Ekonomi

Teknoloji devine vergi şoku! Toplam 98 milyon dolar...

Teknoloji devi Apple, Şu sıralar vergi kaçakçılığı sorunu ile uğraşıyor. Alışveriş kurallarındaki bir açıktan menfaat elde etmeye çalışan müşteriler, 98 milyon değerindeki vergi oranını ödemediği için Apple, vergisiz alışveriş desteğini sonlandırdığını açıkladı.   

Apple, Japonya’da yeni bir vergi kaçaklığı suçu ile yüzleşip markasını koruma altına almak için kariyerini kurtarmaya çalışacak gibi görünüyor.  

 

Vergiden muaf, alışveriş kurallarındaki bir boşluğu kullanarak büyük maddi zarara yol açan müşteriler,  Apple cihazları satın alarak toplamda açığa çıkan 98 milyon dolarlık vergi dilimini ödemekten kaçındı.

 

Apple, Japonya’da 98 milyon dolar vergi “kaçırdı”

Japonya’daki yabancı turistler, Belirlenmiş zamana uyarak yani ülkede altı aydan az kalmaları halinde yüzde 10’luk tüketim vergisini ödemek zorunda değiller.  Bu da demek oluyor ki, turistler vergiden muaf şekilde istediği gibi iPhone ve diğer cihazları satın alabilir. Bu durumu zarara çeviren bazı kişilerin, bu vergi muafiyetini 
kullanarak Apple mağazalarından yüzlerce iPhone satın aldığı ve Apple firmasına büyük maddi zarar açtığı tespit edildi.

Nikkei Asia’da açıklanan rapora göre, Apple Store’lardan alışveriş yapan telefon kullanıcıları, yaptıkları alışverişle 98 milyon dolarlık vergi açığına yol açtı.  Apple’ın bu durumu fark etmesinden sonra vergisiz alışveriş desteğini bıraktığı ve hizmetleri durdurduğu belirtildi.

Japonya’nın vergi işleri ile ilgilenen makamları tarafından yapılan araştırma, şirketlerin Haziran ayına kadar yıl içinde tüketim vergisi ödemelerini bildirmediği 24 bin alışveriş tespit etti ve bu durum, geçmiş vergilerde 86.9 milyar yen (651 milyon dolar) açık oluşturdu.

Japonya, 2012’den bu zaman kadar turizm ve tüketim destekli çalışıyor. Uçuş alanlarını ve gümrüksüz satış mağazalarını büyütüyor. 2019’da turistlerin alışveriş alışkanlıklarının bir ölçüsü olan vergisiz alışverişler, 340 milyar yen (2,5 milyar dolar) ile rekor miktara vardı. Fakat  Apple’da olduğu gibi, bazı dolandırıcılıkların önü açılabiliyor.


Apple’ın 2022 için planladığı ve her ülkede olduğu gibi Japonyada'da uygulamaya koyduğu son mali senelik raporuna göre, Japonya’daki satışlar hem telefon hem de uygulamalar aracılığı ile yapılan alışverişler dahil toplamda 26 milyar dolara ulaştı.

Skoda'dan çılgın ikramiye! İşçiler bayram etti

Bu kış çok ısınacaksınız! Carrefour'dan Minisan ısıtıcalara yüzde 38 indirim! 26 Aralık fiyat listesi

TOBB açıkladı! Yüzde 25,3 arttı