Tehlikeli atıkları toprağa depolayan fabrikaya 5.7 milyon TL ceza!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, tehlikeli atıkları toprağa depolayan Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasına 5.7 milyon TL para cezası kesileceğini açıkladı
Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasında incelemeler yapmak üzere İzmir'e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, tehlikeli atıkları toprağa depolayan fabrikaya 5.7 milyon TL rekor para cezası keseceklerini açıkladı.
Sivil Savunma ve Arama Kurtarma Ekipleri ile birlikte kurşun fabrikasının bulunduğu alanı gezen Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, "Buradaki tesis 2010 yılında tamamen kapanmış. Sahibi ise 2000 yılından önce vefat etmiş. Varisi olarak çocukları var. Ama bu süreçte buraya yüksek miktarda cüruf gömülmüş. Bunların içinde radyoaktivite içeren maddeler olduğu tespit edildi. Bunun nereden geldiğini şu anda kestirmek mümkün değil. Yani muhtemelen bu kurşun yurtdışından da gelmiş olabilir. Veya başka bölgeden gelmiş akü de olabilir. Bu maddelerin içindeki radyoaktivite bulaşmaya devam ediyor. Bu bölgelerin temizlenmesi gerekiyor. Bunun da Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile işbirliği içinde yapmak gerekiyor" dedi.
"Fabrika sorumlu"
Yaşanan çevre kirliliğinden tamamen fabrikanın sorumlu olduğu belirten Birpınar, "Buranın sahibi olan insanlar destek verecek, temizlenmesi için para ödeyecekler. TAEK'ten danışmanlık alacaklar ve buradaki atıklar buradan taşınırken bir süzgeçten geçecek. Radyoaktivite olan maddeler TAEK'e gidecek. Diğer tehlikeli atık adı altındakiler de kısa adı İZAYDAŞ olan İzmir Artık ve Atıkları Yakma ve Değerlendirme A.Ş'ye gidecek. Şu bir gerçek ki, buranın temizlenmesi gerekiyor. Sadece radyoaktivite değil topraktaki ağır metallerin (kurşun arsenik veya civa gibi maddelerin) suya karışma ihtimali var" dedi.
Birpınar bu arada yeraltı suyunda da aynı maddelerin tespit edildiğini belirterek, "Dolayısı ile biz bölgede insanlarımızın özellikle fabrikaya 500 metre yakınlıktaki bulunan evlerin yeraltı suyunu kullanmamalarını istiyoruz." dedi.
"Devletin kontrolü altında"
Bakanlık olarak bugüne kadar en büyük cezayı burası için kestiklerini ve aynı suçun devam etmesi halinde rekor cezanın ikinci kez kesileceğini hatırlatan Birpınar, "Elimizdeki raporlara göre buraya zehirli atıkların depolanmasından dolayı 5.7 milyon TL rekor çevre cezası keseceğiz. Bundan sonra herhangi bir tedbir almazlarsa aynı cezayı tekrar yazarız. Varisler, bu konuyu çözmezlerse buranın tapusuna şerh koymak zorundayız. Yani varisleri burayı kimseye satamaz kiralayamaz. Devir edemez. Bunun anlamı da şu an burası devletin kontrolü altındadır. Ve gerekirse buranın maliyeti ne ise öder burayı satın alır, vatandaşlarımızın sağlığı için burayı temizleriz" dedi.
Yeni Asır/Tolga Tekin