Ekonomi

TCMB'den yeni düzenleme: Menkul Kıymet Tesisi Uygulama Talimatı'nda değişiklik yapıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme haberi geldi. Buna göre Merkez Bankası (TCMB) bankaların ek zorunlu karşılık tutmasını gerektiren bilanço TL payını yüzde 60 seviyesinden yüzde 57'ye indirdi. İşte ayrıntılar...  

Merkez Bankası (TCMB) tarafından, haftasonu Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile gerçek ve tüzel kişi için hesaplanacak TL payının düşük olanının yüzde 60'ın altında kalan bankalar için yabancı para mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarına 5 puan ilave uygulamasında oranı yüzde 57 seviyesine indirildi.
 

BANKALARIN TL MEVDUAT PAYININ HESAPLANDIĞI FORMÜL DEĞİŞTİ!

Merkez Bankası tebliğe yönelik yayımladığı uygulama talimatında bankaların Türk Lirası mevduat payının hesaplandığı formülde kur korumasız üç ay üzeri mevduatın 1.5 kat çarpanla hesaplanmasına ilişkin değişkliğe gitti.

28 Haziran sonrası vadesi dolacak hesaplardan kur korumasız en az üç ay vadeli hesaplara geçiş yapılması durumuda ilgili tutar bu hesaplarda kaldığı sürece hesaplama yönteminde bu mevduatın payına pozitif ayrımcılık uygulanacak.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi tarafından yapılan açıklamada: "TCMB daha önce yaptığı şekilde sadeleştirme adımlarına ZK kararıyla devam ediyor. Aslında bunlar temelde politika faizinin etkinliğini artıracak adımlar. Bu karar mevduat faizlerinde 1,000 baz puan düşüş sağlayacak. Şu anda yüzde 40 civarında olan mevduat faizleri yüzde 30'lar seviyesine gerileyecek" ifadelerini kullandı.

SADELEŞTİRİLME ADIMI SONRASI İLKK DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ!

TCMB verilerine göre mevduat getirilerinde rekor artışların ardından  sadeleşme adımıyla ilk düşüş yaşandı.

23 Haziran haftasında yüzde 42 seviyesindeki 3 Aya Kadar Vadeli TL mevduatın getirisi 30 Haziran haftasında yüzde 38.5 seviyesine kadar geriledi. 

TCMB mevcut mikro ve makroihtiyati çerçevenin, etki analizlerine çerçevesinde ve kademeli bir anlayışla sadeleştirileceğini belirterek ilk sadeleşme adımına 25 Haziran tarihinde gitmişti. 

TCMB'nin geçen ay sonu yapılan ilk sadeleşme adımdan sonra  yüzde 45'e yaklaşan mevduat faizlerinde düşüş yaşanmış, bankacılar regülasyonlar nedeniyle sektörde "yarışa dönüşen mevduat kampanyalarına" ihtiyacın azaldığını aktarmışlardı. 

TCMB'den yeni hamle: Zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti!

Merkez Bankası'ndan dev adım! Bu kararla dünya bankaları arasına girdi!

Bankacılık sektörünün mevduatı 12 trilyon 39,2 milyar liraya yükseldi!