul olurunu uygun görüşle yayımladığı belirtildi.


TCDD Trafik Dairesinin koordinasyonunda oluşturulan teknik heyetin hattın işletmeye uygunluğunu raporladığı, Trafik Dairesinin işletme talimatını hazırlayarak yayımladığı kaydedilen açıklamada, "AB onaylı uluslararası sertifika vermeye yetkili sertifikasyon kuruluşunca hatta güvenlik raporu verilmiştir. Sertifikasyon öncesi Piri Reis Ölçüm Treni ile en düşük hızdan (30 kilometre/saat) başlanarak 275 kilometre/saat hıza kadar ölçümlü deneme sürüşleri sertifikasyon kuruluşunun katılımıyla yapılmıştır. Son olarak üniversitelerce görevlendirilen bilim adamlarından oluşan Bilim Kurulu tarafından da rapor hazırlanmıştır" ifadesi kullanıldı.


Ankara-İstanbul hattının yüksek hız uygulanan tüm kesimlerinde gelişmiş ülkelerin kullandığı trafik yönetim sisteminin (ERTMS) kullanıldığı ve kumanda merkezinden görüldüğü bildirilen açıklamada, Köseköy-Gebze arası konvansiyonel hat kesiminde ise uluslararası standartlar ve sertifikasyona uygun Trafiğin Merkezden Telefonla İdaresi (TMİ) sisteminin uygulandığı belirtildi.


Ankara-İstanbul YHT hattının bütün bu süreçler tamamlandıktan, güvenli bir şekilde işletilebilirlik raporu hazırlandıktan sonra işletmeye açıldığına dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Ankara-İstanbul YHT hattı işletmeye alınmadan önce emniyetli ve güvenli işletmecilik için sertifikasyon dahil gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Ankara-İstanbul YHT hattında  güvenli tren işletmeciliğinin sağlanması amacıyla gerekli olan ve teknolojinin imkan tanıdığı tüm iletişim araçları da (GSM-R, telsiz, telefon) kullanılmaktadır."



AA