Yeni Şirketler

Teknopark, Kilis`te arazi fiyatlarını 5`e katladı

KİLİS'te, Teknopark Projesi için çalışmalar sürerken, kentte son 2 ayda on binlerce dönümü kapsayan 2 bin parça arazi el değiştirdi.

Tarlaların dönüm fiyatı 200 YTL'den bin YTL'ye kadar çıkarken, arazi satışları halkı rahatsız etti. Emlakçılar tarafından kapışılan arazilerin İsrail'e satılacağını ileri süren halk tedirgin olurken, Kilis Valisi Nevzat Turan hareketliliğin nedenini Teknopark ve GAP projelerinden kaynaklandığını söyledi.

Kilis'in Polateli İlçesi'ndeki 20 bin dönümü Hazine'ye ait toplam 26 bin dönüm alan üzerine kurulması planlanan Teknopark Projesi çalışmaları Valilik tarafından sürdürülürken, yerli ve yabancı heyetlerin incelemelerde bulunmak üzere sık sık kente gelmesi, emlak sektörünü de hareketlendirdi. 2012'de tamamlanacağı belirtilen Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) içinde yer alan Kilis'te, organik tarım yapılabilecek olması kentin cazibesini de arttırdı. Bölgenin yıldız kentlerinden biri olması beklenen Kilis'te bulunan emlakçılar ile özellikle Gaziantep'ten bölgeye gelen emaklakçılar, satılık arazilerini peşine düştü. Tapu kayıtlarına göre son 2 ayda, 2 bin parça arazi el değiştirdi. On binlerce dönüm olarak ifade edilen arazilerinin satışıyla arsa fiyatları da 5 katına çıktı. Dönümü 200 YTL'den bin YTL'ye kadar yükselen arsa fiyatları yerli halkı şaşkına çevirdi.

İSRAİL Mİ ALIYOR?

Emlakçıların köy köy dolaşarak tarla satın aldığını belirten Musabeyli İlçesi'nde oturan 65 yaşındaki Bilal Koç, "Arazilerimizin çok yüksek fiyata satın alınmasının arkasında yabancı güçlerin olduğunu düşünüyoruz. 65 yaşındayım, hiç bir kişinin gelip tarlayı satın aldıktan sonra, 'Sen tarlanı ekip hasadını yapabilirsin, biz zamanı geldiğinde tarlalarımızı alırız' dediğine tanık olmadım. Böyle satış olur mu? Emlakçılar tarlaları alıp, İsraillilere, ABD'lilere satabilir. Topraklarımız elden gidebilir" diyerek rahatsızlığını dile getirdi.

Bazı köylüler ise tarlaların hızla el değiştirmesi üzerine çeşitli yorumlar yapıyor. Köylüler, satın alınan arazileri daha sonra ABD'lilerin alıp, Suriye'yi vurmak için hava üssü kuracağını ileri sürüyor.

VALİ: SATIŞLARDAN KUŞKULANMIYORUM

Kilis Valisi Nevzat Turhan, kendisine de çeşitli duyumlar ulaştığını ancak arazileri Türk vatandaşlarının alıp sattığını, yasal olarak herhangi bir sorunun olmadığını söyledi. Satışların artmasının Teknopark Projesi ve GAP'la birlikte organik tarım yapılabilecek olmasından kaynaklanmış olabileceğini kaydeden Vali Turhan, "Bu satışlardan ciddi bir kuşku duymuyorum. Kurak bölgede sulu tarıma, organik tarıma geçilecek olmasının, arazileri kıymetlendirdiğini düşünüyorum" dedi.

2 BİN ARAZİ EL DEĞİŞTİRDİ

Kilis Tapu Sicil Müdürü Emir Karakılınç ise, arazi alım satımlarında son aylarda ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Son 2 ayda binlerce dönüm arazi alınıp satıldığını, il genelinde 2 bin arazinin el değiştirdiğini anlatan Karakılınç, "Alımları yapanların Gaziantepli emlakçılar olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

REŞİT ÇELEBİOĞLU