Kent Haberleri

Tekstil sektöründe kriz: 150 bin kişi işten çıkarıldı!

Öngörülemeyen döviz kuru, artan maliyetler, pahalılaşan üretim, alım gücündeki erime, eritilemeyen stok sektöre darbe vurdu. Bu kapsamda etkilenen tekstil sektöründe son bir yılda 150 bin kişi işten çıkarıldı. 

Yükselen maliyetler, öngörülemeyen döviz kuru, rakip ülkelere göre pahalılaşan üretim, alım gücündeki erimeyle beraber talepte meydana gelen düşüş ve dolu stoklar, pek çok sektörü olduğu gibi ihracatın önemli sektörlerinden tekstil ve hazır giyimi de etkiledi. 

Tekstilde birçok fabrika işçilere senelik izin kullandırarak durgun sezonu atlatmaya çalışıyor. Sendikalar ise “Yaklaşık 1.5 milyon işçinin istihdamı tehlikede” derken işveren ise “Sektör dönüşüm içinde ve bu en az 1 yıl sürecek. Bu süreçte ayakta kalmak için ucuz finansman şart” diye belirtiyor.


İşte tekstil sektöründe son gelişmeler...

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre, bu senenin ilk çeyreğinde ciro bazlı yüzde 10, adet bazlı yüzde 15 küçüldüklerini ifade eden Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, buna paralel olarak istihdamda ise son bir senede yaklaşık 150 bin gerileme yaşandığını kaydetti. Sektördeki daralmanın birçok sebebi olduğuna dikkat çeken Kaya, sorunun sebeplerinden başında Avrupa’daki resesyonun talebi düşürmesinin geldiğini belirtti.

Kaya, geçen yılın stoklarının erimediğini ve hızlı moda yavaş modaya dönünce alım gruplarının acelesi kalmadığına dikkat çekerek, "Bizde maliyet nedeniyle fiyat artınca Bangladeş, Hindistan gibi ülkelerden fiyat aldılar. Bu ülkelerle aramızdaki yüzde 15 olan fiyat farkı şu an yüzde 50" dedi.

Maliyetlere değinen Kaya, işçilik ücretinin de 250-300 dolardan yemek, servis, kreş vs. hesaplanınca 700 dolara çıktığını söyledi. 

Sektörün katma değerli üretim için bir dönüşüm sürecine girdiğini ve bunun bir sene devam edebileceğini anlatan Kaya, “Ayakta kalmamız için düşük maliyetli ve uzun vadeli finansmana ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe de tekstilde kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’e düştüğünü söyleyerek, işlerin durmasının nedenin yüzde 70-80 rekabetçiliğin kaybedilmesinden yüzde 20-25 ise talep düşüşünden kaynaklandığı bilgisini verdi. Yalnızca Avrupa değil iç pazarda markalar da döviz kuru enflasyon kadar yükselmeyince iç pazar yerine ithalata yöneldiğini belirten Gültepe, "Fabrikalar işçilere yıllık izin kullandırarak bu durgun dönemi aşmaya çalışıyorlar.” diye ifade etti.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Gürkan Gözmen ise deri sektöründe sorunların daha da büyük olduğunu belirterek “Rusya-Ukrayna savaşı bizim sektörü etkiledi. Oteller pahalı olduğu için turist sayısı ve turiste satışımız da düştü” dedi.

Uzmandan karot testi uyarısı: Eviniz depreme dayanıklı mı? Aman dikkat! 

Ev sahipleri ve kiracılar aman dikkat! Kiralarda yüzde 25 sınırlaması ne zaman bitiyor?

Zeytin üretiminde korkutan gelişme! 1 litre zeytinyağı 350 TL'ye, zeytin kg 400 TL'ye çıkabilir!