Emlak Sözlüğü

Temlik nedir? Temlik çeşitleri nelerdir?

Temlik nedir? Temlik çeşitleri nelerdir? araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte Temlik nedir sorusunun yanıtı!Mal ve mülk ile ilgili bir anlama sahip olan temlik, alım satım işlemi sürecinde ön plana çıkmaktadır

Temlik nedir? sorusu son dönemlerde en sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Mal ve mülk ile ilgili bir anlama sahip olan temlik, alım satım işlemi sürecinde ön plana çıkmaktadır.

 İşte temlik nedir, Temlik çeşitleri nelerdir? İşte bu konuda dair merak edilenler ayrıntılar…

TEMLİK NEDİR?

Temlik, mal ve mülk kapsamında devir işlemi ile öne çıkıyor. Belli başlı bazı sebeplerden ötürü temlik gerçekleşir ve aynı zamanda çeşitleri de bulunur. Temlik genel olarak mülk olarak verme ya da devretme anlamları için ifade edilebilir. Bu anlamının yanında aynı zamanda bir hakkın başka bir kimseye geçmesi şeklinde de ifade edilebilmektedir.

 TEMLİK NASIL YAPILIR?

Temlik daha çok icraya kadar gitmiş olan mülk kapsamında gerçekleşmektedir. Bu amaçla alacaklı olan kişi İcra Müdürlüğü'ne başvurarak, alacağının temlik edildiğini ifade eder ve dosya borcu üzerinde temlikin ilgili kişilere bildirilmesini talep eder.

 Bu şekilde devir teslim işlemi yapılmaktadır. İcra dosyası ve teknik alacaklısı ile birlikte İcra Müdürlüğü alanında gerekli işlemler yasal işlem süreci üzerinden uygulanır. Bu doğrultuda iki kişi arasında gerçekleştirilen temlik ile beraber, borç üzerinden alacak verecek işlemi sona erdirilir. Bu doğrultuda borcu olan kişinin herhangi bir borcu temlik üzerinden ortadan kalmış olur.

TEMLİK ÇEŞİTLERİ VAR MI? TEMLİK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Temlik çeşitleri bulunmaktadır. Nedenlere bağlı olarak birden farklı temlik çeşitleri ortaya çıkmaktadır. Bu amaç ile genel olarak üç farklı çeşit üzerinden temlik gerçekleşmektedir.

İlk olarak rızai temlik: Alacağını devreden veya devralan kişiler arasında gerçekleştirilen sözleşme ile yapılan temlik türüdür.

İkinci olarak, kanuni temlik: Alacağın kanun nedeni ile başka birine geçmesi üzerine yapılan temliktir. Örneğin bir kişinin ölümü ile beraber temliğin miras kalacak kişiye geçmesi iletilebilir.

Üçüncü olarak da kazai temlik: Alacağın mahkeme tarafından temlik edilmesi kazai temizlik olarak bilinmektedir. Örneğin mirasçılar mirası paylaşma noktasında sorun yaşıyorsa, o zaman bu durum mahkemeye taşınır ve mahkeme üzerinden temlik ile paylaşım gerçekleştirilir.

TOKİ başvuruları başlıyor! 24 ilde ucuz konut fırsatı!

Togg bünyesinde çalışma imkanı! Togg’dan 6 yeni iş ilanı!

Cumhurbaşkanı açıkladı! KYK kredi faizleri silinecek mi? KYK borçları siliniyor mu?