Ekonomi

Telefon alacaklar dikkat! Zam iptal edildi

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ithal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 350 dolara çıkaran düzenleme yürürlükten kaldırılmış oldu. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

İthal cep telefonlarına yapılacak 'gümrük zammı' iptal edilmiş oldu. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylar...

Karara göre; ithal cep telefonlarında adet başına birim gümrük kıymetini 200 dolardan 350 dolara yükseltilmesine ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılmış oldu.

200 DOLARDAN 350 DOLARA YÜKSELECEKTİ
28 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan, 'İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ' ile 30 Mart itibarıyla ithal cep telefonlarında adet başına birim gümrük kıymeti 200 dolardan 350 dolara yükseltilecekti.

Söz konusu tebliğ yürürlüğe girmeden Resmi Gazete'de yayımlanan başka bir tebliğ ile kaldırıldı. DHA

7 BİN 500 TL OLAN TELEFON 10 BİN 500 TL'DEN SATILACAKTI
Sözcü TV'de yer alan habere göre; yeni düzenleme ile ithal edilen ve vergisiz fiyatı yaklaşık 3 bin 800 TL olan bir cep telefonu, bugünden itibaren en az 2 bin 500 TL zamlanacaktı. Yani şu an 7 bin 500 TL'ye satılan bir cep telefonunun fiyatı düzenlemenin ardından yaklaşık olarak 10 bin 500 TL'ye çıkacaktı.

FİYATLAR VERGİLERLE İKİ KATINA ÇIKIYORDU
Türkiye’ye gelen akıllı telefonlardan önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, sonra yüzde 10 TRT Bandrol ücreti kesiliyor. Ardından tüm bu rakamlar üzerinden yüzde 50 ÖTV ekleniyordu. Oluşan rakamın üzerinden de yüzde 18 KDV alınarak telefonun fiyatı en az ikiye katlanıyordu.