Kent Haberleri

Tek dilekçeyle ev hanımına emeklilik için 12 bin 804 lira destek verilecek!

Aile Koruma Kalkanı Programı doğrultusunda devlet, ev hanımlarının emeklilik priminin 3'te 1'ini ödeyecek. Böylece yıllık 12 bin 804 lira destek sağlanacak. Bunun için ise SGK'ya dilekçeyle başvurmak yeterli olacak. İşte detaylar...Aile Koruma Kalkanı Programı ile devlet, ev hanımlarına emeklilik priminin 3'te 1'ini ödeyecek

Ev hanımlarına emeklilik müjdesi gündemde yer almaya devam ediyor. Aile Koruma Kalkanı Programı ile devlet, ev hanımlarına emeklilik priminin 3'te 1'ini ödeyecek. Bu da senelik 12 bin 804 lira destek anlamına geliyor. Bu destek için ise SGK'ya dilekçeyle başvurmak yeterli. 

Konuya yönelik açıklamalarda bulunan Akşam gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül, köşesinde konuyu değerlendirdi.

Peki, emeklilik desteğinden kimler yararlanacak? Kimler başvurabilecek? Ev kadınlarının emekliliğinin Bağ-Kur prim indirimiyle ilişkisi nasıl olacak? İşte tüm merak edilenler...

Seçim süreci sona erdi. Vatandaşın gözü ise şeçim vaatlerine çevrildi. Seçim vaatlerinden en dikkat çekeni "ev hanımlarına emeklilikte devlet desteği' olmuştu. 

Bu vaatin başlamasının ardından halihazırda uygulanmakta olan isteğe bağlı sigortalılık primlerinin ev kadınları için üçte birinin devlet tarafından ödenmesi söz konusu olacak.

Konuyu değerlendiren Akşam gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül, "Bu durumda bu yılı ilk 6 ayı için (asgari ücrete göre) hesaplama yapmak gerekirse isteğe bağlı sigortalı bir aylık kişinin ödemesi gereken prim miktarı olan 3 bin 202 TL'nin 1.067 TL'si devlet tarafından karşılanacağı için sigortalının yalnızca 2 bin 135 TL ödemesi yeterli olacak. Bu da devlet desteğinin yılda 12 bin 804 TL olması demek. Asgari ücret arttıkça prim desteği de onunla birlikte artış gösterecek" diye belirtti.

DESTEK İÇİN NEREYE BAŞVURULACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı bu vaadin düzenlemesi yürürlüğe girmesinin ardından 18 yaşın üzerindeki her ev kadını, SGK'ya dilekçeyle isteğe bağlı sigortalı başvuruda bulunabileceğine dikkat çeken Bülbül, "Ev kadınları, isteğe bağlı sigortalı olmak için gerekli 2 bin 135 TL'yi her ay ödeyerek emekli emeklilik sürecini başlatacak ve prim ödemeleri bittiğinde de emekli olacak. Ayrıca ev kadınlarının emekliliğinin Bağ-Kur prim indirimiyle de ilişkisi bulunuyor" şeklinde ifade etti.

BAĞ-KUR İLE İLİŞKİSİ

Ekim 2008'de çıkan 5510 sayılı Kanunla birlikte isteğe bağlı sigortalı olarak ödenen primler Bağ-Kur statüsünde sayıldığını hatırlatan Bülbül, "Bağ-Kur'lular ile SSK'lılar arasındaki prim farkı nedeniyle de kanunun çıktığı tarihten sonra isteğe bağlı sigortalı sayısında çok büyük azalma var" diye kaydetti.

Bülbül bu durumu, "Ancak Bağ-Kur'lular için emeklilikte yeterli prim gün sayısının 9000 binden 7200'e indirilmesi söz konusu olursa, isteğe bağlı sigortalı sayısı da artacaktır. Ev kadınlarına yönelik düzenleme de yürürlüğe girerse hem ev kadınlarının emeklilik yolu açılacak hem de bu yol kısalacaktır" şeklinde açıkladı.

Beklenen Marmara depremindeki hasar, Güneydoğu'daki 11 ilin toplamını geçer: En az 7.2 büyüklüğünde olacak!

2023 Aile Destek Ödemesi yeni ay ödemeleri hesaplara yattı mı? 1250 TL'ye okkalı zam gelecek mi?