07 / 05 / 2024

Tekirdağ Dereköy'e kurulmak istenen 15 RES'in çalışmaları durduruldu!

Tekirdağ Dereköy'e kurulmak istenen 15 RES'in çalışmaları durduruldu!

Trakya Platformu Kurulu üyesi Göksal Çiğdem, ''Istrancalar, Avrupa'nın en önemli 5 doğa alanından biridir. Istrancalar'da bu bölgede RES inşaası, yan yollar, kurulan şebeke tesisleri, geçici inşaat alanları ve türbinlerin kanatlarıyla Istrancalar'daki doğal yaşam hızla yok olacaktır''dedi.



Yargı, Istranca ormanlarının da yer aldığı Bulgaristan sınırında bulunan Dereköy-Karadere-Şükrüpaşa köyleri bölgesine kurulmak istenen 15 adet RES’e (Rüzgâr Enerji Santralı) “dur” dedi. Trakya Plat formu tarafından açılan davada Edirne idare Mahkemesi “ÇED ge rekli değildir” kararını iptal. Mahkeme oybirliğiyle aldığı kararda RES Terin yapılması durumunda doğa ya verilecek zarara ve çok sayıda göçmen kuşun telef olabileceğine dikkat çekerek doğa dersi verdi. Kırklardı Valiliği’nce Istranca ormanlarının da yer aldığı Bulgaristan sınırında bulunan Dereköy-Karadere-Şükrüpaşa köyleri bölgesine Hanedan Enerji tarafından Mayadağ Res Projesi kapsamında 15 adet RES kurulmak isteniyordu.


Göçmen kuşlar telef olabilir


Trakya Platformu, RES projesine ormanlık alanda olduğu ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle dava açtı. Edirne İdare Mahkemesi de aldığı kararında proje alanının sağlıklı kayın ormanları ile kaplı olduğu, projenin gerçekleşmesi dahilinde faydasından çok zararı olacağına dikkat çekti. Bilirkişi raporuna atıfta bulunulan kararda proje alanının göçmen kuşların rotası üzerinde yer aldığı ve projenin çok sayıda göçmen kuşun telef olmasına neden olacağına değinildi. Mahkeme 31 Mayıs 2016 tarihinde oybirliğiyle “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.



Konuyla ilgili Trakya Platformu Kurulu üyesi Göksal Çiğdem, '' Istrancalar, Avrupa'nın en önemli 5 doğa alanından biridir. Istrancalar'da bu bölgede RES  inşaası, yan yollar, kurulan şebeke tesisleri, geçici inşaat alanları ve türbinlerin kanatlarıyla Istrancalar'daki doğal yaşam hızla yok olacaktır''dedi.



Cumhuriyet


Geri Dön