28 / 07 / 2024

Tekfen-OZ GYO olup halka açılacak!

Tekfen-OZ GYO olup halka açılacak!

Tekfen, gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurma yolunda ilerliyor...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


İki yıl önce ABD'nin önde gelen uluslararası varlık yönetimi şirketi Och-Ziff (OZ) ile gayrimenkul yatırımları yapmak için ortaklık kuran Tekfen, gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurma yolunda ilerliyor. Toplam yatırım değeri 395 milyon dolar olan altı proje üzerinde çalışan Tekfen-OZ, beş yıl içinde hepsini tamamlayıp şirketi halka açmak istiyor. Tekfen Emlak Geliştirme Grubu Başkan Yardımcısı ve Tekfen-OZ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, "Bizim orijinal stratejimizde eninde sonunda GYO olup halka açılmak var. Beş yılda piyasa değeri 1 milyar doları bulan projelerimiz tamamlanacak ama piyasa koşullarını beklemek lazım" diyor. Erktin ile Tekfen-OZ'un projelerini ve geleceğe ilişkin yapılanma stratejisini konuştuk.

■ Altı proje üzerinde çalışıyorsunuz. Kriz bunlardan herhangi birini durdurdu mu?
Bizden kaynaklanan bir şey yok. Hepsine aynı iştahla devam ediyoruz. Bizim dışımızda gelişmeler var. İzmir'de Rönesans ile yapacağımız karma projenin imar planına yürütmeyi durdurma kararı çıktı.  İzmir  Belediyesi bir şehircilik yarışmasına istinaden yeni bir imar planı yaptı. Sonra belediyeye karşı dava açüdı. yürütmeyi durdurma kararı alındı. Zannediyorum, gerekçesi, yeteri kadar zemin araştırması yapmadan belediye imar planı yapması.
Planda değişildik beklemiyoruz ama zaman kaybı oldu açıkçası. Zemin araştırmasını şimdi belediye ihale ile bir firmaya verdi. Arazi zaten Rönesans ve bize ait. îkisi yan yana ve birleştiriyoruz. Konut bloku 30-35 katlı, ofis bloğu 20 katlı olacak. Altında 50 bin metrekare kiralanabilir alanı olan bir çarşı yapılacak. Yatırım miktarı 250 milyon dolar. Bir de Bomonti'deki projenin detayları için Koruma Kurulu ile görüşme halindeyiz. Onların istediği doğrultuda bir şey olacak çünkü arazinin yanında bir kilise var. Karşılıklı hassasiyet içinde projede ufak tefek değişiklikler yaparak ilerlediğimiz için biraz uzuyor.

■ Tekfen-OZ'un hatrı sayılır bir ticari gayrimenkul portföyü var. GYO kurmaya doğru mu gidiyorsunuz?
Stratejimizde eninde sonunda GYO olup halka açılmak var. Genel strateji olarak bundan vazgeçmiş değiliz. Ofisleri elimizde tutmayı da seviyor. Böyle geniş bir yatırı: platformunun hakkı, eninde sonunda GYO olmaktır diye düşünüyoruz. Ama istediğimi büyüklüğe ulaşmayı ve istedi piyasa koşullarının gelmesini beklemek lazım. Daha sonra Tekfen-OZ GYO kurulur. Piyasada çok hızlı değişikli oldu son iki yılda. Boyumuzdan büyük laf etmemeyi öğrendik mizdeki projeler şu anda pek GYO ile boy ölçüşecek büyük Beş yıl içinde projeler bittiği Î piyasa değeri olarak 1 milyar zorlayacak bir büyüklüğe ula; O zaman GYO olmakta fayda var.

Evin yanına organik tarım arsası veriyor
■ Bodrum'daki projede meyve sebze yetiştirilecek mi?
Proje Gümüşlük içiı 27 dönüm arazide. Koruma Kurulu'nuı belirlediği ölçüde yapılaşma olacak. Mandalina bahçesi üzüm bağı, zeytinli olan çok ilginç bir proje. Araziyi aldığımızda Müşkülüm Çiftliği idi; projeye aynı adı verdik. Her evin kendine ait büyük bir bahçesi var. Her ev sahibine 25 metrekare bostan veriyoruz ve istediklerini ekip biçecekler. Herkes kendi organik tarımını yapabilecek.

Kirayı, kriz psikolojisiyle belirleme
■ Levent'teki ofis projenizde kiralamalar başladı mı?
8 bin metrekare ofis alanı var. Nasıl bölüneceği gelecek kiracı taleplerine göre belirlenecek. Kiralara henüz karar vermedik. Tekfen Tower kiralanırken yine krizdeydik. Yaşarken belli olmuyor, beklemek lazım. Şimdi bakıyoruz, düşük fiyata kiralamışız. 2010'un yarısında ofis talebi yine arzı zorla başlayacak. Kriz psikolojisine göre kira söylemeyeceğiz. Bu bina LEEI sertifikalı, yeşil bir ofis. 35-40 milyon dolarlık bir yatırım.

Bireysel yatırımcı ofise ilgi gösteriyi
■ Kağıthane'deki kentsel dönüşüm projeniz ne aşamada?
Eski bir fabrika arazîsinde ofis kompleksi yapıyoruz. Bir bloğu yılbaşından önce satacağız. Ofis yapınca satmak istemiyoruz; yönetim bizde olsun istiyoruz. Fakat burada iki şey bizi itekledi: Biri, yatırıma ofis gerçeğini fark etti. İkincisi, Kağıthane yeni 4. Levent olacak. O zaman da 4-5 yıl sonra bizim satış rakamımızın 2.5-3 katına gelecek. Metrekaresi 3 bin 500 dolar gibi düşündük.

Emlak patlaması en geç 2012'de olacak
Piyasada bîr hareket var. Türkiye'de emlak ve konut ihtiyacı çok fazla. 2010'un ikinci yarısı olmazsa 2011'in başı, o da olmazsa 2012'de emlak patlaması kaçınılmaz.

Şu anda üçünün inşaati devam eden, yatırım 395 milyon dolar olan altı projemiz var. Konya çok düzgün gelişmiş, çarpık yapılaşma yok. Kendi ekonomisi ve satış potansiyeli olan bir şehir. 360 dönümlük arsada binin üzerinde konut yapılabilir.
Menekşe Ataselim/HaberTürk


Geri Dön