17 / 08 / 2024

TCMB açıkladı! Memur ve emekli zammı için yeni oran verildi... 

TCMB açıkladı! Memur ve emekli zammı için yeni oran verildi... 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni açıkladı. Ağustos ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,55'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 42,95'den yüzde 43,31'e yükseldiği kaydedildi.



Memur ve memur emeklilerinin ocak ayında alacağı zam oranı hesabı da yeni tahminle değişti. Memur ve emekli ne kadar maaş zammı alacak? Yılda 2 kez zam alan emekli ve memur maaşı Ocak 2025'te tekrar artacak. Merkez Bankası emekli ve memur zammı için belirleyici olan yıl sonu enflasyon tahminini açıklamasının ardından bugün de piyasanının enflasyon beklentilerini açıkladı.

Sabah'ta yer alan  habere göre, Merkez Bankası yıl sonunda yüzde 38 enflasyon beklerken yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yüzde 43.31 çıktı. Böylece memur ve emekli maaşı için yeni zam oranı da yükselmiş oldu.

EMEKLİ VE MEMUR ZAM OARANLARI DEĞİŞTİ

Merkez Bankası ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni de yayımladı. Ankette yıl sonunda enflasyonun yüzde 43.31 olacağı tahmin edildi. Merkez Bankası'nın yüzde 38 tahminine göre bu tahmin 5 puandan fazla çıkmış oldu. Buna göre de daha önce yüzde 10,65 hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı yüzde 14.89'a yükseldi.

Buna göre, bu yeni hesaba göre SSK ve Bağ-Kur'lunun emekli maaşı için enflasyon artışı yüzde 14.89 olacak. Refah payı ya da başka ilaveler olmaz ise SSK ev Bağ-Kur emeklileri anket tahminine göre bu oranda maaş artışı alacak. Memur maaşı ise yüzde 6 oranındaki toplu sözleşmeyle birlikte yüzde 11.85 oranında zam almış olacağı kaydedildi.

TCMB açıkladı! Memur ve emekli zammı için yeni oran verildi... 

ZAMLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Emeklilerin kesin zam oranları 3 Ocak'ta açıklanacak olan Aralık enflasyonu ile kesinleşecek. Böylece son 6 aylık enflasyon oranı ortaya çıkacak ve bu SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artış oranı olacak. Yine enflasyon oranı memurlar ve memur emeklileri için de enflasyon farkını ortaya koyacak. Bunların dışında taban maaş artışı ya da refah payı verilip verilmeyeceği konusu da bu tarihte netlik kazanmış olacak.

Öte yandan, Ocak döneminde yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25 zam alan emekliler temmuz döneminde 6 aylık enflasyon rakamları kadar yüzde 24,73 zam aldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 24.73'lük zam oranı sonrası 10 bin TL olan en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL'ye yükseltildi.

Memur emeklisi ise yüzde 8,46'lık enflasyon farkına ilaveten yüzde 10 toplu sözleşme zammı aldı. Rakamlar beraber değerlendirildiğinde memur ve memur emeklisi yüzde 19,31 zam almış olduğu kaydedildi.

Yılbaşı zamlarında şok: Asgari ücrete yüzde 15, memur ve memur emeklilerine yüzde 6.6, emeklilere yüzde 10.6 zam gelecek

Emekli ve memurun yeni zammında en güçlü 2 senaryo netleşti! Emekliler ve memurlar şimdi rakamlara bakın! 

Memur ve emeklinin Ocak 2025 zam rakamları hesaplandı! İşte enflasyona göre o rakamlar...

Memur ve emekli maaşlarında şok! Zamlar öteleniyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön