Emlak Terimleri

Temel vizesi nedir?

Yapı ruhsatı alınmış inşaatlarda yapıma başlanılabilmesi için temel vizesinin de alınmış olması gerekiyor. Peki, temel vizesi nedir, temel vizesi nereden ve nasıl alınır, yanıtı haberimizde...

Temel vizesi nedir?

Temel vizesi, bir yapının inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için alınan belgelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Temel vizesinin alınabilmesi için de tabi ilk olarak yapı ruhsatının alınmış olması ve alındığı tarihten itibaren 2 yılın dolmamış olması gerekiyor.


İmar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre, 2 yıl içinde temel vizesi alınmamış yapılarda yapı ruhsatı geçerliliğini yitirmiş oluyor. Bu nedenle yapı ruhsatının 5 yıl geçmediyse yenilenmesi; 5 yılın geçmesi halinde ise yeni bir yapı ruhsatının alınması gerekiyor. Peki temel vizesi ne anlama geliyor, temel vizesi nedir? Diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Temel vizesi

Belediyeye başvuruda bulunularak ve belediye ekiplerinin yaptıkları incelemeler sonucu verdiği belgelerden biri olan temel vizesi, temele dökülen betonun ve beton içinde kullanılan demirlerin kalitesine onay verildiği gösterilen vize belgesidir.


Söz konusu vizenin alınabilmesi için belediyeye bazı belgeler ve bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Temel vizesi almak için gerekli belgeler aşağıda sıralanıyor.


Temel vizesi için gerekli belgeler

* Dilekçe

* S.S.K açılışı

* Temel ruhsatı

* Topraklama tutanağı

* Bohçalama tutanağı

* Kalıp ve beton tutanakları

* Bohçalama ve topraklamayı gösteren Fotoğraf

* Kontur-Gabari İnşaat Aplikasyonu ve *.dxf uzantılı cd’ye kopyalanmış dosyası

* İş güvenliği yasası fotoğrafları ( Koruma perdesi, uyarı levhası fotoğrafları)

* İlgili harita mühendisinin tescil belgesi

* 7/28 günlük beton numune sonuçları

* Fotoğraf  ( Genel imalatı, inşaat perde, ruhsat tabela gösteren fotoğraf ) 

* Ruhsatın temel vizesi kısmı yapı denetim firması tarafından onaylanması


Temel vizesinin verilmemesi

Yapı Kontrol Müdürlükleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda yapı, temel vizesi için uygun görülmediyse, yapılar mühürlenip; yapı sahibine eksikliklerin giderilmesi ya da hataların düzeltilmesi için 30 günlük süre veriliyor. Bu süre zarfı içinde bir değişikliğin yapılmaması halinde 3194 sayılı İmar kanununun 32 ve 42. maddeleri gereğince işlem başlatılıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com