27 / 04 / 2024

Temel Bulut: İstanbul'un merkezi varoşa dönecek!

Temel Bulut: İstanbul'un merkezi varoşa dönecek!

Esenyurt'ta Evviva projeleri ile 7 bin konut üreten Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, İstanbul'da merkezden uzak bölgeler şehirleşmesini tamamladığında yeterli sosyal donatıya sahip olmayan şehir içinde varoş kesimin kalacağını ileri sürdü



Şehrin yapısının bozulmadan düzeltilebileceğini kaydeden Bulut, bunun için gerekli planlamaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

'6.5 MİLYON AÇIK DOĞAR'

Gerekli Ar-Ge çalışmalarının yapılmadığından bahseden Bulut, "Biz konut üreticileri bir projeye başlarken, İstanbul'da yaşayan insanların kaçının bekâr, kaçının meslek sahibi, kaçı üst düzey gelirli bilmeliyiz ki ona göre projeler üretelim. Bu konuda büyük eksiklik var" diye konuştu. Şu anki evlilik yaş ortalamasının 29.5 olduğundan da bahseden Bulut, bekâr insan sayısının 13 milyon olduğunu ve bekârların beş yıl içinde evlenmesi durumunda ortalama 6 buçuk milyon konut açığı olacağını vurguladı. Bu ihtiyacın mevcut şartlarda 10 yılda karşılanacağını da söyleyen Temel Bulut, sektörün hızlanması gerektiğini ifade etti. Evviva projeleri ile ürettiği 7 bin konutun 4 bininin satışını gerçekleştiren Bulut İnşaat, metrekare fiyatı bin 100 TL'den satışa sunduğu dairelerini teslim tarihinde 2 bin TL'den satışa çıkarmayı hedefliyor.

'YABANCI AKIN EDECEK'

Ürettikleri 7 bin konutun yüzde 25'inin Mısır, Libya, Suriye, Iran gibi ülkelerden alıcı bulduğunu kaydeden Bulut, Mütekabiliyet Yasası'nın kaldırılmasıyla konut yetiştiremeyeceklerini söyledi. Bulut şöyle konuştu: "2012'de fiyatlar artacak, 2013'te ise konutta satışların hızına yetişemeyeceğiz. Engeller kalkınca, yabancılar akın edecek."

'Yüzde 100 prim yapmayan proje sorunludur'

Markalı projelerde bir dairenin en az yüzde 100 prim yapması gerektiğini söyleyen Temel Bulut, "Bir konut projesinde arsadan ev satın alan kişi, teslimde en az yüzde 100 kazanmalı. Kazanmıyorsa o projede sorun vardır" diye konuştu.

Yelda Akgün / HABERTÜRK


Geri Dön