Sektörel

Tekstil merkezlerinde esnaflar kepenk kapatıyor!

Laleli, Osmanbey ve Merter, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ticaret merkezleri arasında yer aldı. Tekstil merkezlerinde boşalan dükkan sayısında yüzde 30-40 artış yaşandı.

Laleli, Osmanbey ve Merter, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ticaret merkezleri arasında bulundu. Üç bölgede de yıl geneli için ticarette yüzde 30-40 arasında düşmesi planlanıyor. 1 Haziran itibariyle normalleşmenin başladığı bölgelerden Laleli’de kepenk kapatan esnaf sayısı artarken, uluslararası uçuşların başlaması ile ticaretin normalleşeceği belirtiliyor. 2019 yılında yaklaşık 3 milyar dolarlık ticaretin döndüğü Laleli’de 2 bin 500 esnafı belirleyen Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (LASİ- AD) Başkanı Gıyaseddin Eyyüpkoca, ticaretin önemli bir kısmının WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden dönmesinin bu süreç içerisinde ellerini rahatlattığından bahsetti. Eyyüpkoca, “Son 3 haftadır eskisi gibi çalışıyoruz. Beklediğimizden çok daha iyi şu an. Salgın öncesinin yüzde 50’sine ulaştık” diye konuştu.

Boş dükkan sayısı arttı

Önemli ticari partnerleri arasında bulunan Romanya, Polonya, Sırbistan ve Rusya gibi ülkelerde de normalleşme sürecine geçilmesinin bu artışta önemli bir etken olduğunu sözlerine ekleyen Eyyüpkoca, “Yılbaşında yaz sezonu için çok çalıştık. Hepsi elimizde kaldı. Şimdi yüzde 50 iskonto ile satmaya çalışıyoruz. Bu aynı zamanda önemli bir stok maliyetine yol açtı” diye konuştu. Koronanın bölgede kapanan esnaf sayısında da büyük artışa yol açtığını anlatan Eyyüpkoca, boşalan dükkan sayısında yüzde 30-40 artış yaşandığını söyledi. Önümüzdeki dönemde esnafın finansman desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Eyyüpkoca, destek gelmemesi durumunda kapanan işyeri sayısının çok daha fazla artacağından bahsetti.

Osmanbey’den 1.5 milyar $'lık ihracat

Osmanbey'de faaliyette bulunan 2 bin 500 esnaf da faaliyetlerine başladı. Bölgede 800 esnafın üye olduğu Osmanbey İş İnsanları Derneği (OTİAD) Başkanı Rıdvan Kandağ, bölgede başlanan üretimin yaklaşık yüzde 90’ınının yurtdışında 148 ülkeye ihraç edildiğinden bahsederek Türkiye hazır giyim ihracatının ise yüzde 7 sini gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. Bölgede yıllık 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını anlatan Kandağ, “Ocak ve şubat ortalama ihracata göre nisan ve mayıs aylarında yüzde 60’a yakın düşüş yaşandı. Geçen yıl Ocak-Mayıs döneminde Osmanbey’den 655 bin dolar ihracat yapılırken bu yıl aynı dönemde bu rakam 410 bin dolara geriledi” açıklamasında bulundu.

Merter’de mülk sahipleri jest yaptı

Tahsilat ve çeklerde sıkıntı meydana geliyor. Nisan ayında 300'den fazla firmanın üzerinde katılım ile koronavirüsün bölgeye etkilerini konu alan alan OTİAD araştırmasında firmaların yüzde 86’sı geriye dönük 1 aylık süreçte üretim ve satışlarında yüzde 100’e yakın düşüş ve tahsilatlarında karşılıksız çek sorunu meydana geldi. Yüzde 96'sı ise çalışanlarını işten çıkarmadığını ifade etti. Yüzde 60’a yakını da online satış için istihdam arayışı içerisinde olduklarını talep etti.

Tahsilat ve çeklerde sıkıntı yaşanıyor

Nisan ayında 300'den fazla firmanın üzerinde katılım ile koronavirüsün bölgeye etkilerini ele alan OTİAD araştırmasına göre firmaların yüzde 86’sı geriye dönük 1 aylık süreç içerisinde üretim ve satışlarında yüzde 100’e yakın düşüş ve tahsilatlarında karşılıksız çek sorunu meydana geldi. Yüzde 96'sı ise çalışanlarını işten çıkarmadığını sözlerine ekledi. Yüzde 60’a yakını da online satış için istihdam arayışı içinde olduklarından bahsetti.