Eğitim

Teknopark İstanbul'un ortaklık sözleşmesi imzalandı

İTO ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Teknopark İstanbul'u kurmak için ortaklık sözleşmesi imzaladı

Sabiha Gökçen Havaalanı içindeki 250 hektar alana kurulacak ve savunma sanayi ağırlıklı olacak `Teknopark İstanbul'da bin şirketin faaliyet göstermesi, 10 milyar dolarlık katma değer oluşması ve 30 bin nitelikli elemana iş sağlanması hedefleniyor.

SAVUNMA Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ortaklaşa kuracağı savunma sanayi ağırlıklı `Teknopark İstanbul' için ortaklık sözleşmesi dün imzalandı. İTO'nun yüzde 40, SSM'nin yüzde 45, diğer SSM şirketlerinin de toplam yüzde 5 hisse sahibi olacağı şirket Sabiha Gökçen Havalanı içindeki 250 hektar alanda kurulacak Teknopark'ı 30 yıl yönetecek. İTO proje kapsamında 50 milyon liralık yatırım harcaması yapacak. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Teknopark İstanbul'da binin üzerinde firma faaliyet gösterecek, 30 binin üzerinde nitelikli personel istihdam edilecek ve oluşturulacak yerli katma değer yaklaşık 10 milyar dolar olacak" dedi.

Savunma ağırlıklı
Yalçıntaş, SSM, İTO, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) arasında, Teknopark İstanbul'un Yönetici Şirketi'nin kurulması için ortaklık kuracağını belirterek, şöyle konuştu: "Projenin savunma sanayi öncelikli olması Türkiye'nin bilim ve teknoloji yarışında daha hızlı ilerlemesini sağlayacak. İşletmeyi sürdürecek şirketin kuruluş sermayesi 1 milyon lira olacak ve 5 ortağı bulunuyor. Bu teknoparkın farkı kamu, özel sektör ve üniversiteden oluşan ideal bir yapı üzerine kurulmuş olması. İTO olarak biz projeye 50 milyon liralık kaynak ayırdık. 5 bin metrekarelik bir kuluçka merkezini hayata geçiriyoruz. Bir araştırma merkezi inşa edeceğiz ve KOBİ boyutunda girişimci adayları için çekirdek ve girişim sermayesi fonu kuracağız."

25 yıllık proje
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da Teknopark İstanbul'un İleri Teknoloji ve Endüstri Parkı (İTEP) projesinin önemli bileşenlerinden olduğunu belirtti. Bayar, "Bu proje; havaalanının kendisi, havacılık bakım onarım merkezi, teknopark ve bir ticaret sosyal bölgeden oluşan bundan 20-25 yıl önce kurgulanmış bir proje" dedi. Teknopark İstanbul'un Türkiye'nin en iyi, Avrupa'nın sayılı teknoparklarından biri olmasını hedeflediklerini ifade eden Bayar, havacılık ve uzay malzeme teknolojileri, bilişim, denizcilik teknolojileri gibi entegre bir teknoloji merkezi hedeflediklerini kaydetti. Bayar, merkezin önümüzdeki yılın başından itibaren firmaları almaya  başlayacağını ifade etti.

80 şirket hemen başvurdu
Müsteşar Murad Bayar, şunları dile getirdi: "Bu arazinin hemen yanında yer alan araziye de uluslararası  yatırımcıları bekliyoruz. Kendilerine ait Ar-Ge merkezi kurmak üzere. Bu teknoparkı müsteşarlık olarak destekleyeceğiz. İTO bu merkezin özel sektöre açık merkez olmasında katkı sağlayacak. Geçen yıl İTO ile niyet mektubu imzalamıştık. Bugüne kadar 80 şirket başvuruda bulundu.."

Gönül: Avrupa'nın en iddialısı olacak

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Teknopark İstanbul'un, Avrupa'nın en seçkin araştırma, geliştirme ve teknoloji üslerinden birisi olmasını planlıyoruz" dedi. Gönül, Türkiye'de ilan edilen 37 adet teknoloji geliştirme bölgesinden 23'ünün faal halde olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Bunlarda toplam 1200 civarında firma faaliyet gösteriyor. Çalışan sayısı ise 12 bini geçti. Yaklaşık 600 milyon dolarlık da ihracat yapılıyor. Teknopark İstanbul önemli kara ve deniz ulaşım yolları bağlantısına sahip. Misyon olarak savunma, uzay ve havacılık, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve denizcilik teknolojileri dahil ileri teknolojiler konusunda çalışılacak. İstanbul'daki Ar-Ge şirketleri ve kurumlar ile ulusal ve uluslararası ticari, akademik kuruluşlar için nitelikli araştırma altyapısı ve hizmetleri sunacağız."

5 ortaklı kuruluyor 2011'de şirketlerin kabulü başlıyor

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Teknopark İstanbul'u yönetecek şirketin ortaklık yapısını, "Başlangıç sermayesi 1  milyon lira. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yüzde 45, İTO'nun yüzde 40, HEAŞ'ın yüzde 13, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin yüzde 1, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.'nin de yüzde 1 hissesi olacak" şeklinde açıkladı. Teknopark İstanbul, Kurtköy bölgesinde Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı bitişiğinde,  yaklaşık 250 hektarlık alan üzerine kurulacak.
Hürriyet

Teknopark İstanbul'da ikinci imzalar atıldı

Kuruluşuna ilişkin ilk adım, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İTO ve İstanbul Ticaret Üniversitesi arasında niyet mektubunun imzalanmasıyla atılan Teknopark İstanbul'da ikinci aşama dün gerçekleşti

Dün imzalanan sözleşmeyle 5 ortaklı Teknopark İstanbul Yönetici Şirketi kuruldu. KOBİ'lerle uluslararası firmaları aynı çatı altında buluşturacak olan teknoparkta faaliyet gelecek yıl başlayacak. İmza töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Teknopark İstanbul'dan 25 yılda 300 milyar doların üstünde bir gelir elde edilmesinin hedeflendiğini söyledi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da projeye bugüne kadar 80 firmanın başvurduğunu bildirdi.
Milliyet

'Teknopark İstanbul' 1000 firmaya ev sahipliği yapacak

Üniversite, kamu ve özel sektör işbirliğiyle Türkiye'nin teknoloji üssü olması planlanan 'Teknopark İstanbul' 2011'de faaliyete geçecek.

Tamamlandığında Türkiye'nin, birkaç yıl içinde de Avrupa'nın teknoloji üssü olması hedeflenen `Teknopark İstanbul'da faaliyet gösterecek 1000 firma havacılık, denizcilik ve savunma sanayiine ileri teknoloji üretecek.

Üniversite, özel ve kamu sektörünü biraraya getiren ilk teknopark projesi olan Teknopark İstanbul'un inşaatına Sabiha Gökçen Havalimanı bitişiğinde 250 hektarlık alanda başlanacak ve 2011 yılı itibarıyla merkez faaliyete geçecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) arasında, Teknopark İstanbul'un Yönetici Şirketi'nin kurulması için ortaklık sözleşmesi imzalandı. Bu ortaklıkta STM'nin payı yüzde 45, İTO'nun payı yüzde 40 olacak.

23 Teknopark aktif
İmza törenine katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Teknopark İstanbul'un, Avrupa'nın en seçkin araştırma, geliştirme ve teknoloji üslerinden biri olmasını hedefliyoruz" dedi.

Gönül, bugün itibarıyla Türkiye'de 37 adet teknoloji geliştirme bölgesinden 23'ünün faal halde olduğunu söyledi. Gönül, burada 1.200 civarında firmanın faaliyet gösterdiğini, çalışan sayısının 12 bini geçtiğini ve yaklaşık 600 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, hükümetin Ar-Ge'ye büyük önem verdiğini belirtti. Teknopark İstanbul'un, ülkenin ileri teknoloji ihtiyaçlarının milli kaynaklarından karşılanabilmesi olan İleri Teknoloji ve Endüstri Parkı (İTEP) projesinin önemli bir bileşeni olduğuna işaret eden Gönül, Teknopark İstanbul'un kurulmasına ilişkin ilk adımın, 12 Şubat 2009 tarihinde, niyet mektubu imzalanmasıyla atıldığını hatırlattı. Teknopark İstanbul'da faaliyet gösterecek teknoloji şirketlerinin tüm teknoparklara sağlanan vergi muaffiyeti hakkından faydalanacağını belirten Gönül, teknoparkın savunma, uzay ve havacılık, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve denizcilik başta olmak üzere ileri teknolojiler konusunda çalışacağını, en ileri teknolojinin savunma sanayiinde kullanıldığının da  altını çizdi.

İTO'dan 50 milyon TL kaynak
Yönetici şirketin 30 yıl süreyle işleteceği Teknopark'ta 720 bin metrekare kapalı alanda 1000 firmayla 18 bini Ar-Ge uzmanı olmak üzere 30 bin personelin çalışması hedefleniyor. 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'na göre, Teknopark'larda ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknoloji üreten firmalar, 10 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuluyor. Değişen dünyada Türkiye'yi de yeni ufuklara taşımak için ileri teknolojinin şart olduğuna işaret eden İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Savunma sanayi teknolojileri her zaman bir adım öndedir. Devlet, üniversite ve iş aleminin birlikte olduğu bir teknopark oluşturmak Türkiye'nin teknoloji yarışında çok önemli bir adım" dedi. 250 hektarlık bir alanda kurulacak teknoparkın 1 milyon TL sermayeyle kurulacağını aktaran Yalçıntaş, İTO olarak teknoparka  50 milyon TL'lik kaynak ayırdıklarını söyledi.

Şimdiden 80 başvuru var
Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar da, "Hedefimiz Türkiye'nin en iyi, Avrupa'nın da en iyi birkaç teknoparkından birini yapmak. 2011 itibarıyla firmaları almaya başlayacağız. Daha resmi duyuruyu yapmadan 80 firma başvuru yaptı" dedi.

İTO'nun bu merkezi özel sektöre açmakta önderlik yapacağını vurgulayan Bayar, şunları söyledi: "Başlangıçta proje için çok büyük olmayan bir çekirdek yatırım yapılacak ama teknoparkta hizmet verecek şirketler kendi yatırımlarını ayrıca yapacak. Yani isterlerse ortak alandan faydalanacaklar, isterlerse de merkez içinde kendi yatırımlarıyla özel alanlarını kuracaklar.
Radikal

Teknopark açıldı yerli uçak umudu doğdu 

Teknopark İstanbul'un en önemli adımı olan yönetici şirket sözleşmesi imzalandı. Proje yerli uçak için de çalışma yapacak

o Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül "Teknopark İstanbul'un, Avrupa'nın en seçkin araştırma, geliştirme ve teknoloji üslerinden birisi olması planlanıyor" diye konuştu. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri şirketi (STM) arasında, Teknopark İstanbul'un Yönetici Şirketi'nin kurulması için ortaklık sözleşmesi imzalandı. Teknoparkın Türkiye'nin kendi uçağını yapması için bilgi seviyesini ileriye taşıyacağını söyleyen Gönül "Buradan ümidimiz Türkiye'nin içinde bulunduğu teknolojik seviyeyi daha ileri taşımasıdır. Kendi uçağımızı yapmak bizim de hedefimiz. Ayrıca TÜBİTAK Yüksek Kurulu'nda da hedef proje olarak uçak yapılması gündeme gelmişti. Elimizdeki teknolojik imkanları hiç kıskanmadan ortaya koyup bu projeye can vermemiz lazım" diye konuştu.

SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI'NIN YANINDA

 Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yanı başında yer alan Teknopark İstanbul'un önemli kara ve deniz ulaşım yolları bağlantısına sahip bulunduğuna işaret eden Gönül, misyon olarak ise savunma, uzay ve havacılık, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve denizcilik teknolojileri başta olmak üzere ileri teknolojiler konusunda çalışacak teknoparkın öncelikle İstanbul'daki Ar-Ge şirketleri ve kurumlar ile ulusal ve uluslararası ticari, akademik kuruluşlar için nitelikli araştırma altyapısı ve hizmetleri sunacağını kaydetti. o AA

Son tankın teslim tarihi 7 Nisan

Savunma Bakanı Vecdi Gönül "İsrail ile tank alımı olmuştu. Bu tanklarla ilgili de sorunlar yaşandığını biliyoruz. Fakat buna rağmen bu anlaşma imzalandı. Bununla ilgili bir açıklama alabilir miyiz?" şeklindeki soruya karşılık olarak da "Bu tank alımı değildir. M60 tanklarının modernizasyonudur. Bizim hükümetimizden önce, 2002 yılında imzalanmış anlaşmalardır. Prototipin geliştirilmesinde sıkıntılar oldu, hepsi aşıldı" dedi. Son tankın 7 Nisan'da teslim alınacağını belirten Gönül "Gecikme nedeniyle yüzde 10 IMI firmasına işlem yapılmıştır" dedi.
Star

Bill Gates'in 'destek veririm' dediği Silikon Vadisi Kurtköy'de açılıyor  
 
Gelişmiş ülkelerdeki gibi üretimin yanı sıra keşiften para kazanmak isteyen Türkiye, Microsoft'un patronu Bill Gates'in Başbakan Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak geldiği 2006 ve 2008'deki ziyaretleri sırasında destek sözü verdiği Silikon Vadisi'ni Kurtköy'de açıyor. 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ arasında, Teknopark İstanbul'un yönetici şirketinin kurulması için ortaklık sözleşmesi imzalandı.

250 hektarlık alana kurulu, 1 milyon TL ile altyapısı hazırlanan Teknopark'a başvuru resmi olarak dün başlamasına rağmen, şu ana kadar yaklaşık 80 şirket çoktan müracaat etti. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, başvuru yapan şirketlerin büyük çoğunluğunun havacılık alanında yoğunlaşmış olduklarını açıkladı. Yıllık 10 milyar dolar katma değer üretmesi planlanan merkezde devlet de her yıl 300 milyon dolar gelir elde edecek. Havacılık, uzay, deniz, bilişim, biyo ve nanoteknolojileri üzerine yoğunlaşılacak teknoparkın içinde 20 hektarlık bir alan ise uluslararası büyük yatırımcı firmalara ayrıldı. Protokole imza atan İTÜ Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, teknoparkın yerli uçak üretimini müjdelediğini, bunun potansiyele bakıldığında hiç de şaşırtıcı olmadığını dile getirdi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise uçak üretimi için "Bu bizim hedefimiz. Ayrıca TÜBİTAK Yüksek Kurulu'nda da hedef proje olarak uçak yapılması gündeme gelmişti. Bu müşterek hepimizin, elimizdeki teknolojik imkanları hiç kıskanmadan ortaya koyup bu projeye can vermemiz lazım." diye konuştu. Türkiye'nin artık geliştirdiği son teknolojiyi seri şekilde üretebilecek konuma ulaştığını vurgulayan Bakan, Teknopark'ın Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yanı başında yer aldığını hatırlatarak, "Burası hem İstanbul hem hava, deniz, kara. Ar-Ge şirketleri ve akademik dünya da burada. Bu potansiyelde KOBİ'lerimizin hızlanmasını sağlayacağız." dedi.

Teknopark yönetiminde Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yüzde 45, İTO'nun yüzde 40, HEAŞ'ın yüzde 13, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin yüzde 1 payı bulunacak. Türkiye'de 37 Teknopark bulunuyor. Bunların 23'ü faal durumda. 12 bin çalışan istihdam ediliyor ve 600 milyon dolarlık ihracat geliri sağlanıyor. Faaliyet gösteren 23 teknoparkta toplam çalışan şirket sayısı bin 200. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Teknopark için İTO olarak 50 milyon lira kaynak ayırdıklarını açıkladı. Asıl gayelerinin iş dünyası ile geliştirilen teknolojiler arasındaki iletişimi sağlamak olduğunu ifade eden Yalçıntaş, oda olarak Teknopark'a 5 bin metrekarelik kuluçka merkezi ile bir araştırma merkezi inşa edeceklerini belirtti. KOBİ'ler ve girişimci adayları için de fon oluşturacaklarını, öğrenciler için staj ve burs imkanı sağlayacaklarını belirtti. Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, yeni teknoparkta 30 bin nitelikli personel istihdam edileceğini söyledi. 
Zaman/Arif Bayraktar

30 bin kişiye iş imkanı sağlayacak ve 10 milyar dolar katma değer yaratacak

30 binin üzerinde nitelikli personel istihdamı sağlayacak İstanbul Teknopark için imzalar atıldı. Sabiha Gökçen'e komşu 5 ortaklı Teknopark için sadece İTO 50 milyon liralık kaynak ayırdı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, "Teknopark İstanbul'da binin üzerinde firma faaliyet gösterecek, 30 binin üzerinde nitelikli personel istihdam edilecek ve oluşturulacak yerli katma değer yaklaşık 10 milyar dolar olacak" dedi.

Yalçıntaş, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), İTO, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) arasında, Teknopark İstanbul'un Yönetici Şirketi'nin kurulması için ortaklık sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, projeyi Türkiye'nin bilim ve teknoloji yarışında katettiği mesafe açısından son derece önemli bulduğunu söyledi.

Bugün kuruluş anlaşmasını imzalayacakları Teknopark İstanbul'un 30 yıl işletmesini sürdürecek şirketin kuruluş sermayesinin 1 milyon lira olduğunu ve 5 ortağı bulunduğunu ifade eden Yalçıntaş, "Bu teknoparkın farkı kamu, özel sektör ve üniversiteden oluşan ideal bir yapı üzerine kurulmuş olması" diye konuştu.

İTO olarak projeye 50 milyon liralık bir kaynak ayırdıklarını bildiren Yalçıntaş, "İkincisi 5 bin metrekarelik bir kuluçka merkezini hayata geçiriyoruz. Ayrıca bir araştırma merkezi inşa ediyoruz. Teknoparka has olarak KOBİ ve girişimci adayları için çekirdek ve girişim sermayesi fonu kuracağız. Nitelikli öğrencilere staj imkanı için ortak burs programı gerçekleştireceğiz" dedi.

Teknopark İstanbul'da binin üzerinde firmanın faaliyet göstereceğini, 30 sene zarfında 30 binin üzerinde nitelikli personel istihdam edileceğini söyleyen Yalçıntaş, oluşturulacak yerli katma değerin de yaklaşık 10 milyar dolar olacağını kaydetti.

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da Teknopark İstanbul'un İleri Teknoloji ve Endüstri Parkı (İTEP) projesinin önemli bileşenlerinden olduğunu belirtti. Bayar, "Projenin ilki havaalanının kendisi, ikincisi havacılık bakım onarım merkezi, üçüncüsü teknopark ve bir ticaret sosyal bölgeden oluşan, 20-25 yıl önce kurgulanmış bir proje" dedi. Bayar, Teknopark'ın Avrupa'nın sayılı merkezlerinden biri olmasını hedeflediklerini söyledi.
Vatan