Emlak Terimleri

Tellaliye sözleşmesi!

Tellaliye sözleşmesi, satış işleminde taraflar ile taraflar arasında aracılık yapan kişi veya kuruluşlar arasında imzalanıyor. Sözleşmede taraflara ilişkin esaslara yer veriliyor. İşte tellaliye harcı ve tellaliye sözleşmesi...

Tellaliye sözleşmesi!

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyelere ait hal, balıkhane, mezat yerleri ve ilgilinin isteğine bağlı olarak belediye münadisi veya tellalı bulundurulan sair yerlerde, gerçek veya tüzel kişiler tarafından her ne surette olursa olsun her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, tellaliye harcına tabi tutuluyor.


Tellaliye sözleşmesi, satış işleminde taraflar ile taraflar arasında aracılık yapan kişi veya kuruluşlar arasında imzalanıyor.


Tellaliye sözleşmesi şu şekilde tanımlanıyor: Emlakçının, bir gayrimenkulün alım satımı, kiralanması veya arsa üzerine inşaat yapımı gibi işlerde taraflar arasında aracılık yapmak veya bu işlere ilişkin sözleşmelerin yapılması için gereken ortamı oluşturmak üzere iş sahibi ile yaptığı sözleşmeye gayrimenkul tellaliye sözleşmesi deniyor.


Gayrimenkul tellaliye sözleşmesi nde tarafların kimlikleri, imzası, sözleşmenin konusu, aracılık hizmetinin süresi, süre uzatımı, sınırları, çalışma koşulları, hizmet bedelinin miktarı, ödenme koşulları ve zamanı, hizmetin ifası için gereken masraflar, masrafların kim tarafından, ne zaman ve ne miktarda ödeneceği, aracılık hizmeti verildiği halde iş sahibinin esas sözleşmeyi yapmaktan vazgeçmesi halinde hizmet bedelinin ödenip ödenmeyeceği gibi hususlar açıkça belirtilmesi gerekiyor. 


İş sahibi adına hareket eden temsilci veya vekil varsa, bu kişilerin yetkisini belirleyen geçerli bir belgenin tellaliye sözleşmesine eklenmesi gerekiyor. 




Tellaliye harç oranı!
Tellaliye harcı ne zaman ödenir?