Tekfen İnşaat Libya Projesi tahkim davasında arar karar!
Tekfen İnşaat'ın Libya Projesi için açılan sözleşmeye dayalı tahkim davasında ara karar verildi..
Tekfen Holding, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Tekfen İnşaat'ın Libya Projesi ile ilgili tahkim süreci hakkında açıklama yaptı.
Tekfen İnşaat'ın yüzde 67 pay sahibi olduğu Tekfen-TML Ortak Girişimi (TTJV) olarak Libya'da üstlenmiş olduğu ve 21 Şubat 2011 tarihinde ülkedeki çıkan olaylar nedeniyle belirsiz bir süre için durdurulan Büyük Nehir Projesi'ndeki tüm hak, alacak ve varlıklarımızın tazmini amacıyla Uluslararası Tahkim yoluna müracaat edilmesi konusunda alınan 30 Ocak 2015 tarihli kararı çerçevesinde, Proje ile ilgili işveren idare Libyan Man-Made River Authority (MMRA) ve Libya Devleti aleyhine International Court of Arbitration of the International Chamber of Commerce (ICC) nezdinde ticari tahkim davası başlatılmış ve bu konuda 18 Haziran 2015 tarihli açıklamada duyuru yapıldı.
Daha sonra 12 Ekim 2015 tarihli açıklamada ise, Libya ve Türkiye Devletleri arasında imzalı Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'na dayanarak Libya Devleti'ne karşı yine ICC üzerinden ikinci bir tahkim davası daha başlatıldığı duyurulmuştu.
ICC nezdinde açmış olduğu sözleşmeye dayalı tahkim davasında verilen ara karar TTJV'ye ulaştı.
Ara karar ile tahkim heyeti, MMRA üzerinde yetkisi olduğuna bununla birlikte Libya devleti üzerinde ise yetkisi olmadığına, MMRA'nın TTJV'ye 40 milyon 498 bin 649 Amerikan Doları (Tekfen İnşaat payı 27 milyon 134 bin 095 ABD Doları) tazminat ödemesine ve TTJV'nin yapmış olduğu yargılama giderleri için 5 milyon Amerikan Doları (Tekfen İnşaat payı 3 milyon 350 bin ABD Doları) TTJV'ye ödemesine, belirtilen tutarlar üzerine tatbik edilecek faiz hadlerinin tespiti için taraflardan ek dilekçe talebinde bulunulmasına, davalı MMRA'nın tüm karşı davalarının reddedilerek sadece 364 bin 520 ABD Doları'nın TTJV'ye hükmedilen rakamdan mahsup edilmesine, TTJV'nin MMRA ile olan sözleşmesinin değişen şartlara uyarlanması gerektiğine, TTJV'nin işe devam etmesi için gereken makine ekipman gibi hususların maddi karşılığının uyarlama talepleri kapsamında değerlendirilmesine hükmetti.
TTJV bahsedilen ek dilekçeleri vererek tahkim sürecini devam ettirecek, belirtilen kesinleşen rakamlar için ise tenfiz sürecini başlatacak. ICC'nin vermiş olduğu karar kesin olup tarafların hukuken tahkim yeri olan İsviçre'de İsviçre Federal Mahkemesi nezdinde iptal davası açma hakları bulunmaktadır.
Belirtilen tazminatın tahsili başta Libya olmak üzere çeşitli ülkeler nezdinde verilen hükme dair açılacak olan tanıma ve tenfiz davaları sonucunda hükmün cebri icra kabiliyeti kazanmasına ve davalı MMRA'nın malvarlığı unsurlarının tespit edilmesine ve bunlar aleyhine icra marifeti ile infazına bağlı olduğu için bu aşamada Tekfen Holding A.Ş.'nin konsolide finansal tablolarına herhangi bir etkisi olmayacak.
İşbu açıklamaya konu olan tahkim davası TTJV'nin MMRA/Libya ile arasındaki sözleşmeye dayanan yargı yoludur. Tekfen'in bundan önceki açıklamalarında da belirtildiği üzere, bu davaya ek olarak devam etmekte olan ve Türkiye-Libya arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'na dayanan bir diğer tahkim davası da halen devam etmekte olup 2019 yılı Mayıs ayı içinde ICC nezdinde duruşmaları yapılacak.
Tekfen Holding'in KAP açıklaması:
İlgi: 30.01.2015, 18.06.2015, 12.10.2015 ve 04.12.2017 tarihli açıklamalarımız.
İlgi'de yer alan açıklamalarımız ile bağlı ortaklıklarımızdan Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.'nin (Tekfen İnşaat) %67 pay sahibi olduğu Tekfen-TML Ortak Girişimi (TTJV) olarak Libya'da üstlenmiş olduğu ve 21 Şubat 2011 tarihinde ülkedeki çıkan olaylar nedeniyle belirsiz bir süre için durdurulan Büyük Nehir Projesi'ndeki tüm hak, alacak ve varlıklarımızın tazmini amacıyla Uluslararası Tahkim yoluna müracaat edilmesi konusunda alınan 30.01.2015 tarihli kararı çerçevesinde, Proje ile ilgili işveren idare Libyan Man-Made River Authority (MMRA) ve Libya Devleti aleyhine International Court of Arbitration of the International Chamber of Commerce (ICC) nezdinde ticari tahkim davası başlatılmış ve bu konuda 18.06.2015 tarihli açıklamamızla duyuru yapılmıştır. Daha sonra 12.10.2015 tarihli açıklamamızda ise, Libya ve Türkiye Devletleri arasında imzalı Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'na dayanarak Libya Devleti'ne karşı yine ICC üzerinden ikinci bir tahkim davası daha başlatıldığı duyurulmuştur.
ICC nezdinde açmış olduğu sözleşmeye dayalı tahkim davasında verilen ara karar TTJV'ye ulaşmıştır.
Ara karar ile tahkim heyeti, MMRA üzerinde yetkisi olduğuna bununla birlikte Libya devleti üzerinde ise yetkisi olmadığına, MMRA'nın TTJV'ye 40.498.649 Amerikan Doları (Tekfen İnşaat payı 27.134.095 ABD Doları) tazminat ödemesine ve TTJV'nin yapmış olduğu yargılama giderleri için 5.000.000 Amerikan Doları (Tekfen İnşaat payı 3.350.000 ABD Doları) TTJV'ye ödemesine, belirtilen tutarlar üzerine tatbik edilecek faiz hadlerinin tespiti için taraflardan ek dilekçe talebinde bulunulmasına, davalı MMRA'nın tüm karşı davalarının reddedilerek sadece 364.520 ABD Doları'nın TTJV'ye hükmedilen rakamdan mahsup edilmesine, TTJV'nin MMRA ile olan sözleşmesinin değişen şartlara uyarlanması gerektiğine, TTJV'nin işe devam etmesi için gereken makine ekipman gibi hususların maddi karşılığının uyarlama talepleri kapsamında değerlendirilmesine hükmetmiştir.
TTJV yukarıda bahsedilen ek dilekçeleri vererek tahkim sürecini devam ettirecek, yine yukarıda belirtilen kesinleşen rakamlar için ise tenfiz sürecini başlatacaktır. ICC'nin vermiş olduğu karar kesin olup tarafların hukuken tahkim yeri olan İsviçre'de İsviçre Federal Mahkemesi nezdinde iptal davası açma hakları bulunmaktadır.
Belirtilen tazminatın tahsili başta Libya olmak üzere çeşitli ülkeler nezdinde verilen hükme dair açılacak olan tanıma ve tenfiz davaları sonucunda hükmün cebri icra kabiliyeti kazanmasına ve davalı MMRA'nın malvarlığı unsurlarının tespit edilmesine ve bunlar aleyhine icra marifeti ile infazına bağlı olduğu için bu aşamada Tekfen Holding A.Ş.'nin konsolide finansal tablolarına herhangi bir etkisi olmayacaktır.
İşbu açıklamaya konu olan tahkim davası TTJV'nin MMRA/Libya ile arasındaki sözleşmeye dayanan yargı yoludur. Bundan önceki açıklamalarımızda belirtildiği üzere, bu davaya ek olarak devam etmekte olan ve Türkiye-Libya arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'na dayanan bir diğer tahkim davası da halen devam etmekte olup 2019 yılı Mayıs ayı içinde ICC nezdinde duruşmaları yapılacaktır.