Temmuz'da markalı projelerin yüzde 9'u yabancılara satıldı!
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre temmuz ayında, markalı konut projelerinin yüzde 9'u yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın (yüzde 8) 1 puan üzerinde.
Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak olan Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'ne göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0,72, son üç ayda yüzde 1,81, son altı ayda yüzde 4,18, son bir yılda yüzde 9,68, son üç yılda yüzde 37,59, son beş yılda ise yüzde 86,63 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son bir ayda yüzde 1,27, son üç ayda yüzde 3,21, 6 ayda yüzde 4,34, son 1 yılda yüzde 8,18, son 3 yılda yüzde 28,41, son 5 yılda ise yüzde 67,09 oranında artış kaydetti.
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2018 sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 9'luk kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığını görüyoruz.Son 6 aylık ortalamanın yüzde 8 olduğu yabancı geçen bitmemiş konutların satış oranında da 2 puanlık azalmaya yol açtı” dedi. yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanmanın da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda kurdaki dalgalanmanın yanı sıra konut kredi faizinin hızla yükselmesi konut alıcılarını etkiledi ve Mart ayından bu yana düşüşe geçen bitmemiş konutların satış oranında da 2 puanlık azalmaya yol açtı” diye açıklama yaptı.
REIDIN CEO'su Kerim Alain Bertrand temmuz ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'nde (TR-81) temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,72 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,68 oranında artış gerçekleşmiştir. Diğer taraftan ekonomideki gelişmeleri değerlendirdiğimizde gerek konut kredi faizlerinin hızla yükselmesi, gerekse kurdaki dalgalanma talep azlığına neden olabilecek kırılgan bir dönemin başlangıcında olduğumuzu bizlere gösteriyor. Ülkemizde özellikle kurlarda yaşanan dalgalanmaların tüketici güveni üzerinde olumsuz etki yaratabileceği, tüketicilerin satın alım eğilimlerini geciktirebileceği, bunun da gayrimenkul fiyatları üzerinde gelecek dönemlere ilişkin aşağı yönlü bir baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz.”
Yeni Konut Fiyat Endeksi 8 yılda yüzde 81,6 oranında arttı
Yeni Konut Fiyat Endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,06 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,36 oranında, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 81,60 oranında artış gerçekleşti ve endeks değeri 181,6'ya ulaştı. Yeni Konut Fiyat Endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası'nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,11 oranında artarken; İstanbul Avrupa Yakası'nda yer alan markalı konut projelerinde ise değişmedi. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası'ndaki projeler Avrupa Yakası'na kıyasla 10,20 puan fazla artış gösterdi.
Yabancı alıcıların oranı artış trendini sürdürüyor
Temmuz ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 9'luk kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 (yüzde 41) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 24 ile 3+1 ve 1+1 konutlar izledi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 8 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar mart ve nisan aylarında yüzde 8, mayıs ayında yüzde 7, haziran ayında ise yüzde 10 oranında gerçekleşmişti.
Temmuz ayı kira artışında İzmir, satış fiyatları artışında Artvin öne çıktı
Temmuz ayında Artvin'de metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2,00 oranında arttı ve Artvin, satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Şanlıurfa'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 0,97 oranında azaldı ve Şanlıurfa geçen ay olduğu gibi, satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,27 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8,18 oranında artış gerçekleşti. Temmuz ayında İzmir'de metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,12 oranında arttı ve İzmir kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Erzincan'da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 1,33 oranında azaldı ve Erzincan kiraların en çok azaldığı şehir oldu.
Bitmemiş konutların satış oranı beş aydır düşüş eğiliminde
Temmuz ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 38'i bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 62'si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 2 puanlık bir düşüş olurken, bitmiş konutların satış oranında ise 2 puanlık bir artış yaşandı. Bitmemiş konutların satış oranındaki düşüş ve bitmiş konutların satış oranındaki artış mart ayından beri devam ediyor. Ayrıca Yeni Konut Fiyat Endeksi, temmuz ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 4 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 3,4 oranında erime gözlemlendi.
Küçük konutların Yeni Konut Fiyat Endeksi değeri temmuzda düşüşe geçti
Yeni Konut Fiyat Endeksi temmuz ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0,39 oranında düşerken; 2+1 konut tipinde yüzde 0,11 oranında; 3+1 konut tipinde yüzde 0,16 oranında ve 4+1 konut tipinde yüzde 0,25 oranında arttı. Yine temmuz ayında Yeni Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre, 51-75 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,28 oranında düşerken; 76-100 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,17 oranında; 101-125 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,21 oranında; 126-150 m2 büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0,33 oranında; 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,26 oranında arttı.
En yüksek yıllık kira getirisi yine Aydın, Van ve Kırklareli'de
Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, temmuz ayının en kısa amortisman süreleri geçen ay olduğu gibi Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler de yine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.