08 / 05 / 2024

Temettü oranı nasıl hesaplanır?

Temettü oranı nasıl hesaplanır?

Yatırım piyasalarında karşılaşılan kavramlardan biri de temettü oranı olarak karşımıza çıkıyor. Birçoğunun detaylı bilgi sahibi olduğu, fakat bazılarının sadece ismini duyduğu bir terim olan "temettü", hisse senedi sahiplerini doğrudan ilgilendiren önemli bir meseledir. 



TEMETTÜ NEDİR VE NE ANLAMA GELİR?

Temettü, bir şirketin yıllık mali tablolarına dayalı olarak elde ettiği net karın belirli bir oranında veya ayrılmış olan yedek akçelerden ortaklarına dağıtılan bir paydır. Bu dağıtım genellikle anonim şirketlerde, şirketin genel kurulu tarafından kararlaştırılır ve gerçekleştirilir.

TEMMETTÜ ORANINI HESAPLAMA 

Temettü oranı, belirli bir dönemde dağıtılan kar payının o dönemde elde edilen toplam net kara oranını ifade eden bir ölçüdür. Temettü oranı, şirketlerin ne kadar karlarını hissedarlarına dağıttığını yansıtan önemli bir finansal göstergedir. Temel olarak aşağıdaki formül ile hesaplanır:

Temettü Oranı = Dağıtılan Kar Payı / İlgili Döneme Ait Net Kar

Bu hesaplama, bir şirketin genel temettü dağıtım performansını gösteren bir ölçüdür. Temettü miktarı, şirketin elde ettiği karın bir yüzdesi olarak hesaplanır. Örnek olarak, X şirketi 2023 yılında 100.000 TL kar elde ettiğini varsayalım. Bu karın ne kadarının temettü olarak dağıtılacağı, hissedarların sahip olduğu oranlara göre belirlenir. Bu şirkette %5 oranında bir hisse payınız var. Bu durumda, elde edilen 100.000 TL karın %5'i, yani 5.000 TL sizin payınız olacaktır.

TEMETTÜ NASIL ALINIR?

Temettü alabilmek için bireylerin ilk adım olarak temettü dağıtan bir şirketten hisse senedi satın alması gerekmektedir. Şirketler genellikle belirli temettü ödeme tarihleri belirlerler ve bu tarihten bir gün önce dahi hisse senedi satın alınmış olsa, bu alım yatırımcıya temettü ödemesi alma hakkı tanır. Bu nedenle yatırımcılar, temettü ödeme tarihinden önce ne kadar süre önce hisse senedi satın alırlarsa alsınlar, temettü ödeme tarihinde temettü alma hakkına sahip olurlar.

Temettü ödemeleri, genel kurul onayı sonrasında belirlenen tarihlerde gerçekleştirilir ve bu tarih yatırımcılara duyurulur. Temettü ödemesi alabilmek için yatırımcıların, dağıtımın yapılacağı günün sabahına kadar şirketin hissesine sahip olmaları gerekir. 

Haziran ayı temettü açıklandı! Hangi şirketler halka arz ediyor?

Şirketlerin Mayıs 2023 temettü ödemeleri! Hisse başına 7,83 TL ödeme!

Hissedarlara müjde! O bankadan 1.4 milyar TL temettü dağıtma kararı!


Geri Dön