Altın & Gümüş

Tek bir ülkeden her ay 1 milyar dolarlık altın aldık!

Türkiye’nin geçtiğimiz yıl cari işlemler açığının rekor oranda yükselmesinde başlıca faktörlerden biri olan “parasal olmayan altın” ithalatının yarıdan fazlasının tek bir ülkeden yapıldığı belirtildi.Bu dönemde 17 milyar 713 milyon dolarlık altın ithalatı gerçekleştiren Türkiye, 941 milyon dolarlık altın ihracatı düşüldüğünde 16 milyar 772 milyon dolar “net” ithalat yapmış, bu da cari açığın rekor düzeye ulaşmasında etkili olmuştu

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın haberine göre Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerinde Ocak-Kasım döneminde cari işlemler açığı önceki yıla göre yüzde 930,7 artışla 41 milyar 814 milyon dolar olurken, bu açığın yarısının parasal olmayan altın ticaretinden kaynaklandığı belirlenmişti. Bu dönemde 17 milyar 713 milyon dolarlık altın ithalatı gerçekleştiren Türkiye, 941 milyon dolarlık altın ihracatı düşüldüğünde 16 milyar 772 milyon dolar “net” ithalat yapmış, bu da cari açığın rekor düzeye ulaşmasında etkili olmuştu.

İsviçre’den 11.1 milyar dolarlık altın aldık

DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre on bir aydaki rekor altın ithalatının 11 milyar 130,1 milyar dolarla yüzde 63’lük bölümü İsviçre’den olmak üzere tek bir ülkeden yapıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ithalat tutarında 2 milyar 995,8 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, B-bu ülkeleri 534,3 milyon dolarla İtalya, 509,3 milyon dolarla Güney Afrika, 318,5 milyon dolarla ABD izledi.

 

10 yılda 118.7 milyar dolarlık altın

Son on yılda, Merkez Bankasında rezerv olarak tutulamayan “parasal olmayan altın” kaleminde Türkiye’nin ithalatının hızlandığı ve İsviçre ve BAE’nin en fazla ithalat yapılan başlıca iki ülke olduğu ortaya çıkıyor.

Altın alımı neden İsviçre’den yapılıyor?

Küresel ekonomideki belirsizlik ortamı ve riskler sürerken, altının ABD ve İngiltere'de bulunan ticari depolardan talebin daha yüksek seyrettiği Asya'daki ülkelere satışların yükseldiği belirtiliyor. 2022’nin son aylarında Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yatırımcıların altın satışına yönelmeleri ile birlikte fiyatlar gerilemeye başlarken, düşük rakamlardan yararlanmak isteyen Asya’daki yatırımcıların ise altına talebinin arttığı görülüyor. Bu tercih, dünyanın en büyük rafine ve transit merkezi olan İsviçre’yi altın ticaretinde oldukça öne çıkarıyor. İsviçre diğer ülkelerden ithal ettiği altınları işleyip ihraç ederek bu sektörde öne çıkarken, diğer Batı ülkelerinde de benzer bir durum görülüyor; küresel planda altın Batı’dan Doğu’ya doğru akıyor.