Teknoloji

Teknolojik ürünler için yeni garanti şartları yürürlüğe giriyor!

Avrupa Birliği tarafından önerilen yasa tasarısı, yakın gelecekte teknolojik ürünlerin garanti şartlarının değişeceğini belirtiyor. AB ülkelerinde teknolojik ürünlerin garanti koşulları değişecek ve bileşen temin ve tamir süreleri mevcut 5 yıldan 10 yıla kadar uzatılacak

Avrupa Birliği, yakın zamanda bir karar alarak milyonlarca insanın ve binlerce teknoloji şirketinin hayatını etkileyecek. AB ülkelerinde teknolojik ürünlerin garanti koşulları değişecek ve bileşen temin ve tamir süreleri mevcut 5 yıldan 10 yıla kadar uzatılacak. İşte konuyla ilgili detaylar...

TEKNOLOJİK ÜRÜNLER İÇİN YENI GARANTİ ŞARTLARI YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR!

AB'deki yeni garanti koşulları, teknolojik ürünlerin üreticileri tarafından satın alınma tarihinden itibaren 10 yıl boyunca tamir edilmesini şart koşuyor. Bu da garanti süresi altındaki cihazların veya parçalarının değiştirilmesi yerine tamir edilmesi gerektiği anlamına geliyor ve böylece hatalı cihazların neden olduğu atık miktarı en aza indirilmiş olacak.

Yeni bir yasa önerisi, donanım ve parça üreticilerinin, garanti süresi dolmuş olsa bile müşterilerin talepleri doğrultusunda 10 yıl içinde ürünlerini tamir etmek zorunda kalacağını öngörüyor. Bu yasa, sadece ev aletleri değil, telefonlar, tabletler ve otomobiller gibi diğer tüketici elektroniği ürünlerini de kapsıyor.

Yasa önerisi ayrıca, tüketicilerin tamir işlemlerini kolaylaştıracak bir "tamir buluşma platformu" oluşturulmasını da talep ediyor. Ancak, Right to Repair koalisyonu, yasanın evrensel tamir hakkını garanti altına almadığı için eksik kaldığını düşünüyor.

En büyük endişe ise, yasa önerisinin tamir maliyetlerini düzenlememesi. Bu durum, yedek parça ve tamir maliyetlerinde fiyat spekülasyonu yapılmasına neden olabilir ve sonuç olarak, ürünlerin tamir edilmesi yerine yenilerinin satın alınması daha ucuz olabilir.

Bu nedenle, yasa önerisinin yetersiz kalabileceği ve cihazların tamamen hurdaya ayrılacağı bir senaryo ortaya çıkabilir. Ancak, detaylar netleştikçe ve ülkeler arasında ortak bir teklif şekillenmeye başladıkça, bu konuların da ele alınacağı bir yasa önerisi ortaya çıkabilir.

Silikon Vadisi Bankası ''kötü yönetim'' nedeni ile iflas etti!
Halkbank ve Vakıfbank'tan son dakika! SPK tahsisli sermaye artırımını onayladı!
Dolar 20 TL basamaklarını tırmanıyor! O tarihte en zirveye fırlamış olacak!