01 / 01 / 2025

Tekirdağ Saray’da 3. Havalimanı için maden ocağı izni çıktı!

Tekirdağ Saray’da 3. Havalimanı için maden ocağı izni çıktı!

Havalimanına malzeme üretmek için Tekirdağ Saray’da 100 hektarlık ormanlık alana maden ocağı izni çıktı. Saray Doğayı Koruma Derneği karara karşı dava açmaya hazırlanıyor.



Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ortaklığı ile kurulan İGA Havalimanı AŞ’nin 3. havalimanı projesi nedeniyle yoğun tahribata uğrattığı Ağaçlı köyü ve Işıklar köyünün ardından şimdi gözler Tekirdağ’a çevrildi. İşletme, 3. Havalimanı’na malzeme üretmek için Tekirdağ Saray’da Safaalan Mahallesi’deki 100 hektarlık ormanlık alana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan maden ocağı izni aldı. Şirket ormanlık alanda dinamitlerle çalışacak. Saray Doğayı Koruma Derneği karara dava açmaya hazırlanıyor. Dernek üyeleri yaptığı açıklamada “Cerattepe halkı Mehmet Cengiz’e gereken cevabı verdi. Çocuklarımız,yarınlarımız için kazanmak zorundayız. Başka Saray’ımız, başka Safaalan’ımız yok” dedi.


Dinamitle çalışacaklar


Artvin’nin doğa harikası Cerattepe’de maden ocağı açmak isteyen Mehmet Cengiz’in ortak olduğu İGA Havalimanı AŞ’nin 3. Havalimanı için İstanbul’un ormanları için aldığı maden ocağı izinlerinin ardından bu kez de Tekirdağ, Saray’daki Safaalan Mahallesi maden ocağı tehdidi altında. Şirket, bakanlığa 20 Mayıs’ta 3. Havalimanı’na malzeme üretme gerekeçesiyle ormanlık alana Granit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kurma projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulundu.


Şirketin hazırladığı başvuru dosyasında faaliyet alanında açık ocak işletmeciliği yapılacağını belirterek granit üretimi için iş makinaları ve patlayıcı madde kullanılarak delme patlatma yöntemi ile çalışılacağını ifade etti. Üretim malzemelerinin tamamının 3 Havaalanı Projesi için kullanılacağı bahsedilen dosyada havaalanı inşaatının ardından faaliyetin sona ereceği kaydedildi. Bakanlık şirketin başvurusuna 1 Haziran’da “ÇED gerekli değildir” kararı verdi.


Saray Doğayı Koruma Derneği avukatı Demet Karpat karara karşı dava açmaya hazırlandıklarını belirterek dosya hazırlanırken Saray Belediyesi’nin ve Tekirdağ Halk Sağlığı Merkezi’nin görüşü alınmadığına dikkat çekti.


Dernek yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Her geçen gün daha da şiddetli bir şekilde hissettiğimiz doğa katliamlarına bölgemizde bir yenisi daha eklenmek isteniyor. Bu kez de Safaalan mahallemiz, İGA havalimanı şirketi tarafından açılmak istenen Patlatmalı Granit Taşocağı ve Eleme tesisi tehditiyle karşı karşıya! İşin skandal boyutu ise 100 hektarlık ormanlık alanı tahrip edecek, hayvancılığı bitirecek, halk sağlığında ciddi olumsuzluklara yol açacak bu proje için Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ‘ÇED gerekli değildir kararı’ vermesi” denildi.



Cumhuriyet



Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Tekirdağ'ın Saray İlçesi Safaalan Mahallesi'ne Mehmet Cengiz'in ortaklarından biri olduğu İGA Havalimanı Şirketi tarafından Patlatmalı maden çıkarma tesisi açılmak isteniyor. Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, 'ÇED gerekli değildir' kararı verdiği projeye, yöre halkı tepkili. Artvin Cerattepe'den kovulan Mehmet Cengiz'in ortaklarından biri olduğu, İGA Havalimanı Şirketi, Tekirdağ'ın Saray İlçesi Safaalan Mahallesi'ne Patlatmalı Granit Taş Ocağı Ve Eleme Tesisi kurmak istiyor. Çevre İl ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, 'ÇED(Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir' şeklinde karar verdiği projeye halk tepki gösteriyor.


Saray Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve dernek avukatı Demet Karpat, "Biz durumdan birkaç gün önce Tekirdağ İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nün ilan sayfasından haberdar olduk. Çünkü, ÇED gerekli değildir kararı alarak, halkla meseleyi ve projeyi hiç muhatap almadılar. Proje dosyalarını, ÇED yönetmeliğindeki değişikliklerden sonra direk geçirebiliyorlar” diye konuştu.


Yürütmenin durdurulması için başvuru yaptıklarını belirten Karpat, "Bölge 3. Havalimanına çok yakın. Kamu projesi diye bir ayda izin almışlar. Bir proje sahibi aylarca, uğraştığı izin süreci, 1 ayda tamamlanmış. İzin de valilikten çıkmış durumda. Yüz hektarlık alandan bahsediyorum. Mesafeleri ve alan tanımlarını sürekli değiştirdikleri için ÇED kapsamı dışında." dedi.


Mevzuat gereği firmanın, kurum görüşlerini alması gerektiğini belirten Karpat sözlerini, "Orman İşletmesi, Devlet Su İşleri, bu havzanın içme suyu havzasında olduğu için İSKİ'nin kendisi, Saray Belediyesi, İlçe Halk Sağlığı gibi. Çünkü dinamitle patlatma olacak. Bu uzman görüşlerini dahi alma gereğinde duymamışlar, sadece bilgilendirmeyle yetinmişler " diye sürdürdü.


100 hektar yok olacak

Saray Doğayı Koruma Derneği'nden Ozan Çoban ise Istırancalar'ın sürekli taşocağı tehdidi altında olduğunun altını çizerek, "Dernek olarak 3. Havalimanı gibi dev projeler için Istırancaları yağmalayacaklarını öngörüyorduk. Geçmişten mücadele örneklerimiz ve kazanımlarımız var. Yaklaşık 100 hektarlık orman yok olacak gibi duruyor. Karar skandal” dedi.


"Mücadele edeceğiz"

Emrivaki yapılarak, alelacele bir ocak açma girişimi olduğunu ifade eden Çoban, " Bu doğa talanına karşı mücadele edeceğiz. Gerekli davaları açarak mücadelemizin hukuki ayağını da kuracağız. Köylüyü bilgilendirip imza kampanyası başlatacağız. Köylüler direnç gösterdiği sürece her şey çok daha kolay olacak. Bu kampanyayı Saray'ın bütün geneline yaymayı düşünüyoruz” dedi.




Birgün


Geri Dön