Genel

Tedbir kararı ile daireye girilip arıza giderilir!

Tamer Heper, Posta Gazetesi ’ndeki bugünkü köşesinde “ Tedbir kararı verilmeli “ başlıklı yazıyı kaleme aldı.   Heper   yazısında Tedbir kararı ile daireye girilip arızanın giderilmesine değindi  

Soru: Komşu ile ortak duvarımız var. Onun tuvaleti benim yatak odama bitişik. Arada havalandırma boşluğu yok. Onun tuvaletinin suyu kendi duvarını bayağı ıslatmış, dolayısı ile benimkini de, bu nedenle odayı boşatmak zorunda kaldık ama komşu dairesindeki arızayı yaptırmaya yanaşmıyor. Ben nasıl bir çözüm bulabilirim M.K.

Cevap: Bir binada oluşan arızaların mutlaka giderilmesi lazım. Sizin olayınızda arızanın kaynağı belli. Giderilme yolları da belli. Ancak bir tek komşunun iznine iş kalmış. Muhtemeldir ki komşu izin verse basit bir müdahale ile iş hallolacak ancak iş burada düğümlenmiş. Bu gibi olaylarda iş mahkemeye 'kalıyor. Öncelikle arızanın varlığını ve kaynağını tespit için bizler mahkemeden tespit yapılmasını istiyoruz. Mahkeme mühendis bilirkişi atıyor. Bilirkişi mahalline gidip problemi görüyor ve mahkemeye rapor veriyor. Bu bir tespit raporudur. Sonra bununla yine mahkemeye başvurup arızanın bulunduğu daireye girilip arızanın giderilmesi için tedbir kararı istiyoruz. Aslında olmaması gereken bir problem bazen bu safhada da yaşanıyor. Mahkeme tespit raporuna bakıp derhal tedbir kararı vermesi gerekiyor iken bazı mahkemeler bunun için uzun uzun duruşma yapıyor. Doğrusu buna en kısa zamanda tedbir kararı vermektir. Tedbir kararı ile daireye girilip arıza giderilir. Hatta arızanın oluşmasında daire sahibinin kusuru varsa masraf da kendisinden talep edilir. Ancak hatırlatayım. Toplu yaşamayı bilmiyoruz.

Posta/Tamer Heper