TEİS Genel Başkanı: Yurt dışından ilaç gelmesi artık hayal oldu!
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırmasında dikkate alınan avro kurunun piyasadaki gerçek kur seviyesine yükseltilmesini talep etti ve “Avro kuru nedeniyle yurt dışından ilaç gelmesi artık hayal gibi görünüyor" dedi.Saydan, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, ilaç fiyatlandırmasında uygulanmakta olan avro kuru ile reel kur arasındaki farkın giderek yükseldiğini, 20 yıldır yaşanmayan ilaç sorununun özellikle son 3 senedir yoğun şekilde görülmesinin asıl nedeninin kurdan kaynaklı bu durum olduğunu ifade etti
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırmasında dikkate alınan avro kuru ile gerçek avro kuru arasındaki makasın iyice açılmasının tehlikelerine dikkat çekerek, kurun piyasadaki gerçek kur seviyesine yükseltilmesini talep etti.
Saydan, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, ilaç fiyatlandırmasında uygulanmakta olan avro kuru ile reel kur arasındaki farkın giderek yükseldiğini, 20 yıldır yaşanmayan ilaç sorununun özellikle son 3 senedir yoğun şekilde görülmesinin asıl nedeninin kurdan kaynaklı bu durum olduğunu ifade etti.
REEL İLAÇ KURUNUN 3 KATI
Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Günümüzde koşullarında ilaç avro kuru 10,77 lira, reel avro kuru ise bugün itibarıyla 28,39 lira düzeyinde bulunuyor. Geride kalan 14 yıllık süre içerisinde bu fark yaklaşık olarak reel ilaç kurunun neredeyse 3 katına kadar yükseldi. Önden büyük bir süratle koşan reel kurun hızına ilaç kuru artık ayak uydurmakta güçlük çekiyor. İlaç üretimi ve ithalatı için asla telafi edilemeyecek olan bu fark, bir süredir yaşanan ve son zamanlarda vatandaşın ismini 'ilaç kıtlığı' olarak koyduğu büyük problemin en büyük nedeni olarak ortada durmaktadır."
İLAÇ YOKSA SİSTEM ÇÖKER
Saydan, bu problemin çözümü için yeni bir yöntem bulunması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Ülkemizde üretilen ilaçlar bile yeterli seviyede iç pazara sürülemiyor. Aynı sorun ithal ilaçlarda da söz konusu. Düşük tutulan avro kuru nedeniyle yurt dışından ilaç gelmesi ve özellikle yeni molekül ilaçların ülkeye girmesi artık hayal olacak gibi duruyor. İlaçların bulunamaması insan ve toplum sağlığı açısından ciddi bir problem halini almış durumda. Dünyanın en büyük hastanelerini kurabilir, en iyi doktorları yetiştirir, en iyi tetkikleri yapar, en doğru teşhisleri koyabilirsiniz. Ancak tedavi için kullanacağınız ilaç bulunamıyorsa sistem çöker ve bütün bu artı değerler sıfırlanır, hiçbir işe yaramaz."