Tekstilciler Merter'e göçüyor! 5 yılda 5 bin yeni firma geldi!
Hem Laleli’nin trafiğe kapanması hem de Osmanbey’de de arz artan sorunu, Merter’e yoğun bir tekstilci göçüne neden oldu.Verilen detaylara göre, Laleli’nin trafiğe kapanması ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle işlerin düşmesi, Osmanbey’de de artan arz sorunu söz konusu hareketliliği daha da artırdı ve tekstilcilerin yönünü Merter’e çevirmesine neden oldu
Türkiye’nin en önemli 3 tekstil merkezi arasında gösterilen Laleli, Osmanbey ve Merter’de son senelerde önemli bir göç hareketi de yaşanıyor. Verilen detaylara göre, Laleli’nin trafiğe kapanması ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle işlerin düşmesi, Osmanbey’de de artan arz sorunu söz konusu hareketliliği daha da artırdı ve tekstilcilerin yönünü Merter’e çevirmesine neden oldu.
Aktarılan detaylara göre, son senelerde yeni yapı arzının had safhaya ulaştığı bölgeye yaşanan göçün de etkisiyle son 5 yılda 5 bin yeni iş yeri eklenirken işlem hacmi de 1 milyar dolardan 5 milyar dolara çıktı.
Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Gürbüz Oruç, önümüzdeki 2 senede 2 bin yeni iş yeri arzının daha gerçekleşeceğini dile getirirken, gerekli adımların atılması durumunda söz konusu bu tutarın 10 milyar dolarlara kadar çıkabileceğini dile getirdi. Mega kent İstanbul’un Güngören ilçesi sınırları içerisinde bulunan Merter, hem perakende hem de toptan satışın gerçekleştiği önemli tekstil merkezler arasında yer alıyor.
Geçmiş senelerde yaşlı yapıları ile faaliyet gösteren bölge şimdilerde her geçen sene eklenen yeni yapılarla çehresini de değiştiriyor. Ekonomim'de yer alan habere göre, Benesta 350 bağımsız dükkandan meydana gelen yeni proje hayata geçirirken 200 dükkandan oluşan Sentez isimli çarşı da önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. Kale Grubu da bölgede inşaat için arayışlarda...
7 sokağa yayıldı
Yaptığı açıklamada geçen sene gerçekleştirilen genel kurulda başkanlığa seçilen MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç, “Merter fiziki yapı itibarıyla Laleli ve Osmanbey’den daha avantajlı. Çünkü ticaretin döndüğü bölgede konut bulunmuyor. Ve genişlemeye de müsait bir alan da var. Biz 15 sene önce bir sempozyum yaptık ve bu sempozyum sonrasında gerekli düzenlemeler gerçekleştirilerek ,sokakların trafiğe kapatılmasına karar verilmişti. 6 sokaktan oluşuyordu söz konusu bölge. Bu 6 sokakta yer yer bireysel mağazalar yer yer de çarşılar bulunuyorudu. Merter ayrıca imalatçı olduğu için müşterilerin de ilgisini çekti ve buraya doğru da bir akın başladı. Zaman içinde bu yer yetmez oldu. Bu sebeple 6 sokaktan 7 sokağa çıktık. Çam sokak ve Selvi sokağa doğru taştı” diye konuştu.
5 yılda 5 bin yeni firma geldi
Yaptığı açıklamada şimdilerde bu alanın da yetmemeye başladığını kaydeden Oruç, yeni çarşıların oluşmaya devam ettiğini söyledi. Firmaların üretim üslerinin yer aldığı alanların da artık showroom’a dönüşmeye başladığını dile getiren Oruç, birkaç firmanın da söz konusu talebi görerek buraya yatırım yaptığını söyledi. Oruç açıklamasında, "Bunlardan biri Benesta. Dükkan talebi olunca proje değişikliği yaptılar ve 350 dükkanı hayata geçirdiler. Bizim de 150-160 dükkanın bulunduğu 4 adet çarşımız var. Bir tanesi ağustos ayı gibi faaliyete geçerken bir tanesi de yapım aşamasında. Genişleme devam ediyor” dedi. Oruç’un verdiği detaylara göre 5 sene içinde 5 bin yeni firma bölgeye dahil olmuş.
İstanbul'da konut satışları yüzde 47 düştü!