Kent Haberleri

Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonuna başlandı!

Fethiye'de bulunan 4 bin 500 metrekarelik bir alana sahip Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyon çalışmaları başladı

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen Fethiye'deki Telmessos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonu için düzenlenen törene katılan Günay, doğayla daha çok iç içe, yeşili tüketmeyen, maviyi kirletmeyen turizm anlayışını, turizme yeni açılan ve Fethiye gibi potansiyeli olan yerlerde geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. 

     Telmessos'u 1980'li yıllardan beri bildiğini ve bu tiyatronun kendisi için bir üzüntü kaynağı olduğunu vurgulayan Günay, ''Türkiye bunca ören yerini ayağa kaldırırken, şehir merkezindeki bu tiyatronun bakımsız kalması ve çevre tarafından istilaya uğraması, taşlarının alınarak limana dökülmüş olması kendi çocuklarımıza bile anlatmakta zorluk çektiğimiz bir olaydı. Seçimin bir yılını doldurmadan kolları sıvıyoruz'' diye konuştu. 

     Restorasyon çalışmasının daha erken bir tarihte bitirilmesini istediklerini dile getiren Günay, Muğla İl Özel İdaresi'nin tiyatronun yenilenmesi için 5 milyon liraya yakın bir kaynak ayırdığını bildirdi. Bir yıl içinde Telmessos'un üzerindeki tozu kaldıracaklarını belirten Günay, tiyatroda yaz akşamları yaklaşık 2 bin kişinin ''Gümbür gümbür'' elektronik değil oldukça soft kalitede konserler, dinletiler izleyebileceğini söyledi. 

     

     -Telmessos Tiyatrosu- 

     

     Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü de antik tiyatronun tarihi hakkında bilgi verdi. Telmessos Tiyatrosu'nun birinci derecede arkeolojik sit olmasının yanı sıra özel çevre koruma alanı içerisinde yer aldığına işaret eden Süslü, şöyle konuştu:

     ''Ana parseller 1976 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. 1991-1994 yılları arasında bir arkeolojik kazı gerçekleştirilerek bu tiyatro alanı ortaya çıkartıldı. Üzücü olan 1960'lı yıllarda buradaki bazı mimari parçaların taşınarak limanın doldurulmasında kullanılmış olması. 4 girişi bulunan tiyatro bugünkü haliyle yaklaşık 2 bin 500 kişiyi alabiliyor. Orijinal halinin ise 3 bin 500 kişilik olduğunu biliyoruz.'' 

     Helenistik döneme göre inşa edilmiş tiyatronun, 4 bin 500 metrekarelik bir alana oturduğuna değinen Süslü, milattan sonra 2'nci yüzyılda Romalılar tarafından sahne binası eklenen, milattan sonra 4'üncü yüzyılda ise yaklaşık iki metre yüksekliğinde koruma duvarı yapılan tiyatronun sonraları insan ve hayvanların dövüştürüldüğü arenaya dönüştürüldüğünü kaydetti. 

  

AA