Mimari Tasarımlar

Tema İstanbul Satış Ofisi nasıl tasarlandı?

Tema İstanbul Showroom'u Yazgan Mimarlık tarafından tasarlandı. Yazgan Mimarlık, Tema İstanbul Satış Ofisi'nin görsellerini paylaştı, showroom projesinin künyesini yayınladı.. İşte 11 karede Tema İstanbul Satış Ofisi!..


İşte Kerem Yazgan ve Begüm Yazgan tarafından kurulan Yazgan Mimarlık tarafından tasarlanan Tema İstanbul Showroom'unun mimari öyküsü ve projenin künyesi; 





Tema İstanbul Showroom, Halkalı İstanbul'da bulunan, toplam 1500 m2 alana sahip bir ofis binası.





Bina, öncelikle toplam 4.000 üniteden oluşan konut kompleksi, beş yıldızlı otel, eğlenceve alışveriş merkezinden oluşan Tema İstanbul'un satış ofisi ve showroom mekânı olarak işlev görmektedir. 





Bu bina, Tema İstanbul Konut Kompleksi'nin örnek dairelerini, 4.000 konut ünitesinin maketini ve proje görsellerini barındıran galeri mekânı, idari ve satış ofislerini barındırmaktadır.





Yapı, hergün binlerce otomobilin geçtiği TEM otoyoluna yüzünü dönen, yeşil, eğimli bir topoğrafyada, boşluğa doğru uzanır şekilde konumlandırılmıştır. Bina fonksiyonlarını barındıran kütlenin cephesi reflekte cam ile kaplanmıştır. Zeminle,siyah çakıldan oluşturulan bir yansıma havuzu aracılığıyla teması kesilmiş beyaz eliptik kaburgalar, fonksiyonel yapıyı sarar ve bütünleştirir. Gün içindeki zamana bağlı olarak, binayı saran kaburga, bağlam ile çeşitli etkileşimlere girer, dikkati kendine çeker. Gündüz, reflekte cam ile kaplı yüzeyi sayesinde, binanın fonksiyonel kütlesi hemen hemen görünmez hale gelir. Fonksiyonel kütlenin görünmezliği sebebiyle, binayı saran kaburga strüktür, uzayda yüzüyormuş gibi bir görsellik yaratır. Gece ise, kaburga strüktür aydınlatıldığı zaman, bina bir ışık heykeline dönüşür. Yavaş yavaş renk değiştirirken, karanlık içinde otonom bir obje halini alır.





Binanın fonksiyonel programı, üç katta dağılım gösterir. İlk eliptik kaburga içinden geçilen ve ahşap kaplı bir köprü ile girilen giriş katı,ana satış ofislerini, banka ofislerini, maket ve grafik panellerini içermektedir. Örnek dairenin sergilendiğibirinci kata ise, konut kompleksinin maketine bakan galeri mekanından geçilerek ulaşılmaktadır. Bodrum kat, idari ofisleri ve destek birimlerini içermektedir.





Yapının iç mimari konsepti, çeşitli objelerde ve yüzeylerde tek bir yeşil renk kullanarak mekansal derinlik hissini arttırmak üzerine kurgulanmıştır. İlk mekansal derinlik etkisi, ana giriş fuayesinin arka yüzeyinde yeşil kullanarak verilmiştir. Yeşil arka yüzey, ziyaretçinin dikkatini çekerek,ziyaretçiyi mekana davet eder.





Ziyaretçi yapıya girdiği andan itibaren, farklı yüzeylerde bulunan yeşil renk ile karşılaşır. Bu yeşil yüzeylere örnek olarak, ofis halıları, tuvaletlerin,servislerin ve örnek dairelerinemaye boyalı cam duvarları, asansör kabinlerinin pleksi kaplamaları, iç mekan peyzajı, ofis oturma elemanları, yönetici masasının ön paneli, yeşil Murano cam tüplerden oluşan merpen avizesi ve yeşil renkli LED aydınlatmalar sayılabilir. 






İç mekan boyunca kullanılan yeşil renk, görsel işaretlerin bütünleşmesini ve yön bulmayı sağlar. Dış mekanpeyzajıda yeşil rengin bütünleştirici etkisini güçlendirir. Böylece, görsel devamlılık, iç mekan ve dış mekan arasındaki derinlik ve renk ilişkileri ile sağlanmış olur.





Künye

Proje Yeri: İstanbul

Proje Tipi: Ofis

İşveren: Mesa, Kantur-Akdaş, Artaş, Öztaş Ortak Girişimi

Mekanik Projesi: GN Mühendislik

Aydınlatma Projesi: Naveen Mehling

Müteahhit: Mesa, Kantur-Akdaş, Artaş, Öztaş Ortak Girişimi

Statik Projesi: Probi Mühendislik

Peyzaj Projesi: Begüm Yazgan

İç Mekan Projesi: Yazgan Tasarım Mimarlık

Fotoğraf: Yunus Özkazanç, Kerem Yazgan, Rüya İpek Balaban

Proje Başlangıç Yılı: 2012

Proje Bitiş Yılı: 2012

İnşaat Başlangıç Yılı: 2012

İnşaat Bitiş Yılı: 2013

Arsa Alanı: 24.245 m²

Toplam İnşaat Alanı: 1.500 m²