30 / 04 / 2024

TCMB Başkanı Erkan’dan şoke edecek enflasyon mesajı! Enflasyon ne zaman tek haneye inecek?

TCMB Başkanı Erkan’dan şoke edecek enflasyon mesajı! Enflasyon ne zaman tek haneye inecek?

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle 2024 yılı Mayıs ayından sonra görmeye başlayacağız. 2025 yılında istikrar dönemi olacak ve 2026 yılında da enflasyonu tek haneye indireceğiz” şeklinde konuştu.



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulundu.

“2026 YILINDA ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİRECEĞİZ”

Başkan Erkan, dezenflasyon sürecini başlatacak ve daimi olmasını sağlayacak esas gücün etkili bir para politikası olduğunu vurgulayarak, öngördükleri dezenflasyon ve istikrar dönemleri öncesinde bir geçiş sürecinde olduklarını ifade etti. Geçiş sürecinde, Enflasyon Raporu'nda da şeffaf biçimde aktardıkları üzere enflasyonda geçici bir yükseliş gerçekleştiğini söyleyen Erkan, "Bu süreçte 2024’te dezenflasyonun sürdürülebilir biçimde başlamasını sağlayacak zemini dikkatli bir şekilde oluşturuyoruz. Dezenflasyon süreci dönemine girildiği zaman, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler yerini kur istikrarı, düzelen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında daimi güçlenme ve yükselen rezervlere bırakacak. Bu kapsamda, para politikası tepkimizi, enflasyonun temel eğilimini indirmeye odaklı olarak, veriye ve etki analizlerine dayanarak veriyoruz” dedi.

TCMB Başkanı Erkan’dan şoke edecek enflasyon mesajı! Enflasyon ne zaman tek haneye inecek?

Erkan, enflasyon görünümünde bariz bir düzenle sağlayıncaya kadar parasal sıkılaştırmayı devam ettirmekte kararlı olduklarını vurgulayarak, faiz kararlarını, miktarsal sıkılaştırmayı, seçici kredi sıkılaştırmasını ve makroihtiyati doğrultuda sadeleşmeyle daha verimli ve etkili hale getirdiklerini söyledi. Para politikasının enflasyon üzerindeki etkisi, beklentiler, finansal piyasalar, krediler ve bunun yanı sıra, talep gibi pek çok kanalın etkileşimi ile beraber belirlendiğini hatırlatan Başkan Erkan, parasal aktarımın birkaç çeyreği kapsayan bir süreç boyunca gerçekleşeceğini söyledi.

TCMB Başkanı Erkan’dan şoke edecek enflasyon mesajı! Enflasyon ne zaman tek haneye inecek?

Haziran ayından bugüne devam eden parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin biçimde 2024 yılında görmeye başlayacaklarına vurgu yapan Erkan, "Bu yüzden, 2024’ü dezenflasyon süreci olarak tanımlıyoruz. 2024 yılında aylık bazda daha ılımlı rakamlar kaydedecek olsak da yıllık enflasyonda düşüşü baz etkileri ile beraber mayısın ardından görmeye başlayacağız. Bu sayede, gelecek sene başlayacak dezenflasyonun sürekliliğini sağlayarak 2025 yılında istikrar dönemine gireceğiz. Bu süreçte, enflasyondaki gerileme hızlanırken öngörülebilirlik yükselecek ve bununla beraber, 2026'da enflasyonu tek haneye yeniden indirmiş olacağız. Fiyat istikrarını oluşturmakta kararlıyız. Toplumsal refaha azami katkıyı sağlayabilmek amacıyla tüm ekibimizle gece-gündüz, özverili biçimde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Emekli maaşında Ocak 2024 için yüzde 25.11, 37.76 ve 39.61’lik zam oranları ortaya çıktı! İşte zamlı yeni emekli maaşlar

Deprem bölgesinde yaşayanlara müjde! 4 ilde yeni sanayi alanı kurulacak! Bakan Kacır resmen müjdeyi verdi!

Benzin, motorin ve LPG şok karar! Duyanlar inanmıyor! Resmen kuyruklar oluşturacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön