Genel

Tekirdağ Ergene'de plastik sanayi sitesi inşaatı mecliste!

Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde kurulacak plastik sanayi sitesi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Kaplan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde kurulacak plastik sanayi sitesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Kaplan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Kaplan, ''Aşağıdaki sorumun Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 inci ve 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla'' diye konuştu. 

Kaplan, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Tekirdağ'ın Ergene ilçesi Karamehmet Mahallesi, Marmaracık mevkiinde yer alan 2 milyon 800 bin metrekarelik tarım alanına (148 ada 1 parsel, 149 ada 1 parsel ve 150 ada 1 parsel) yapılmak istenen plastik sanayi sitesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın CED (Çevre Etki Değerlendirme) süreci için yasal olarak ilan ettiği ÇED Raporunda, NKÜ Ziraat Fakültesi'nden PAKOP'un plastik sanayi sitesi yapmak istediği tarlalar ile ilgili raporlar hazırlanmıştır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünde görev yapan akademisyenlerin 10.12.2018 tarihinde hazırlamış oldukları rapora göre arazinin mevcut durumu, toprak analizi sonuçları ve üzerinde yer alan çok yıllık bitki çeşitleri itibarıyla tarım arazisi niteliğinde olmadığını belirtilmiştir. Oysa Trakya bölgesinin tamamının tarıma uygun olduğu bir gerçektir. Tekirdağ ilimizde adı geçen mevkiinin de tarıma uygun olduğu görülmektedir.''

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan'ın soruları:
1- Tekirdağ, Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip bir ilimiz. Tarıma çok elverişli bir bölgede plastik sanayi sitesinin kurulması hem toprağa hem çevreye olumsuz etkiler vereceği aşikârdır. Tarıma uygun değildir raporu verilen yerde kurulacak bir sanayi sitesinin, çevresine vereceği olumsuz etkilerin belirtilmemiş olması bu raporu veren akademisyenlerin yanlı karar verdiği anlamına geldiğini düşünüyor musunuz? 

2-NKÜ akademisyenleri tarafından hazırlanan zirai bilirkişi raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmuş mudur? 

3-Bu kadar verimli topraklarda neden tarım yapılmamaktadır? 

4- Tekirdağ'ın Ergene ilçesi Karamehmet Mahallesi, Marmaracık mevkiinde 148 ada 1 parsel, 149 ada 1 parsel ve 150 ada 1 parsel nolu bölgelerde plastik sanayi sitesi kurmak yerine ilgili parsellerin ehlileştirilerek tarım arazisi olarak kullanılması hususunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? 

5-Anılan bölge ile ilgili tekrar toprak analizi yapılması düşünülüyor mu? 

6-Tarıma elverişsiz raporu 2 milyon 800 bin metrekarelik alanın tamamı incelenerek mi verilmiştir? Bakanlığınız tarafından söz konusu araziyle ilgili herhangi bir teknik inceleme yapılmış mıdır? 

7-Bölge halkı tarafından da istenmeyen plastik sanayi sitesinin Tekirdağ haricinde, tarıma elverişsiz olan bir arazi üzerine kurulması ile ilgili bir çalışma yapmayı düşünür müsünüz? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com