Genel

Tekstar, konutları siyah kumaşla ısıtan kolektörler geliştirdi!

Ege Üniversitesi (EÜ) Tekstil Mühendisliği bölümünün eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, siyah bir kumaş aracılığı ile havayı ve suyu, güneş enerjisiyle ısıtan kolektör (toplaç) geliştirdi

Tekstar Şirketi Müdürü Prof. Dr. Tarakçıoğlu, buluşunu "tekstil esaslı güneş enerjisi kolektörleri" olarak isimlendirdiğini ve patent için resmi başvuruda bulunduğunu belirtti. Güneş enerjisi kolektörlerinin piyasadaki diğer kolektörlerden farkının "pahalı bakır ve alüminyum" içermemesi olduğunu kaydeden Işık Tarakçıoğlu, ısıtmayı piyasada 15 liraya satılan "siyah bir kumaş parçasından" faydalanarak gerçekleştirdiğini anlattı.

Kolektörlerin havayı ve suyu ısıttığını dile getiren Tarakçıoğlu, siyah bir kumaşın bulunduğu kolektörün, yüzme havuzlarının ısıtmasında kullanılabileceğini, bu şekilde ısıtılan açık havuza kasım ayında girilebileceğini söyledi.

Kapalı havuzun ise bütün yıl boyunca bu kolektörlerle ısıtılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Tarakçıoğlu, "Yüksek ısıda su ısıtması da yapabiliyoruz. Bunun için önce ısı transfer yağını ısıtıp sıvı eşanjöründen geçiriyoruz. Bu yöntem sayesinde suyu 80 dereceye kadar ısıtabiliyoruz" dedi.

HAVA ISITICI KOLEKTÖR

Hava ısıtıcı kolektör de geliştirdiğini kaydeden Tarakçıoğlu, 30-35 derece arası havayı, siyah bir kumaştan geçirip 70-75 derece sıcaklığında hava elde ettiğini söyledi. Prof. Dr. Tarakçıoğlu, konutların üstüne yerleştirilen 2-3 metrelik kolektörlerin sıcak havayı içeri üflediğini, çok soğuk günlerde bir başka ısıtma sistemine ek olarak kullanılabilecek bu kolektörlerin yüzde 30-40 enerji tasarrufu sağladığını dile getirdi. Sıcak havayı sıvı gaz eşanjörü ile borunun içinden geçirerek sıcak su elde edebildiklerini dile getiren Işık Tarakçıoğlu, "Kolektör ile 7-8 ay sıcak su elde edebilir ve yine enerji tasarrufu yapabilirsiniz" dedi.

"MEYVE DE KURUTULABİLİYOR"

Sıcak havanın çamaşır kurutmada kullanılabileceğini dile getiren Işık Tarakçıoğlu, şunları kaydetti: "Türkiye için bir başka kullanım alanı da gıda ürünlerinin kurutulması. Biz bu yöntemle portakal, greyfurt, çilek, altın çilek kuruttuk. Çok da güzel oldu. İncir araştırma enstitüsünde 3-4 gün yerine 22 saatte incir kurutuldu. Zirai ürünlerin sıfır aflatoksinle kurutulması çok önemli. Çünkü ihraç edemediğimiz kanserojen madde içeren kuru gıdaları yurt içinde bizler tüketiyoruz."

Yurt dışında farklı sistemle çalışan kolektörlerin 2 bin avroya satıldığını belirten Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, siyah kumaşla yalnızca güneşli günlerde çalışan kolektörlerin fiyatının ise 500 liradan başladığını sözlerine ekledi.

AA