Ekonomi

TCMB'den Kur Korumalı TL Mevduat uygulama talimatı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına geçişin desteklenmesine ilişkin tebliğe ilişkin uygulama talimatını yayınladı.

TCMB, yeni enstrümanın uygulama talimatı ile ilgili "Çekim yapılan tarihte saat 11:00’de Merkez Bankasınca ilan edilen kurun dönüşüm kurundan düşük olması durumunda hesabın vadeden önce kapatıldığı tarihte saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kurundan hesap bakiyesi güncellenir" dedi.

Sputniknews'de yer alan habere göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarına dönüşümün desteklenmesiyle ilgili tebliğe ilişkin uygulama talimatını yayımladı.

Mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğin yurt içinde yerleşik kişilerin döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsi katılım fonlarının Türk Lirası'na çevrilmesi durumunda ne şekilde kullanılacağına ilişkin uygulama talimatında detaylar yer alıyor. vadeli mevduat ve katılma hesapları. Buna göre, 20 Aralık tarihinde mevcut olan döviz tevdiat hesaplarındaki ve döviz katılma fonu hesaplarındaki dövizler, mukim gerçek kişi hesap sahibi tarafından talep edilmesi halinde kur üzerinden Türk Lirası'na çevrilecektir.

TCMB adına sisteme girmek isteyen bankalarla dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden hesaplar açılacak. Toplanan taleplere ilişkin olarak bankanın satın aldığı döviz, saat 17.00'ye kadar TCMB'ye bildirilecek ve toplu olarak söz konusu hesaplara aktarılacaktır. TCMB hesabına aktarılan döviz dekontları ve çevrilen tutarlara ilişkin bilgiler, tebligat formuna uygun olarak aynı gün elektronik ortamda TCMB'ye bildirilecektir. Banka tarafından TCMB hesabına aktarılan para birimleri, Merkez Bankası tarafından çevrim kuru üzerinden satın alınacaktır.

Döviz alış işlemleri karşılığında Türk lirası tutarları Merkez Bankası tarafından bankanın EFT merkezine ücretsiz olarak gönderilecektir. Saat 17.00'ye kadar sonuçlanamayan işlemler için Türk Lirası tutarları bankanın Merkez Bankası nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacaktır.

Vade sonu kur farkı ödemesi

Vade sonunda hesap sahibinin her koşulda döviz cinsinden anaparasını koruması esas olacaktır. Vade oranının çevrim oranından düşük olması durumunda, hesap sahibine banka tarafından "anapara + faiz/kar payı" ödenecektir.
Vade oranının çevrim oranından yüksek olması durumunda faiz/kar payı tutarının kur farkından fazla olması durumunda hesap sahibine banka tarafından "anapara+faiz/kar payı" ödenecektir. Ancak, faiz/kar payı tutarının kur farkından az olması durumunda banka, hesap sahibine "anapara+faiz/kar payı"na ek olarak "kur farkı-faiz/kar payı" tutarını ödeyecektir. Söz konusu ek tutar Merkez Bankası tarafından bankaya verilecektir.

Banka hesabına yatırılacak

Hesap sahibine toplam kur farkı kadar getiri sağlanacaktır. Vade sonunda banka, tahakkuk eden faiz veya temettü tutarını hesap sahibine tebliğ formuna göre Merkez Bankası'na bildirir. Banka kayıtları ile Merkez Bankası kayıtlarının mutabakatı yapıldıktan sonra vade oranı çevrim oranından yüksek ise ve kur farkı üzerinden hesaplanan tutar faiz/kâr payından yüksek ise; Kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz/kar payı düşülerek oluşan bakiye aynı gün Merkez Bankası tarafından ilgili bankanın hesabına aktarılacaktır.

Kur düşerse fark Merkez Bankası'na

Vade tarihinden önce para çekme durumunda, para çekme günü saat 11.00'de Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz kurunun çevrim kurundan yüksek olması durumunda, Merkez Bankası kur farkı ödemeyecektir. Ancak, para çekme günü saat 11:00'de Merkez Bankası tarafından ilan edilen kur çevrim kurundan düşük ise, hesap bakiyesi, Merkez Bankası tarafından saat 11:00'de ilan edilen döviz alış kuru üzerinden güncellenecektir. hesabın vadesinden önce kapatıldığı tarih. Aradaki fark, Merkez Bankası'nın bildireceği Türk Lirası hesabına banka tarafından aktarılacaktır. Söz konusu uygulama kararı 22 Aralık tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Ekonomistler cevapladı! Kur korumalı TL vadeli mevduat enflasyonu düşürür mü?

İşte kur korumalı TL vadeli mevduat ile ilgili merak edilenler!