Genel

TEB, Girişim Evleri ve Kuluçka Merkezleri kuracak!

TEB, bilgi birikimini şimdi de girişimlere aktaracak. İlk desteğini teknogirişimcilere sunacak olan TEB, 'Girişim Evleri' ve 'Kuluçka Merkezleri' kurmaya hazırlanıyor

Türk Ekonomi Bankası (TEB) önümüzdeki bir ay içinde İstanbul'dan başlamak üzere Türkiye'nin belli noktalarına 'Girişim Evleri' ve 'Kuluçka Merkezleri' kuracak. TEB Genel Müdürü Varol Civil, sponsorluğunu yaptıkları Gençlik Treni projesi için gittiği Ankara'da gazetecilerle sohbet etti. TEB'in KOBİ bankacılığı alanında Dünya Bankası'na bağlı IFC tarafından dünyanın en iyi 3 bankasından biri seçildiklarene anımsatan Civil, TEB'in bu alandaki bilgi birikimini şimdi de girişimciler için kullanacaklarını açıkladı.


GENÇLERE YOL GÖSTERECEK


Civil, 'Birçok parlak gencimiz var. Bu gençlerimizin katma değer sağlayacak fikirleri, projeleri var. İşin ilk kısmı tamam. Proje hazır, finansal destek hazır. Peki, bundan sonra ne yapacaklar, şirketi nasıl kuracaklar, ürünlerini nasıl pazarlayacaklar? İşte bu noktada biz TEB olarak danışman banka şapkamızla Türkiye'nin yarınları olan bu gençle-rimize bu zorlu süreçte yol gösterme misyonu edindik' dedi. Hibe almaya hak kazananlara banka ilk ay, bir an önce işe koyulabilmeleri için 10 bin liraya kadar 0 faizli kredi imkanı sunuyor.


KOBİ BANKACILIĞINDA ÖNCÜ


Civil ayrıca Fortis ile birleşmenin ardından bankayı kurumların yanında bireylere de daha yakın gençleri daha fazla kucaklayan bir vizyon ile yapılandırdıklarını da anlattı. KOBİ alanında da önemli desteklerinin olduğunu dile getiren Civil, şöyle konuştu: 'Bankacılık sektöründe KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payı yüzde 24'lerde iken TEB'de bu oran yüzde 44-45'lere ulaşmış durumda. Geçen yıl bizim için çok önemli bir birleşme yılı olmasına ve ağırlıkla bu bütünleşmeye odaklanmamıza rağmen kredilerimiz sektor üzerinde büyüdü. 2012'de de aynı yönde bir büyüme bekliyoruz.'


Basel II'den en az biz etkileniriz


TEB Genel Müdürü Varol Civil, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Basel II'ye geçişle birlikte, sermaye yeterliliklerinin ölçülmesine yönelik kullanılacak risk ağırlıklarında yaptığı değişikliklerin TEB'in sermaye yeterlilik rasyosunu nasıl et-kileyeceği konusundaki değerlendirmesinde, "Aynen BDDK'nın açıkladığı 0.2 puan düşüş paralelinde ge-rileme olur; hatta biraz daha olumlu olacak. SYR oranımız. Şu anda yüzde 14 civarında" dedi.


Hurda işine girmeyiz


Son dönemde katılım bankaları başta olmak üzere altına dayalı fon ve hurda altının mevduata çevrilmesi konularında yaşanan artışla ilgili altın mevduatında da aktif bir oyuncu olduklarını; ancak pazar paylarının daha düşük olduğunu söyleyen Civil, "Bizim çok büyük olmasa da altın fonumuz var. Hurda altın toplanmasında henüz yokuz; orada da biraz kuyumcuların yanında duruyoruz. Ama sektördeki gelişmeleri de takip ediyoruz. Diğer bankaların bu alana girmesi altın kredilerinde pazar payımızı bir miktar aşağı çekebilir ama bu da çok normal' dedi. Civil, kuyumcuların müşterileri olduğunu belirterek, 'Onlar bize hurda işine giren bankalara hoş bakmıyoruz deyince bizim de tarafımız belli oldu zaten' dedi.


2023 hedefi en az 10 yeni marka


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2023 yılına kadar en az 10 tane marka oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Her yıl 500 projeyi destekleyecek potansiyele sahip olduklarını söyleyen Bakan Ergün, Türkiye'de işini ürüne dönüştürmüş girişimci arkadaşlar olduğunu kaydetti. Ergün, 'Biz kuyuya bir kova su döküyoruz ama biliyoruz ki aşağıda büyük bir deniz var' diyerek girişimcilik faaliyetlerinin gelişimini anlattı. Projenin güzel olduğu için bütçenin 5 kat arttığını aktaran Ergün, teknogirişimci sayısının 742 olduğunu aktardı. TÜBİTAK programlarını ön ödemeli hale getirdiklerini aktaran Ergün, "Teknogirişimcilerin ortak pazar bulabilmeleri için uğraşıyoruz. Teknogirişimci arkadaşlar yatırım safhasına geldi" dedi.

Yeni Şafak