Ticari

Tekstil merkezleri ve cadde mağazaları kiralarda yüzde 40’a varan indirimlere gitti!

İhracat ve iç satışların düşmesi sebebiyle adeta kapanma noktasına gelen esnaf için tekstil merkezleri ve cadde mağazaları düğmeye bastı. Laleli ve Merter’in yanı dışında caddelerde mal sahipleri kirada yüzde 40’a varan indirimlere gitti.

Uzun senelerdir markalar ve AVM’ler arasında çekişme konusu haline gelen kira artış oranları cadde mağazalarında çok farklı bir boyuta taşındı. Mega kent İstanbul’un dışında ülkemizin en büyük tekstil merkezleri ve bazı cadde mağazalarında mal sahipleri, esnafın kapısına kilit vurma noktasına gelmesi sebebiyle düğmeye basarak kiralarda  indirime gitmeye başladı.

Ekonomim’den Yener Karadeniz imzalı habere göre Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, yaptığı açıklamada 7 bin işyerinin faaliyet gösterdiği bölgede işlerin geçen yıla göre yüzde 50’den fazla azaldığını dile getirerek, “Piyasada uzun zamandır  bir durgunluk yaşanıyor. Geçen seneye oranla işler yüzde 40-50 oranında düşüş gösterdi. Yaşanan bu krizin etkilerini atmak amacıyla herkes üzerine düşeni yapmaya, elini de taşın altına koymaya başladı. Kiralar yüzde 30’a kadar indiriliyor. Kiralarda yüzde 40 indirim yapan bile var. Aksi durumda esnaf kapısına kilit vurmak zorunda kalacak. Mal sahipleri ‘indirim yapayım devam et’ diye teklif ediyor. Kiracı ile mal sahibi el ele verdi” dedi.


BİR BAŞKA ÖRNEK DE MERTER’DE

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bir başka örnek de toplamda 10 bin işletmenin faaliyet gösterdiği Merter Bölgesi’nde yaşanıyor. MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada senenin ilk yarısında krizin etkilerinin ilk hissedildiği dönemde mülk sahipleriyle konuştuklarını kaydederek, “Kiraları makul seviyelerde tutmalarını söyledik. Biz de birkaç han sahibiyle beraber bu sene hiç zam yapmama kararı aldık. Kira bedellerinde yüzde 40 indirim yapan da oldu. Tabi bu konuda direnenler de var” dedi.

Yaptığı açıklamada Merter’in bir dezavantajının Laleli’deki daralma nedeniyle esnafın bu bölgeye yönelmesi olduğunu dile getiren MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç, şöyle konuştu: “Bizde yaşanan bu durum Laleli ve Osmanbey’deki kadar vahim değil. Bu bölgede iş olduğu için buraya göç oluyor. Bu sebeple de biz bu anlamda biraz dezavantajlıyız. Fakat yine de bu yıl zam yapmayacak olanlar da var, yapsa da çok daha uygun seviyelerde kalacak. Bunları konuşuyoruz. Burada 9 bin 300 tanesi tekstil, yan sanayi ve konfeksiyon alanında olmak üzere toplamda 10 bin işletme var. Fakat tarihinde görülmediği kadar da kiralık ilanları görüyoruz. Emlakçılara eskiden hiç iş düşmezdi, hep el altından verilirdi ve çıkan da daha büyük yere çıkardı. Şimdi emlakçıları arayan bile yok. Birkaç çarşımızın direncini kıramıyoruz fakat onun dışındakiler ile kira artışı konusunda hemfikiriz.”

2025 MUAMMA


Paylaşılan detaylara göre sektör temsilcileri, sıkılaştırma politikasının süreceği 2025’in de zorlu geçeceğini ve kurumların ayakta kalma mücadelesi vermeye devam edeceklerini belirtiyor. Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınaztepe konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “2025 yılında maliyet artışları ile beraber başka bir dönemin kapısı da aralanacak. Şu ana kadar enflasyonist sürecin ilk aşamasında söz konusu bu maliyet artışlarını bir şekilde fiyatlarımıza yedirebiliyorduk. Ama artık yediremez duruma geldik. Gelecek sene ur böyle gittiği durumda çalışanlara yapılacak zam kira artışı derken ciro artışının olmadığı, giderlerin de yüzde 50-60 arttığı bir döneme gireceğiz. Orası asıl muamma ve önemli riskleri barındırıyor” ifadelerini kullandı.

CİRONUN DÜŞTÜĞÜ DÖNEMDE KİRANIN PAYI YÜKSELİYOR


Ortalamada cironun yüzde 10’una denk gelen kira giderleri, cironun düştüğü dönemlerde çok daha yüksek oranlara çıkıyor. Yaşanan bu durum da esnafın tamam mı devam mı noktasına gelmesine neden oluyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından açıklanan verilere göre bu sene ocak-kasım döneminde 80 bin 626 esnaf kapısına kilit vurdu. Piyasanın kabusu haline gelen konkordatolarda da korkutan rekor Kasım’da geldi. Geçen ay 152 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verilirken, 11 ayda bin 504 konkordato başvurusu gerçekleştirildi. Böylece de toplamda, bin 387 konkordato başvurusunun gerçekleştiği 2019’daki zirve aşılmış oldu. En çok konkordato ilan eden sektörlerde ise 1. sıraya tekstil oturdu.


DONÖR TOPLANTISI DÜZENLENEBİLİR

Yaptığı açıklamada Laleli gibi bölgelerde uzun süredir sıkıntı yaşandığını ve Türkiye’nin artık pahalı bir ülke haline geldiğini dile getiren Birleşik Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, “Akıllı mal sahipleri indirimlere başladı. Yasal artış oranı 12 aylık ÜFE fakat daha düşük olan TÜFE oranında artış yapanları duyuyoruz. Bu tarz örnekleri cadde mağazalarında çok sık görüyoruz. Çünkü aksi durumda  kiracı bulamayacaklar. Bu işin süreklilik, enflasyon ve yabancı boyutu da var. İş devam etmeyecek. Yabancı pahalı olduğumuz için gelmiyor, gelen de az alıyor. Yerliler daha çok indirim dönemlerini bekliyor. Onların da alım gücü düştü. Biz indirim yaparken diğer yandan fahiş kira artışı talepleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu şekilde enflasyonu düşürmemiz mümkün değil. Bu işin sürdürülebilir olması için tüm ticari gayrimenkullerden bir indirim bekliyoruz. Daralmanın 2025’te de devam edeceği düşünülürse bu noktada aklınıza gelebilecek tüm ticari alanlar ve cadde mağazalarında ve ofisler çok ciddi sorunlar yaşanacak” dedi.

 

Konya'ya 176 konutluk dev proje! Kralin Palace Konutları satışa çıktı! Yeni proje!

Emlak Konut GYO Batıyakası 2. Etap'ın tamamlanması halindeki değeri 10.6 milyar TL'yi aşacak! 

Konut satışlarında yeni tuzak! Hakan Akçam uyarıyor! 'Suriyeliden acil satılık, ülkeme dönüyorum' ilanlarına dikkat edin