Ekonomi

TCMB'nin rezervlerindeki gerileme devam ediyor!

Bankacıların hesaplamaları baz alındığında TCMB'nin geçen hafta itibarıyla toplam rezervleri 3 milyar dolar olurken net rezervleri ise, 2 milyarın üzerinde seyretti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinin seçimlerin ikinci turundan önce son hafta olan 26 Mayıs haftası itibarı ile toplam rezervlerinin yaklaşık 3 milyar dolar, net rezervlerinin ise 2 milyar dolar üzerinde gerilediği hesaplanıyor.

Bankacıların hesaplamaları seçimlerin birinci tur öncesinde yüksek döviz talebinden dolayı 9 milyar dolar gerileyen, birinci turdan sonraki ilk hafta 3.5 milyar dolar daha azalma kaydeden döviz rezervlerindeki gerilemenin geçen hafta da sürdüğünü kaydetti.

İşte detaylar...

DÜŞÜŞ YAKLAŞIK 3 MİLYAR DOLAR!

Ekonomim'de yer alan detaylara göre, 2'inci turdan önceki hafta düşüşün yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu açıklayan ekonomistler, böylece toplam rezervlerin 98.5 milyar dolara indiğini hesapladı. Reuters'ın görüşme yaptığı dört ekonomistin hesaplamaları rezervin 2.9-3.3 milyar dolar seyrinden azaldığına işaret etti.

Resmi son veriler kapsamında, sene başından 19 Mayıs tarihine kadar toplam rezervlerde kaydedilen gerileme, altın satışlarının da etkisiyle 27.2 milyar dolar oldu. Düşüşün hesaplamalar kapsamında gerçekleşmesi halinde sene başından beri rezerv kaybı 30 milyar doları bulacak.

Hesaplamaların yanılma payının daha fazla olduğu net rezervlerin ise, geçtiğimiz hafta 2 milyar doların biraz üzerinde düşüşle eksi 2.5 milyar dolara gerilemesi tahmin ediliyor. Ekonomistlerin öngörü bandı 2-2.5 milyar dolar aralığında yer alıyor.

Net uluslararası rezervler geçtiğimiz hafta 2.48 milyar dolar daha gerileyerek 19 Mayıs tarihi itibarıyla -151.3 milyon dolar azalmıştı. TCMB'nin net rezervleri seçimlerin birinci turundan önceki haftada da 4.45 milyar dolar ile keskin düşüş gerçekleşmişti.

Hükümetin istikrarlı Türk Lirası, piyasanın ise kamu kontrollü olarak tanımladığı bu politikalarla dolar/TL sınırlı artsa da son beş yılda yüzde 80 kayıp ile en kötü para birimlerinin başında geliyor. Türk Lirası'nın daha çok değer kaybetmesi gerektiğine dair artan beklentiler ise TCMB rezervlerini her geçen gün daha da zor duruma sokuyor.

TCMB'nin rezerv verileri Perşembe günü belli olcak.

Şirketler en çok hangi alanlarda eleman arıyor? İşte en çok tercih edilen meslekler!

Kartlı ödemeler Nisan ayında 544 milyar TL oldu!