Emlak Terimleri

Temerrüt nedeniyle tahliye davası açma süresi!

Kira parasını ödenmeyen ev sahibi paranın ödenmesi için 30 gün içinde, kiracıya ihtarname çekebiliyor. Haklı 2 ihtardan sonra ev sahibi temerrüt nedeniyle tahliye davası açabiliyor. İşte, temerrüt nedeniyle tahliye davası açma süresi!

Temerrüt nedeniyle tahliye davası açma süresi!

Esasen kiracı kirasını ödemezse, kiraya veren, alacaklı sıfatı ile kiracısına karşı genel haciz yoluyla takip yapabiliyor. Ancak, genel haciz yoluyla takip, sadece kiracının kira bedelini ödemesini sağlayabiliyor. 


Bir de, yapılan bu takip kiracıya karşı haklı ihtar anlamına geleceği için, ileride açılabilecek tahliye davasında kullanılabiliyor. Şayet kiraya veren, yalnızca kira bedelinin tahsili amaçlamayıp aynı zamanda kiracının taşınmazdan tahliyesini de istiyorsa, bu durumda kira bedelinin ödenmemesi sebebine dayanarak ilâmsız tahliye yoluna başvurması gerekiyor.


Kiraya verenin bu yola başvurabilmesi için, yazılı bir kira sözleşmesinin bulunması ve bunun takip talebine eklenmesi gerekmiyor.  Kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle ilamsız tahliye yoluna başvurulabilmesi için, yazılı bir kira sözleşmesinin bulunmasına ve bunun takip talebine eklenmesine gerek bulunmuyor.


Kira parasını ödenmeyen ev sahibi paranın ödenmesi için 30 gün içinde, kiracıya ihtarname çekebiliyor. Bir dönem içinde 2 haklı ihtar oluşturmak için de mal sahibi kiracıya ihtar çekebiliyor. Haklı ihtar sonucunda herhangi bir ödeme yapılmaz ise temerrüt nedeniyle tahliye davası açılabiliyor. Peki, temerrüt nedeniyle tahliye dava açma süresi ne kadardır?


Temerrüt nedeniyle tahliye davası ihtarnamenin muhataba tebliğ tarihinden itibaren 30 gün sonrasında açılabiliyor. Hesaba tebliğ tarihi katılmıyor.  Sonrasında davayı açmak için bir süre öngörülmüyor. Ancak makul bir sürede davanın açılması gerekiyor. 


Temerrüt nedeniyle tahliye dilekçe örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com