18 / 01 / 2025

Tekirdağ Milletvekili Avşar'dan imar barışı tepkisi! Yapı güvenliği gözetilmeden yapıldı! Faturası vatandaşa kesildi!

Tekirdağ Milletvekili Avşar'dan imar barışı tepkisi! Yapı güvenliği gözetilmeden yapıldı! Faturası vatandaşa kesildi!

Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar 'İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna Teklifi' sundu.  Bu kapsamda imar barışının, yapı güvenliği gözetilmeden yapıldığını ve sonrasında faturasının vatandaşlara kesildiğini aktardı. İşte ayrıntılar... 



Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar imar barışı düzenlemesine başvuru yapan vatandaşların şu anda mağdur olduklarına vurgu yaptı. Avşar  yapının depreme dayanaklılığı konusunda sorumluluğun yapı malikine bırakıldığı, bu durumun devletin pozitif hükümlülükleriyle bağdaşmadığını belirtilerek  'İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna Teklifi' sundu.

İMAR BARIŞI  ALELACELE YAPILDI!

Tekirdağ Milletvekili Avşar: "İmar barışı" olarak bilinen bu düzenlemeyle yapı denetimi, kontrolü ve yeri veya cinsine bakılmadan başvuru yapan herkesin bu düzenlemeden yararlanması sağlanmıştır.

Düzenlemede yer alan "yapı kayıt belgesiyle kayıt altına alınan yapının depreme dayanaklılığı hususunun malikin sorumluluğunda olmasını öngören hüküm" Anayasa'ya aykırı olduğu ve devletin sağlıklı ve dengeli çevrenin oluşturulması bakımından pozitif yükümlülüğünün bulunduğu, yapı kayıt belgesi verilen yapılann can ve mal güvenliğini temin eden belirli bir standartta yapılıp yapılmadığına yönelik denetim yükümlülüğü getiren herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığı, buna karşılık itiraz konusu kuralla yapının depreme dayanaklılığı
konusunda sorumluluğun yapı malikine bırakıldığı, bu durumun devletin pozitif hükümlülükleriyle bağdaşmadığını belirtilerek "Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır." cümlesi iptal edilmiştir.

AFET RİSKİ GÖZETİLEREK TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Buradan anlıyoruz ki; kamuoyunda "imar barışı" olarak bilinen yasa, insan ihtiyaçları ve yapı güvenliği gözetmeden alelacele ve başka saikler gözetilerek yapılmıştır. Sakat doğmuş ve barış olmaktan uzak, milyonlarca vatandaşı mağdur etmiştir. Bu düzenleme afet riski gözetilerek tekrardan gözden geçirilmeli ve güncellemelidir.

Bu çerçevede ilgili beyan ve teşviklere güvenerek yapı kayıt belgesi alan vatandaşların mağdur edilmemesi ve kamu zararına yol açmaması bakımından teknik ekipler marifetiyle bu durumda olan yapılar inceleme altına alınmalıdır.

Bu yapıların deprem riskine karşı direnç seviyeleri tespit edilmeli ve zemin analizleri yapılmalıdır. Bu bağlamda ortaya çıkan sonuçlara göre; yapıinşa noktasında gerekli şartlan taşıyan risksiz yapılar güvence altına alınmalıdır.

Riskli yapı kategorisine giren ve gerekli şartları taşımayan yapı sahiplerine çeşitli hibe ve teşviklerle kolaylıklar sağlanmalı ve kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamına alınmalıdır. Kaldı ki; ülkemizde bir konut ve barınma krizi bulunmaktadır. Bu sorun devam ederse, mevcut krizi derinleştirecektir.

Bu kanun teklifi ile; 3194 sayılı îmar Kanununun geçici 16 ncı maddesinin yedinci fıkrasımn ikinci cümlesinde yer alan "31/12/2022" ibaresi "31/12/2029" şeklinde değiştirilerek "Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların, Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu  taşınmazlar Bakanlığa tahsis edilir.

Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin 31/12/2029 tarihine kadar yapacakları satın alma talepleri üzerine taşınmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır.", ibaresiyle zaman uzatımına gidilmiştir.

İlgili kanunun maddesinde "Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykın yapıların kayıt altına alınması, imar ve mülkiyet sorunlarının çözülmesi amacıyla; kişinin kendi tapulu arsa veya tarlasına 31/12/2024 tarihinden önce yaptırmış olduğu yapılar için, yapının afet risklerine dirençli olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31/6/2025 tarihine kadar başvurulması, bu maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 30/9/2025 tarihine kadar bedelinin ödenmesi halinde
Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.", ibaresiyle mağduriyetin giderilmesi ve yıkımların durdurulması amaçlanmaktadır.

Tekirdağ Milletvekili Avşar dan imar barışı tepkisi! Yapı güvenliği gözetilmeden yapıldı! Faturası vatandaşa kesildi!
İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, yedinci fıkrasmm ikinci cümlesinde yer alan "31/12/2022" ibaresi "31/12/2029" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye onbirinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması, imar ve mülkiyet sorunlarının çözülmesi amacıyla; kişinin kendi tapulu arsa veya tarlasına 31/12/2024 tarihinden önce yaptırmış olduğu yapılar için, yapımn afet risklerine dirençli olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı veya yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31/6/2025 tarihine kadar başvurulması, bu maddedeki
şartlann yerine getirilmesi ve 30/9/2025 tarihine kadar bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.

Başvuruya konu yapının ve arsanın afet risklerine karşı dayanıklı olduğunu gösterir rapor sonucu ile yapı sahibinin beyanına göre mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ile diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine kaydedilir."

"Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten önce, bu madde uyarınca Yapı Kayıt Belgesi alıp belirtilen sürelere aykırılık sebebiyle belgeleri iptal edilenler hakkında, yapıların afet risklerine karşı dirençli olduğunu gösterir raporun alınması kaydıyla, 32 nci ve 42 nci maddeler uyarınca tesis edilen idari işlemler ile tahsil edilmeyen idari para cezaları iptal edilir.

Ancak ödenmiş olan idari para cezaları iade edilmez, söz konusu kişiler hakkında kamu davası açılmaz, açılmış kamu davaları düşer ve mahkûm olunan cezalar tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkar.''
 


Geri Dön