Genel

Tekfen Bomonti Apartmanları U şeklinde inşa ediliyor!

Tekfen, Bomonti"de yepyeni bir proje için inşaata başladı. Yüksek bir blok için uygun bir alan var ama, mekanların konseptine karar veren Mustafa Toner ve firmanın Genel Müdürü Ömer Egesel, bunu tercih etmemiş

Ortaya Bomonti"yi gerçekten yaşatan, ama için de kübizmin de art deco"nun olduğu bir tarz çıkmış. Bu arada güzel bir haber daha Tekfen, burada yeni projeler geliştirmek için konsept bile belirlemiş

Son birkaç yıldır, özellikle Dolmabahçe Tünel Geçidi"nin de yapılmasıyla Bomonti"de müthiş bir değişim başladı. Pek çok gayrimenkul firması bölgede markalı, tasarım odaklı projelere imza attılar. Tekfen de bunlardan biri. Bomonti"nin çekim gücüne kapılan Tekfen Emlak Geliştirme Grubu, semtin kentsel dokusunu bozmadan, çehresini modernleştirecek bir proje sunuyor. Proje sokaktan kopmadan modern mimarinin tüm gereklerini yerine getiren bir toplu yaşam alanı yaratıyor. Mimari felsefesi ise uyumlu bir değişim üzerine kurulu. Bomonti"deki Gürcü Kilisesi"nin hemen yanındaki arazide Tekfen Bomonti Apartmanları"nın inşaatına henüz başlayan Tekfen"in Genel Müdürü Ömer Egesel ve projenin mimarlarından Mustafa Toner"le konut   projesinin hikayesini konuştuk.

-Gayrimenkul projelerinin son 15 yılda geldiği bu son noktayı değerlendirir misiniz Özellikle tasarımın gayrimenkul projelerine girmesiyle ve tasarımın projeye değer katmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz

Mustafa Toner: Eskiden müteahhitler projelerini alıştıkları çizgilerde, bildikleri yapı tekniklerinde yaparlardı ve İstanbul"un mimarisi bu şekilde bozuldu. Ama rezidanslarla başlayan bu 15 yıllık süreçle herkesin bakışı değişti, alıcının dikkat ettiği noktalar farklılaştı. Artık, herkes anladı ki, fiyatı yüksek olsa da farklı ve kaliteli proje geliştirilmezse satış şansı yok.


-Bomonti projesine girmeye nasıl karar verdiniz

Ömer Egesel: Projeyi ilk ele alışımız 2007 yılına dayanıyor. Değişik, bir alanda Bomonti"de Gürcü Katolik Kilisesi"nin hemen yanındaki arazide konumlanıyor. Dolayısıyla bu arazi, kiliseden dolayı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu"nun onayına göre yapılanıyor. Koruma kurulu özellikle İstanbul"un eski dokusu içinde olan böyle bir alana, üstelik bir de kilisenin yanında olması nedeniyle çok titiz davranıyor. Onların yönlendirmeleriyle, talepleriyle projeyi epey değiştirdik. Bugün artık inşaat ruhsatımızı aldık, iznimizi aldık, inşaata başladık.


BÜYÜK KULELER İSTEMEDİK, YEREL DOKUDA KALDIK

Mustafa Toner"le çalışmaya nasıl karar verdiniz

Ö. Egesel: Burada öncelikle yerli bir mimar olsun istedik, çünkü burası İstanbul"un eski bir bölgesi; yerli, buraya değer koyabilecek bir mimar olmalıydı. Bu noktada Bünyamin Derman ismi öne çıktı. Küçük ama, çok önem verdiğimiz, prestijli, hoşumuza giden, en iyisini yapmak istediğimiz bir proje. Onun için Mustafa Toner"le çalışalım istedik. Mustafa Bey"le Tekfen"in bir geçmişi var (Taksim Residence projesi, Karaköy"deki ofisleri), dolayısıyla o da bizi kırmadı.


Projenin konseptini nasıl belirlediniz  

Ö. Egesel: Bomonti"nin bir dokusu var. Semtin Bomonti Bira Fabrikası ile beraber Dolapdere"ye inen kısmı tamamen sanayidir, yukarısı ise konut kısmıdır. Genelde beş katla sekiz kat arası, çok yüksek olmayan, bitişik nizam binalardan oluşmuş eski bir İstanbul dokusu... Orada büyük kuleler de yapılıyor, onların da farklı lokasyonlarda farklı özellikleri var. Yanlıştır demek istemiyorum ama biz bu yerel dokunun içinde kalalım istedik, bu dokuya uyumlu bir şey yapalım, farklılığı olsun ama Bomonti"yi yaşatsın istedik ve bu tür bir mimari yaptık. Oradaki imar planı da buna müsaade ediyor, biz de o yüzden çok zorlamadık, oradaki yapı neyse onu uyguladık.


˜YENİ PROJELER DE YAPABİLİRİZ"

Peki siz Tekfen"le nasıl bir çalışma yaptınız bu projede

M. Toner: Proje Mimar Bünyamin Derman"a ait. Ölçek itibariyle çok yüksek değil, boyut itibariyle çok büyük değil, iyi ele alınabilir bir ölçekte ve sakin bir modern mimari örneği. Genel konsepti oluşturmak için yola çıkarken, piyasada çok arz olduğunu, bunların birbirinden çok da farklı olmadığını gördük. Hep aynı zevkin ürünü, parkelerinden kanepesine, mutfağın rengine kadar hep aynı nitelikte olduğunu gördük. Esas düşüncemiz çizgiyi farklılaştırmaktı. Genel mekanlar, dairelerin iç düzenlemeleri ve malzeme seçimlerinde Bünyamin Derman"la birlikte çalışıyoruz.


Tekfen"in Bomonti"deki projeleri bu bloklarla mı sınırlı

Ö. Egesel: Açıkçası Bomonti"de ilgilendiğimiz birkaç arazi daha var. Ama kesin bir bilgi vermek için çok erken. Bu projenin yanında olursa œApartmanlar isminin adı altında olabilir. Ama uzaktaki bir arazi olursa o zaman başka bir isim de düşünebiliriz. Henüz erken bunlar için.

˜AKIMLARIN KENDİ RENKLERİ VE çİZGİLERİYLE BÜTÜNLEşžEN BİR MİMARİ İSTEDİK"

BU KUTUNUN İçİNE SPOT GİBİ VEREBİLİRSİN ERDAL: œ1920"lerde başlayan modern mimari akımlarından Bauhaus ekolü, kübizm, art deco akımlarının bir karışımından esinlenerek; sakin, geometrik, orantıların ön plana çıktığı, akımların kendi renkleriyle ve çizgileriyle bütünleşen bir mimari yaratalım istedik.
Mimar Mustafa Toner


Mekanların tarzı nedir  

M. Toner: Burayı özel bir tarzda yapalım ve farklı bir yol çizelim istedik. Bina modern bir mimari örneği, biz istedik ki, 1920"lerde başlayan modern mimari akımlarından Bauhaus ekolü, kübizm, art deco akımlarının bir karışımından esinlenerek; sakin, geometrik, orantıların ön plana çıktığı, akımların kendi renkleriyle ve çizgileriyle bütünleşen bir mimariyi getirelim. Bu işimizi hem zorlaştırdı hem kolaylaştırdı. Kolaylaştı çünkü çizgimiz belirlendi, zorlaştı çünkü bunu insanların anlamasını sağlamak gerekiyordu. Bunu alıcıya iyi anlatmak gerekiyor. Eskileri yorumlayıp yeni bir hale sokmaya çalışıyoruz. Sonuçta bizim de keyif aldığımız bir şey çıksın istiyoruz. Seçtiğimiz malzemelerde o zamanın mozaikleri var, o dönem böyle büyük parkeler değil, daha ufak balıksırtı veya çubuk parkeler   vardı. Onu yapmak istiyoruz, fakat bunu ucuza kaçtık olarak algılamasınlar. Bu binanın özelliği modernliği de olsa, her binanın bir tarihi duruşu bir özelliği vardır, onu ön plana çıkarırsınız, bizse bunu kendimiz oluşturmak istiyoruz.  

Hedef kitlenizi nasıl belirlediniz

M. Toner: 30 yaşlarında, meslek sahibi, yeni evli veya bekar, çocuklu değil, şehirde ama farklı bir mekanda yaşamak isteyen bir prototipi düşündük. İkinci bir kitle olarak da artık çocukları evlenmiş, 60 yaşlarında karı-koca olan ve evini küçültmek isteyen insanları da düşündük. Burası 3-4 çocuklu bir ailenin kalabileceği bir yer değil.
Ö. Egesel: Burası 1+1, 2+1, 3+1"lerden oluşan bir proje. Yoğunluk 2+1"lerde oluşturulmuş vaziyette. Genç profesyoneller, karı koca çalışanlar şehir hayatının içinde olmak istiyorlar. Biraz da farklı bir lokasyonda olmak istiyorlar. œNişantaşı "nda oturmam mümkün değil diyen insanlar tanıyorum. Bu proje Beyoğlu"nda, Cihangir"de oturmak isteyenlere de daha güvenli bir alternatif.   84 tane konut, zemin katında iki katlı 69-70   metrekarelik home-office olarak yapılan yerler var. Ufak bir spor salonu, her daireye özel otopark, iç avlu ve havuz olacak.

Proje bilgileri:
Tekfen Bomonti Apartmanları beş katlı üç bloktan oluşan bir proje.   Toplamda 17 bin 800 metrekarelik bir alana inşa ediliyor ve içerisinde 84 ünite barındırıyor. 70 tanesi, 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak tasarlanan konutlardan oluşuyor. Konutların genişliği 67-176 metrekare arasında değişiyor. Geri kalan ünitelerden altısı, 75-200 metrekare arası alternatif ebatlarıyla ev-ofislere ayrılıyor. Mağaza alanı olarak kullanılması planlanan sekiz ticari ünitenin genişlikleri 57-353 metrekare arasında değişiyor. U şeklindeki projenin üç bloğu arasında ortak kullanım için tasarlanmış bir iç avlu, avluda bir süs havuzu ve ayrıca geçişler bulunuyor.
Milliyet Emlak

www.tekfenoz.com
http://www.tekfen.com.tr/

212 359 34 11