26 / 12 / 2024

TEDAŞ: Lisanssız elektrikte onaylar hızlanacak!

TEDAŞ: Lisanssız elektrikte onaylar hızlanacak!

TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, lisanssız güneş santrali onaylarının hızlandırılacağını, önlerinde biriken dosyaların iki ay içinde eritileceğini açıkladı. Lisanssız elektrik üretim tesislerinin sayısı 180’i aştı.



Türkiye’deki lisanssız elektrik üretim tesislerinin sayısı 180’i aşarken, toplam kurulu güç 115 MW’yi buldu. 


Enerji Günlüğü’nün Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi verilerinden derlediği bilgilere göre, lisanssız elektrik üretim tesislerinin sayısı ve kurulu gücü giderek artıyor. Halen 180 adet lisanssız üretim tesisi kabul alarak üretim yapmaya başlamış durumda. Bu tesislerin toplam kurulu gücü ise 115.8 MW düzeyinde.


GES’ler önde 


Lisanssız elektrik üretiminde hem başvuru adedi hem de kurulu güç açısından güneşe dayalı tesisler başı çekiyor. 180 lisanssız tesisin 167’si güneş santrallerinden oluşurken, bu tesislerin toplam kurulu gücü de 86 MW’nin üzerinde. Kabul alan lisanssız elektrik santrallerinden 6’sını ise trijenerasyon/kojenerasyon tesisleri oluşturuyor. Bu gruba giren tesisler, toplam 23.5 MW ile kurulu güç açısından da ikinci sırada bulunuyor. 


5.6 MW’lik BES projesi 


Lisanssız elektriğe ilişkin en dikkat çekici noktalardan biri ise biyokütleye dayalı tesislerin durumu. Kabul alan biyokütle enerji santrallerinin (BES) sayıları 5’e ulaşırken, bu tesislerin kurulu gücü ise 5.6 MW düzeyinde. 

Türkiye’de toplam elektrik kurulu gücü içindeki payını hızla artıran rüzgara dayalı santrallerin lisanssız üretim alanındaki durumu ise sönük. Bugüne kadar kabul alarak üretime geçmiş sadece iki lisanssız RES üretimde ve bunların toplam kurulu gücü 500 kW, yani yarım MW ile sınırlı. 


GES bağlantıları hızlanacak 


TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, yaptığı açıklamada, güneşe dayalı lisanssız elektrik üretimi tesislerinin proje onay kısmındaki yığılmayı aşmak için proje onay bölümünü bağımsız hale getirdiklerini söyledi. Çepni, “O bölümde, özellikle GES kısmında çalışan toplam 25 arkadaşımızın, hafta sonları dahil, hafta içi de saat 20:00’lere kadar çalışmalarını temin ediyoruz. Yığılmış proje dosyalarının erimesi için büyük gayret sarf ediyorlar. Ve söz konusu yığılma büyük oranda azalmaya başladı. İki ay sonra bu yığılma tamamen bitecek. 


Proje onay ile tesis kabul kısımlarını birbirinden ayırdık, bağımsızlaştırdık. Bu arada hem genel müdürlükten hem de bölge koordinatörlüklerinden arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bölge koordinatörlüklerinden kabul yapılabiliyor. En geç bir hafta içinde kabule gidiyor arkadaşlarımız. Hatta talep alıp ertesi gün de kabule gittiğimiz oluyor” diye konuştu.


Özberk: GÜNDER sektöre öncülük ediyor


Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER, Avrupa solar dünyasının buluştuğu Münih’teki Intersolar 2015’e Türkiye’den katılımı ciddi ölçüde artıran bir organizasyon yaptı. Intersolar 2015’teki GÜNDER standı, sektördeki yerli oyuncuların buluşma noktası olurken, Türkiye’de güneş paneli üreten önde gelen yerli oyunculardan SolarTürk’ün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk, ülkede solar sektörünün beklenen hızda gelişmediğini söyledi. Bunda tüm iyi niyetli çabalara rağmen, hala yavaş işleyen bürokrasinin büyük rolü bulunduğunu vurguladı. Özberk “Bürokrasideki kabul ve onaylanma süreçleri hızlanırsa, önümüzdeki dönemde çok rahatlıkla yılda 1000 MW’lik GES tesisi devreye girebilir. 2023 yılındaki hedefimiz olan 10-12 bin MW’ye rahatlıkla ulaşabiliriz. Bu da elektrik tüketiminin yüzde 4-5’inin güneşten karşılanabileceği anlamına gelir” dedi. Yerli ekipman üreticilerin üyesi bulunduğu GÜNDER’in, Türkiye’de sektörün gelişimi için ellerinden gelen çabayı gösterdiğini vurgulayan Özberk, “Türkiye’nin enerji bağımsızlığını elde etmesi, cari açığını kapatabilmesi için yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımını artırabilmesi konusunda üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” dedi.


Çepni: HDP tweet'iyle ilgimiz yok


TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, kurumun seçim sonuçlarından sonra HDP`- lilere yönelik “Barajı da geçtiğinize göre şu faturaları artık ödeyin” şeklinde tweet atıldığına ilişkin haberler üzerine Intersolar Fuarı için bulunduğu Münih’te şu açıklamayı yaptı: “TEDAŞ`ın resmi bir Twitter hesab yok. Dolayısıyla gazetelerde ve sosyal medya mecralarında paylaşımlara konu olan Twitter mesajının da bizimle ilgisi yok. Bu hesabın kapatılması için hukuki yollara başvuruyoruz."


"Lisanssızda GES payı artacak"


GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, lisanssız elektrik üretimi alanında önümüzdeki dönemde GES’lerin payının daha da artacağını söyledi. Halen TEDAŞ’ın elinde binden fazla kabul bekleyen tesis bulunduğunu ifade eden Telemcioğlu, şu anda inşaat aşamasına gelmemiş yaklaşık 800 proje daha bulunduğunu vurguladı. Telemcioğlu, “Yani iki yıl içinde sadece lisanssızda 2000 MW’lik güneşe dayalı santralin devreye alınması mümkün. Ve bu rakam, AB destekli özel uygulamalarla 1000 MW daha artacabilir” diye konuştu. Telemcioğlu, çok yakında devletin 3 bin MW’lik yeni bir güneşe santrali lisanslı yeni bir başvuru paketi açıklayacağı umudunu da dile getirdi.


25 kişilik TEDAŞ ekibine fuar ödülü


TEDAŞ’ın lisanssız elektrik kabul ve onay ekipleri, yoğun çalışma temposunun ödülünü de aldı. TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, “Bu arkadaşlarımız zaten 1.5 aydır yoğun tempoyla çalışıyorlar. 25 kişilik ekibi ödül olarak Almanya’daki Intersolar 2015 etkinliğine getirdik. Hem deneyimleri artsın, hem son teknolojileri uygulamaları görsünler. Yani sadece teorik bilgiyle kalmayıp zihinlerinde bu işin pratiğini de canlandırabilsinler” diye konuştu.



Dünya




Geri Dön