28 / 06 / 2024

Tek bir konutu olan tapu sahipleri dikkat! 5 yıldır ödediğiniz paralar iade edilecek!

Tek bir konutu olan tapu sahipleri dikkat! 5 yıldır ödediğiniz paralar iade edilecek!

Tek bir konutu olan tapu sahipleri 5 sene boyunca ödedikleri emlak vergisini geri alabiliyor. Peki 31 Mayıs tarihine kadar ödenmesi gereken emlak vergisi iadesi nasıl alınır? 



Tapu sahiplerini yakından emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona erecek.  Evi ve arsası olanların ödemek zorunda olduğu emlak vergisi, bir taşınmazın (bina, arsa, arazi gibi) sahibi, varsa intifa hakkı sahibi veya bu taşınmaz üzerinde tasarruf eden kişiler tarafından ödenen bir vergi türü olarak belirtiliyor. Ayrıca paylı mülkiyet durumunda da malik olanlar, hisseleri oranında vergiye tabi tutuyor. Özellikle konut sahipleri, emlak vergisini aynı sene içerisinde Mart-Nisan ve Mayıs (1. taksit) - Kasım (2. taksit) olarak 2 taksit şeklinde ödeyebiliyor.

Tapu sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak vergisi ile ilgili olarak bazı önemli bazı detaylar da bulunuyor. 

Emlak vergisini ödemek zorunda olanların dışında bir de emlak vergisinden muaf olan bir kesim var. Eğer siz de resmi olarak açıklanmış olan söz konusu bu şartları sağlamışsanız, milyonlarca kişiyi ilgilendiren emlak vergisinden muaf olma imkanınız var. 

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından açıklanan emsal kararla yalnızca tek bir konuta sahip olanlar ve emlak vergisi muafiyeti hakkı elde etmiş olan kişilere ödemiş oldukları paraları geriye dönük olarak 5 senelik şekilde almalarının da yolu da açılmıştı.

Tek bir konutu olan tapu sahipleri dikkat! 5 yıldır ödediğiniz paralar iade edilecek!

EMLAK VERGİSİ İADESİ

Pek çok tapu sahibinin gündeminde yer alan konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından açıklanan emsal kararla tek bir evi olan ve emlak vergisi muafiyeti hakkı elde eden vatandaşlara ödemiş oldukları tüm paraları geriye dönük olarak 5 senelik şekilde almalarının da yolu açılmıştı.

Kanunen 200 metrekareden büyük olmayan tek bir evi olan emekliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler, ev hanımları ve işsizler her yıl iki taksit şeklinde ödenen emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor.

14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge gereğince belediyeler muafiyetten habersiz olarak ödenmiş olan emlak vergisinin geriye dönük 5 sene için iadelerini yapıyor.

Emlak vergisini muafiyet durumunuzdan habersiz şekilde 7 sene boyunca ödediğinizi varsayarsak bu ödemeleri geriye dönük olarak 7 sene değil sadece 5 sene için alabilirsiniz. 5 seneden sonra zamanaşımı devreye girer ve kalan 2 yıl için herhangi bir iade alamazsınız.

Kaynak: Emlakkulisi.com.tr

 

Emekliler hemen başvurursanız hesabınıza 18 bin TL yatacak! İşte İNG emekli promosyon 2024!

İstanbul Kapalıçarşı altın fiyatları! Beşli gremse ne kadar? Tam altın kaç lira? 20 Mayıs 2024 altın fiyatları

Dr. Mahfi Eğilmez dolar kurunun yıl sonunda ne kadar olacağını açıkladı!


Geri Dön