Tekirdağ Ergene'de OSB yatırım projesi kararı mecliste!
Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde OSB yatırım projesi yapılması kararı meclis gündemine taşındı. CHP'li Aygun, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde OSB yatırım projesi yapılması kararına ilişkin soru önergesi verdi. Aygun, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Aygun, ''Aşağıda belirtilen sorularımın Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını arz
ederim.''
Aygun, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Pandemi sürecinde gıda güvenliği açısından tarımsal alanların korunmasının önemi görülmüştür. Tüm gelişmiş ülkelerde tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik adımlar atılmaktadır. Maalesef gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye'de tarım alanları heba edilmekte ve Anayasa çiğnenmektedir. Anayasa'nın 45 inci maddesine tarım alanlarının korunması ve üreticinin eline geçmesi sağlanmalıdır. Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde Marmaracık Mevkii'nde 148/1, 149/1 ve 150/1 parsellerde S.S PAKOP Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından “Plastikçiler OSB Yatırım Bölgesi” yapılması istenmektedir. Bu çerçevede 16 Şubat 2021 tarihinde ÇED süreci için askıya çıkılmıştır. Bu bölge, Trakya'nın kalbi niteliğindeki en nitelikli tarım arazisidir. Bu alanda Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından tarımsal üretimi ve verimi arttırmak üzere kamu yatırım bütçesiyle arazi toplulaştırma çalışması yapılmıştır.''
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun'un soruları:
1) Kamu bütçesiyle arazi toplulaştırması yatırımı yapılan arazinin şimdi tarım dışına çıkarılması hem Anayasa'ya hem yasalara aykırı değil midir? Kamu bütçesi ile yapılan yatırımı çöpe mi atıyorsunuz?
2) Plastikçiler OSB Yatırım Projesi olarak düşünülen alan, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca mutlaka korunması gereken birinci sınıf tarım arazisidir. “Büyük Ova Koruma Alanı” ilan edilerek “tarımsal sit alanı” niteliği kazanan bu arazide, çevrede yapılacak göletlerle sulu tarım yapılması planlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mutlaka koruması gereken birinci sınıf tarım arazisinin tarım dışına çıkarılmasına göz yumacak mısınız?
3) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, bu alanın OSB yapılmasının “kamu yararına” olduğu yönünde karar almıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu kararına karşı çıkacak mısınız?
4) Ergene Çevre Düzeni Planı'nda yer alan Plan Kararlarında, “Madde 2.10.29. Sanayi gelişimi üst ölçek plan kararlarına uygun olan mevcut planlı sanayi alanları ile sınırlandırılacak ve yeni sanayi yatırım taleplerinin planlı boş sanayi alanlarında yer seçimleri teşvik edilecektir” hükmü yer almaktadır. Hüküm gereğince planlı sanayi dışında yeni sanayi alanlarının kurulamayacağı gayet açıktır. Plastikçiler OSB Yatırım Projesi için neden boş araziler yerine birinci sınıf tarım arazisi tercih edilmiştir? Ergene Çevre Düzeni Planı'na aykırı bu projeyi önleyecek misiniz?
5) Söz konusu OSB girişimi, “Ergene Havzası'nda kontrolsüz ve düzensiz, planlı olan dışında yeni sanayileşmeye karşı hassasiyet odaklıdır” tespiti yer alan, 13 Haziran 2013 tarihinde yayımlanan 28676 sayılı “Ergene Havzası Koruma Eylem Planı” adlı Başbakanlık Genelgesi'nin 5., 7., 8., 9., ve 10. maddelerine de aykırıdır. Yine 22.08.2011 onaylı 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İli Çevre Düzen Plan Hükümleri’nin 2.46 maddesi'nde “Planlama alanı sınırı dahilinde çevresel kirleticiliği yüksek olan ve/veya çevresel tahribe neden olan sanayi türleri ve kullanımları yer almayacaktır” hükmüne aykırıdır. ÇED dosyasında söz konusu tesisin işletme aşamasında kullanacağı su miktarının belirtilmediği OSB girişimi, 1/25.000 ölçekli Tekirdağ Çevre Düzen Planı'nın “Yer alti Suyu Besleme Alanını” düzenleyen 3.2.1 Plan hükümlerine de aykırıdır. Bu düzenlemeleri dikkate alacak mısınız?
6) Tekirdağ Valiliği'nin talebi ile 1/25.000'lik Planı'na; “Mevcut planlı sanayi alanlarındaki yapılaşma doluluk oranı yüzde 75 i aşmadıkça yeni sanayi alanı açılamayacağı ve bu alanların dışında yapı ruhsatı düzenlenemeyeceğine" ilişkin hüküm eklenmiştir. Planlı sanayi alanında doluluk oranı yüzde 42'dir. Ayrıca 8 adet islah OSB alanı olup bunların doluluk oranı da yüzde 30'dur. Hal böyle iken; yeni bir OSB için tarımsal alanın yok edilmesi kamu yararı ile bağdaşmamaktadır. Anılan plandaki yanlış kararlara karşı TMMOB Ziraat Mühendisleri ve Mimarlar Odası’nın ayrı ayrı Danıştay 6. Daire'sinde açmış olduğu davalarda; bilirkişilerin görüşleri doğrultusunda TOB ve TAB alanlarının “tarım topraklarını olumsuz yönde etkileyecek olması nedeniyle” yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Danıştay 6. Daire'sinin 2010/3829 esas nolu kararında; gündemdeki OSB girişime konu alanın "mutlak tarım alanlarında” yer alması ve “aşırı yer altı suyu çekim alanında” kalıyor olması nedeni ile yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bu nedenle söz konusu idari işlem, hukuka aykırıdır. Mevcut yargı kararlarına uyulması Anayasal zorunluluktur. Danıştay 6. Dairesi kararını uygulatacak mısınız?
7) Nitelikli tarım toprakları geri dönüşümü olmayan doğal kaynaklardır. Tekirdağ'da birinci sınıf nitelikli tarım arazisini ısrarla sanayiye açmak ve bunu kamu yararı ile bağdaştırmak, bu ülkenin evlatlarına yapılacak en büyük yanlıştır. Hobi bahçelerini yasakladığınız bir dönemde birinci sınıf tarım arazilerini sanayileşmeye açmak hem Anayasa'ya aykırı hem de tutarsız bir politikadır. Gereğini yapacak mısınız?
8) S.S PAKOP Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi; Marmaracık Mevkii'ndeki 148/1, 149/1 ve 150/1 parsellerde yapmak istediği “Plastikçiler OSB” için Bilirkişi Raporu hazırlatmıştır. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'nden Prof. Dr. Aydın Adiloğlu, Doç. Dr. Sevinç Adiloğlu ve Arş Gör. Yusuf Solmaz imzalı ve 10.12.2018 tarihli “Zirai Bilirkişi Teknik Raporu”nda; “Bu parsellerin "tarım arazisi niteliğinde olmadığı, bu arazinin tarım dışı kullanılması halinde de bitişiğindeki tarım arazilerine herhangi bir zarar vermeyeceği” öne sürülmüştür. Namık Kemal Üniversitesi Zirai Fakültesi Dekanlığı, bu rapordan habersizdir. Bilimsel kriterleri taşımayan Raporda, toprak analizlerinin alınma yöntemleri belli değildir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu raporu onaylıyor musunuz? Birinci sınıf nitelikli bu tarım arazisinin analizlerini yapmayı ya da yaptırmayı düşünüyor musunuz?
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com