04 / 05 / 2024

TCMB’nin rezerv varlıklarında artış! Toplam 116,6 milyar dolar oldu!

TCMB’nin rezerv varlıklarında artış! Toplam 116,6 milyar dolar oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları, ağustosta temmuz ayına kıyasla yüzde 4,5 oranında artarak 116,6 milyar dolara çıktı.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB), Ağustos 2023 dönemine yönelik "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri paylaşıldı.

Bu kapsamda, resmi rezerv varlıkları ağustos ayında temmuza göre yüzde 4,5 oranında artarak 116,6 milyar dolara çıktı. Aynı süreçte döviz varlıkları yüzde 7,6 oranında artarak 67,4 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 0,9 oranındaki artış ile beraber 41,8 milyar dolara tırmandı.

Vadesine bir sene ya da daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden ortaya çıkan yükümlülükler) ağustosta temmuza kıyasla yüzde 1,2 oranında artarak 48,2 milyar dolar oldu. Söz konusu tutarın 39,7 milyar doları anapara, 8,5 milyar doları faizden meydana geldi.

TCMB’nin rezerv varlıklarında artış! Toplam 116,6 milyar dolar oldu!

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BÖYLE YORUMLANDI

Öte yandan TCMB’nin 500 baz puanlık faiz artışı yabancı basında geniş yankı buldu. Karar, seçimin ardından yürürlüğe konulan yeni ekonomi politikalarının bir parçası olarak yorumlandı.

BLOOMBERG: SIKILAŞMA DÖNGÜSÜ YOĞUNLAŞIYOR

Sözcü gazetesinin haberine göre, ABD’li finans ajansı Bloomberg, “Yıllarca devam eden istikrarsız ve alışılmadık politikaların ekonominin dengesini bozmasından sonra göreve gelen yeni ekonomi yönetimi Türkiye’den uzak duran yatırımcıların ilgisini çekmeye gayret gösterirken işler daha da hızlanıyor” ifadelerini kullandı.

Beril Akman imzalı haberde, “Peş peşe 4’ncü artış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayısta tekrar seçilmesinin ardından başlayan sıkılaşma döngüsünün yoğunlaştığını gösterdi” denildi.

Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki ise “TCMB’nin mart ayındaki yerel seçimler öncesinde gelecek yılın ilk çeyreğinde faiz artırımlarına ara vermesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Baziki, “Seçimlerden sonra daha fazla faiz artışının gelmesi olası. Enflasyonda yüzde 70’lik bir zirve olacağını tahmin ediyoruz. Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerini sabitlemek ve fiyat artışlarını dizginlemek amacıyla daha uzun süre daha yüksek seviyelere çıkacağını göreceğiz” değerlendirmelerinde bulundu.

TCMB’nin rezerv varlıklarında artış! Toplam 116,6 milyar dolar oldu!

FT: TÜRKİYE YABANCI YATIRIMCI ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR

Öte yandan, İngiliz finans gazetesi ise faiz artışını “Türkiye, neredeyse yüzde 60’a yaklaşan enflasyonu dizginleme kampanyasına hız verirken, haziran ayından bugüne kadar 4’ncü defa faizleri artırdı” şeklinde değerlendirdi.

Haberde, “Bugünkü faiz artışı, bir dönemler yüksek faizi ‘tüm kötülüklerin anası’ olarak yorumlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu önünde “sıkı para politikasını” benimsemesinden birkaç hafta sonra geldi” denildi.

Adam Samson imzalı haberde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mayıs ayında tekrar seçilmesinin ardından atadığı ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele etmek amacıyla acele ederken yabancı yatırımcıları geri çekmeyi hedefleyen bir dizi başka adım atıyor” yorumlarında bulundu.

KKM’den çıkanlar dikkat! Eylül ayı mevduat faiz oranları belli oldu! İşte banka banka mevduat faiz oranları...

Trafik sigortasında yeni dönem! Sistem sil baştan değişiyor! Kimi, nasıl ilgilendirecek? Detaylar tek tek açıklandı!

Benzin, motorin ve LPG’de peş peşe indirim müjdesi! İndirim tarihi resmen belli oldu! Duyanlar kuyruk oluşturacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön