28 / 04 / 2024

Tekfen-OZ 395 milyon dolar yatırım yapacak

Tekfen-OZ 395 milyon dolar yatırım yapacak

Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme A.Ş, bu yıl başlayacağı 6 projeyle toplam 395 milyon dolar yatırım yapacak.



Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Ömer Egesel, düzenlenen basın toplantısında, şirketin yeni projelerine ilişkin bilgi verdi. Tekfen Emlak Geliştirme Grubu'nun, konut ve ticari gayrimenkul yatırımlarını yürütmek üzere 2007 yılında, ABD'li Och-Ziff (OZ) ile ortaklık kurduğunu hatırlatan Egesel, Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme A.Ş'nin bugüne
kadar İstanbul'da önemli projelere imza attığını söyledi. Önümüzdeki dönemde ise şirketin, toplam 395 milyon dolar yatırımla, 2 ofis, 3 konut ile konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan çok fonksiyonlu bir yaşam merkezi (mixed-use) olmak üzere toplam 6 projeye imza atacağını belirten Egesel, projeler hakkındaki detayları paylaştı.

Kağıthane Ofis Park Projesi yolda

Egesel, toplam inşaat alanı 55 bin 500 metrekare olan ve 100 milyon dolar değerindeki Kağıthane Ofis Park Projesi'ni Kağıthane'de hayata geçireceklerini ifade ederek, projenin Kağıthane'nin mevcut dokusunun modern bir yorumu olarak geliştirildiğini anlattı. A sınıfı ofis kompleksi olarak tasarlanan projede 9 adet blok yer aldığını bildiren Egesel, ruhsat çalışmaları devam eden projenin inşaasına Mart 2009'da başlanacağını ve Aralık 2010'da tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Gümüşlük'e butik konut projesi

Egesel, Bodrum Gümüşlük'teki 9 milyon dolar değerindeki projenin ise 18 üniteden oluşacak butik bir konut projesi olduğunu dile getirerek, yılın her mevsiminde yaşanabilecek şekilde tasarlanan projede, mandalina bahçeleri, üzüm bağları ve zeytinliklerden oluşan doğal, büyük bir bahçenin yer aldığını söyledi. Egesel, A gelir grubuna hitap eden projenin 2009 yılı içinde tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

Bomonti'de inşaat Nisan'da başlıyor

Toplam inşaat alanı 17 bin 800 metrekare olan ve 35 milyon dolar değerindeki Bomonti Projesinde de kent yaşamının ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanan konut, home-ofis ve ticari ünitelerin, fitness, alışveriş mekanları ve otopark ile desteklendiğini ifade eden Egesel, projenin Nisan 2009'da inşaatına başlanmasının planlandığını söyledi. Egesel, 45 milyon dolar değerindeki Levent Projesi'nin ise Tekfen-OZ'un kentin en prestijli iş alanı Levent'te, Tekfen Tower'dan sonra ikinci A sınıfı ofis projesi olacağını, projenin inşasına şubat ayı içinde başlandığını, Eylül 2010'da ise tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

İzmir'e yeni yaşam alanı

Tekfen-OZ'un Rönesans İnşaat ile geliştirdiği İzmir'deki gayrimenkul projesinin ise konut, ofis üniteleri ve alışveriş merkezinin yer alacağı çok fonksiyonlu bir yaşam alanı olacağını anlatan Egesel, bu yıl projenin dizaynı ve ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Bin 200 konutluk proje 2010'un ilk çeyreğinde…

Ömer Egesel, Tekfen-OZ'un bir başka projesinin de Konya'da olduğunu, Meram-Kozağaç bölgesindeki 244 bin metrekare arsa üzerinde etaplar halinde inşa edilecek konut projesinde yaklaşık bin 200 konutun yer alacağını, projenin 2010 yılının ilk çeyreğinde başlamasının planlandığını ifade etti. Egesel, şirketin 6 projeye ilişkin toplam 400 bin metrekare inşaat
alanında 395 milyon dolar yatırım hedeflediğini, projeler kapsamında 5 bin istihdamın sağlanacağını bildirdi.

“Projelerimizi durdurmayı düşünmedik”

Egesel, projelere ilişkin finansmanın özkaynaklarla karşılanacağını, finansman arayışları bulunmadığını, ihtiyaç duymaları halinde de kredi bulmakta zorlanacaklarını düşünmediklerini söyledi. Bu yılın zor geçmesini öngördüklerini vurgulayan Egesel, şunları kaydetti:
"Biz krizi dikkate alarak hareket ediyoruz. Piyasayı dikkatli inceliyoruz. Her projeyi krizle birlikte değerlendiriyoruz. Projelerimizi durdurmayı veya yavaşlatmayı düşünmedik. Projenin krizden etkilenmesi lokasyonla ilgili. Bizim geliştirdiğimiz projelerin krizden çok etkilenecek projeler olmadığını düşünüyoruz."
Egesel, şu anda krizden en çok etkilenen alanın alışveriş merkezi yatırımları olduğunu belirterek, plansız geliştirilen alışveriş merkezlerinin kriz olmasa da sorun yaşayacaklarının belli olduğunu, ofis tarafındaki ihtiyacın ise sürdüğünü ifade etti. Tekfen-OZ'un çalışma aşamasında olan başka projeleri de bulunduğunu anlatan Egesel, bu dönemde vazgeçtikleri proje bulunmadığını, kendilerine gelen yeni veya yarım kalmış birçok proje olduğunu bildirdi. Egesel, "Bakıp teşekkür ettiğimiz projeler de oldu. Ancak geri adım attığımız bir proje yok" dedi.

“Vazgeçtiğimiz proje yok”

Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin ise piyasanın iyi olduğu dönemde herkesin ofis yapıp satabildiğini, zor dönemde ise lokasyon ve inşaat kalitesinin ön plana çıktığını söyledi. Tekfen-OZ'un daha önceki tecrübeleri ile projelerine devam ettiğini anlatan Erktin, yatırımcı mantığıyla projelerini geliştirdiklerini belirtti. Erktin, Tekfen-OZ'un bu dönemde vazgeçtiği bir proje olmadığını vurgulayarak, strateji olarak hiçbir zaman rüzgarla hareket etmediklerini kaydetti.

“Yanlış geliştirilmiş projelerde durma olabilir”

Piyasada yanlış geliştirilmiş projelerde durma görülebileceğine işaret eden Erktin, Tekfen Grubu'nun cirosunun içinde gayrimenkulün 30-40 milyon TL'den, 150 milyon TL ciroya ulaşmasını hedeflediklerini bildirdi. Emlak geliştirme piyasasında kar marjlarında ciddi düşüş olacağını dile getiren Erktin, şişmiş fiyatların rasyonel yere geleceğini, Tekfen-OZ'un kar
marjında ise fark olacağını düşünmediklerini ifade etti. Erktin, yatırımların geri dönme süresinin ise uzayabileceğini sözlerine ekledi.

Geri Dön