Teknoloji

Telefon sabaha kadar şarjda kalırsa ne olur? Telefon şarjda ne kadar kalmalı?

Telefonların şarjları kullanım oranına bağlı olarak tükenebilir. Peki telefonu sabaha kadar şarjda bırakmak zararlı mı, değil mi? İşte merak edilen yanıtlar!Telefon kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömründen yer, hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına sebebiyet verir

3 GÜN ŞARJDA KALIRSA NE OLUR?

Cep telefonlarının uzun süre şarjda kalmaları uzamanlar tarafından önerilmemektedir. Telefon kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömründen yer, hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına sebebiyet verir.

Peki “Telefon sabaha kadar şarjda kalırsa ne olur? Telefon şarjda ne kadar kalmalı?” İşte bu soruların yanıtları…

TELEFON ŞARJDA NE KADAR KALMALIDIR?

Yeni satın alınan cep telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeridir. Yeni nesil olan iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolmasında  yeterli bir süre olduğu belirtilmektedir.

TELEFON SABAHA KADAR ŞARJDA KALIRSA NE OLUR?

Telefon kullananlar, bazen telefonlarını sabaha kadar şarjda bırakabiliyorlar. Elbette bunun telefonun piline zararlı olduğunu düşünen ve ne kadar zarar verdiğini merak edenler de vardır. Ancak uzmanlar, bu konuda birtakım açıklamalar yaparak bu yaygın inanışa farklı bir boyut kazandırdı.

Pek çok insan, telefonlarını geceden sabaha kadar şarjda tutmanın batarya performansını ve telefonun genel sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmektedirler. Ams, cep telefonları artık modern lityum iyon piller ile kaplanmış halde ve bu piller, gelişmiş bir şarj yönetimi sistemi ile birlikte üretilmektedir.

Lityum iyon piller, aşırı şarja karşı maruz kalındığında korumalı ve tam şarj olduktan sonra şarj akımını kesebiliyor. Bu vesile ile de telefonunuzun bataryası zarar görmez. Bundan dolayı da bilinenin dışında telefonunuzu gece boyunca şarjda bırakmanız bataryaya zarar vermez.

Uzmanlar uzun süreli şarjda bırakmanın bazı olumsuz yanlarının da olduğunu belirtiyor. Sürekli olarak telefonu şarjda tutmak, bataryanın tam performansını göstermesini engelleyebilir ve batarya ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle, telefonunuzu sürekli olarak şarjda tutmanız yerine, bataryanın yaklaşık yüzde 20 ila 80 arasında bir seviyede tutmak daha sağlıklıdır.

Bu konuyu özetlersek, telefonunuzu gece süresince şarjda bırakmanın bataryaya zararlı olduğu yaygın bir yanılgıdır. Ama uzun süreli şarjda bırakılmanın da batarya performansını etkileyebileceği de unutulmamalıdır.