Kent Haberleri

Tekirdağ Şarköy'deki tarihi 52 ev yenilenecek!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Şarköy'ün Uçmakdere, Gaziköy, Tepeköy, Güzelköy ve Eriklice mahallerindeki 52 tarihi ev aslına uygun olarak yenilenecek.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından "Miras Atölyesi" projesi ile doğal güzelliklere sahip olan Şarköy'deki Uçmakdere, Gaziköy, Tepeköy, Güzelköy ve Eriklice mahallerindeki 52 tarihi ev aslına uygun restore edilecek.


"Miras Atölyesi" projesinin tanıtımı kapsamında Uçmakdere Mahallesi'nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MİARGEM) tarafından düzenlenen Etkin Belediye Proje Yarışması'nda, Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen "Miras Atölyesi" isimli proje ile 137 proje arasından Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile birincilik ödülünü paylaştıklarını söyledi.


Proje kapsamında Uçmakdere, Gaziköy, Tepeköy, Güzelköy ve Eriklice mahallerindeki tescilli 52 evin restore edileceğini belirten Albayrak, "Bunların hepsi projenin sonunda doğal haline gelecek. Burasını kırsal turizm bölgesi olarak yerli ve yabancı turistlere açmak istiyoruz. Ana hedefimiz bunu burada yaşayanlarla birlikte yapmak." dedi.


Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin ise proje ile tarihi evleri gelecek nesillere geçmişten geldiği gibi aktarmak istediklerini ifade etti.


Evleri Büyükşehir Belediyesi'nce kurulacak atölye marifetiyle onarmayı düşündüklerini aktaran Ergin, "Bunun içinde köyde 3 evi kamulaştırıyoruz. Bunun birini kültür merkezi olarak hayata geçireceğiz. Hem köylünün kullanabileceği hem de halkın yöresel el sanatlarını sergilediği, ipek böcekçiliğinin ve dokumaların yapıldığı bir yer olacak. Burada bir ahşap atölyesi kurulacak." diye konuştu.


Ergin, projenin, kırsal turizmi geliştirmek noktasında önemine işaret ederek, şunları aktardı:


"Burası mübadeleden önce Rumların yaşadığı bir köydü. Burada eski Rum evleri var. Mübadeleyle buraya gelenlerin kullandığı artık ortak yaşam kültürünün oluştuğu ve öyle kullanılagelen evler. Dolayısıyla bunlara Rum evi, Osmanlı evi veya Türk evi demek doğru değil, bunlar ortak yaşam kültürünün ortaya çıkardığı mimari kültür, yaşam alanları. Biz de bunları gelecek nesillere aktarmak istiyoruz."




AA