29 / 06 / 2024

Tek bir evi olan tapu sahiplerine para iadesi müjdesi geldi! 

Tek bir evi olan tapu sahiplerine para iadesi müjdesi geldi! 

Tek bir evi olan tapu sahiplerine para iadesi müjdesi geldi. Tapu sahipleri tam tamına 5 yıldır ödedikleri emlak vergisini geri alabiliyor. İşte emlak vergisi iadesi ile ilgili merak edilen detaylar...



Tapu sahiplerini yakından emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri Mayıs ayının sonu itibarıyla resmen sona erdi. Tapu sahiplerinin ödediği bu vergi ile ilgili olarak bazı detaylar bulunuyor.

Her yıl iki taksit şeklinde ödenen emlak vergisini ödemek zorunda olan vatandaşların dışında bir de emlak vergisinden muaf olan vatandaşlar bulunuyor. Eğer siz de resmi olarak açıklanan söz konusu bu şartları sağlamışsanız, emlak vergisi ödemelerinden muaf olabilirsiniz. Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgiye göre, ayrıca Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından açıklanan emsal bir kararla sadece tek bir konuta sahip olanlar ve emlak vergisi muafiyeti hakkı elde edenler için ödemiş oldukları paraları geriye dönük olarak 5 senelik şekilde almalarının da yolu da açılmıştı.

Tek bir evi olan tapu sahiplerine para iadesi müjdesi geldi! 

EMLAK VERGİSİ İADESİ NASIL ALINIR 2024?

Pek çok tapu sahibinin merak ettiği ve araştırdığı konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından açıklanan ve emlak vergisini ödemiş olan milyonlarca tapu sahibini de yakından ilgilendiren söz konusu emsal kararla tek bir konutu olan ve emlak vergisi muafiyeti hakkı elde etmiş olanlara ödedikleri tüm paraları geriye dönük olarak 5 yıllık olarak almalarının da yolu açılmıştı.

Kanunen 200 metrekareden büyük olmayan tek bir evi olan gaziler, emekliler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, ev hanımları ve işsizler emlak vergisinden muaf oluyor.

14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyeler muafiyetten habersiz olarak ödenmiş olan emlak vergisinin geriye dönük 5 yıl için iadelerini yapıyor.

Örnek olarak; Emlak vergisini muafiyet durumunuzdan habersiz olarak 7 sene boyunca ödediğinizi varsayalım, böyle bir durumda geriye dönük olarak 7 sene değil sadece 5 sene için vergi iadesi tutarını talep edebilirsiniz. 5 seneden sonra zamanaşımı devreye girer ve kalan 2 yıl için iade alamazsınız.

 

En düşük emekli maaşı için işte tam da bu rakam konuşuluyor! 10 bin TL maaş alanlar hemen bakın!

Konut kira gelirinde istisna kaldırılmayacak, boş ev vergisi gelecek! Vergi nasıl hesaplanacak?

Ev sahipleri dikkat! İşte dava açmadan önce kira sözleşmesinde incelenmesi gereken hususlar!


Geri Dön