Sektörel

Tekstil sektörü can çekişiyor Artan fiyatların ardından bir şok daha

Türkiye’de ekonomik darboğaz başta vatandaşlar olmak üzere üreticinin de belini kırdı. Kur farkı ve artan girdiler nedeniyle birçok sektör çıkmaza girerken tekstilde de durum pek farklı değil. Tekstil üreticisi önünü göremez bir durumda.Artan maliyetler nedeniyle fiyatlar tavan yaparken, vatandaş da neyi nereden alacağını şaşırmış durumda

Yakıt fiyatlarının tavan yapması, masrafların artması ve üstüne üstük Türk Lirası’nın tarihi değer kaybıyla birlikte kur farkının baskısının artması ülkede hemen her sektörü etkisi altına aldı.

Artan maliyetler nedeniyle fiyatlar tavan yaparken, vatandaş da neyi nereden alacağını şaşırmış durumda.
Öyle ki iğneden ipliğe her gün yeni bir ürüne zam haberi gelirken, çalışanın maaşı da kira ve faturalardan buhar olmuş durumda.

Türkiye’nin ihracat merkezleri olan illerinden Denizli, Avrupa’da yaşanan resesyondan büyük oranda etkilenmeye başladı. Denizli Sanayi Odası meclis toplantısında da resesyon konusu gündeme gelirken, özellikle tekstil sektöründe talep düşüklüğünün hissedilmeye başlandığı konuşuldu.
 

Dünya gazetesinden Osman Nuri Boyacı’nın haberine göre, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Avrupa’nın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminden tahmin edilenden daha fazla etkilendiğine ve daha sert yavaşlamaların önümüzdeki dönemde daha da fazla hissedileceğine dikkat çekerek, “Yüksek enflasyonun getirdiği yükler, gelecekte yaklaşan enerji krizi ve tedarik zinciri sıkıntıları sanayiciyi olumsuz etkiliyor. İhracatımızın yaklaşık yüzde 60’ını Avrupa’ya yaptığımızı düşünürsek, Denizli’deki firmalarımızın bu gerilemeden etkilenmeleri söz konusu” dedi.

Keçeci, tekstil sektörü temsilcilerinin son günlerde özellikle Avrupa’daki resesyonun sektörde talep düşüklüğüne sebep olduğunu dile getirirken, “Bu durumun diğer sektörleri de olumsuz etkilemesi ihtimalini göz önünde bulundurarak, gerekli önlemleri almayız” dedi.

YILIN İKİNCİ YARISI İÇİN SEKTÖR TEDİRGİN

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Mukaddes Başkaya ise konuşmasında Avrupa’da artan korona virüs vakaları ve resesyon tehlikesi nedeniyle siparişlerin azalmaya başladığını dile getirdi. Başkaya, “Resesyon ve Avrupa’da korona virüs pandemisinin arttığını görüyoruz. Yaşanan tedirginlik bizi çok fazla etkiliyor. Talepler de bu dönemde azalmaya başladı. Rakiplerimiz Pakistan ve Hindistan yeniden devreye girdi. Bizler için yılın geri kalanı çok zor geçecek. Kısa termin Türkiye için önemli bir şans. Bu süreci fuarlara katılıp, kısa terminli siparişlerle idare edebiliriz” dedi.