22 / 12 / 2024

Tekel'in gayrimenkulleri ile sigara bölümü ayrı ayrı satılacak

Tekel'in gayrimenkulleri ile sigara bölümü ayrı ayrı satılacak

Tekel'in İstanbul, Samsun, Tokat, Adana, Bitlis ve Malatya sigara fabrikaları özelleşecek. İhalede fabrikalar, içinde bulunduğu arazilerle birlikte satılacak.





 




Özelleştirme İdaresi, bir kez iptal ettiği, sonrakinde de teklif alamadığı Tekel'in sigara bölümünün satışında strateji değiştiriyor. Sigara işletmelerinin özelleştirmesi varlık satışı yöntemi ile yapılacak.






Bu çerçevede, İstanbul, Samsun, Tokat, Adana, Bitlis ve Malatya sigara fabrikaları özelleşecek. İhalede fabrikalar, içinde bulunduğu arazilerle birlikte satılacak. Ancak, İstanbul sigara fabrikasının arazisinin çok değerli olması nedeniyle, söz konusu fabrika için kullanım hakkı verilecek ve intifa süresi tanınacak. Şirketin gayrimenkulleri ise sigara işletmelerinden ayrı olarak satılacak. İlk ihalede verilen 1,2 milyar doların üzerine çıkılacağı tahmin edilen üçüncü ihaleyle ilgilenen yatırımcılar arasında, Japon JTI, İngiliz Amerikan ortaklığı BAT, Korean Tobacco ve İngiliz Imperial Tobacco ile bazı yabancı fonlar ve yerli yatırımcılar bulunuyor.


Bu arada özelleştirmeyle ilgili çalışmalar tamamlanırken, yatırımcılarla ilk temaslar başlatıldı. Bu çerçevede hem Özelleştirme İdaresi, hem de Tekel Sigara'nın özelleştirmesinde danışmanlık hizmeti veren Citigroup, yatırımcılarla görüşüyor. Tekel'in sigara bölümü için, ekim ayında ihaleye çıkılması planlanırken, bu konudaki son kararı Özelleştirme Yüksek Kurulu verecek. İhale sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Tekel Genel Müdürlüğü'ne ait 3 anonim şirket ve bunlara bağlı 6 fabrika, 56 yaprak ve 2 tuz işletmesi müdürlüğü, 39 baş müdürlük ve 15 bin personel bulunuyor. 12 bin 869'u gıda, 195'i maden işkolunda olmak üzere toplam 13 bin 64 işçi istihdam ediliyor. Bunlardan 12 bin 12'si daimi işçi kadrosunda yer alıyor. 2006 yılında 199 milyon YTL faaliyet kârı elde eden şirketin pazar payı yüzde 39 civarında.


Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başlatıldı. Aynı yıl gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesi ile ihaleyi iptal etti. Daha sonra, Tekel'in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Bu çalışmaların ardından, son yıllarda sürekli zarar eden şirket de kâra geçti. Tekel'in ikinci kez özelleştirme ihalesi çalışmalarında, marka satışı da gündeme geldi. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi.


(Zaman)


Geri Dön