Temsa'daki kriz Mesa'yı etkiledi mi?
Ünver Ailesi 2017'de Mesa'nın çoğunluk hisselerini almıştı. Yönetim, firmanın kurucuları olan Erhan Boysanoğlu ve ailesinde Yapı Kredi ile Garanti, verdikleri krediye karşılık Mesa'daki Ünver Ailesi'ne ait hisselere tedbir koydurmak istemiş. Bu operasyon Mesa'da işleri kilitlemiş...
2019 yılsonunda ekonomi dünyasında en çok konuşulan konuların başında Temsa geldi.
Firmanın konkordato ilan etmesiyle sonuçlanan süreç özetle şöyle. Önce Temsa'nın True Value Capital Partners'a satışı duyuruldu.
Adı yabancı ve İsviçre merkezli olan bu fonun kurucuları ise tanıdıktı.
Türkven fonunun kurucularından Evren Rıfkı Ünver tarafından kurulmuştu. Bu fon tarafından satın alınan Temsa'da önce üretim durmuş, sonrasında konkordato kararı alınarak üretim tekrar başlamıştı. Ancak bu olayın perde arkasında ilginç pazarlıklar yaşanmış. Ve sonuç itibariyle Temsa'daki sıkıntı başka bir şirkete daha yansımış.
Ünver Ailesi Temsa'yı alırken Akbank yönetimi bir şart koşmuş.
Temsa'nın Akbank'a olan borçlarını kapatması istenmiş. Aile de Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası'ndan kredi çekerek Akbank'taki borçları kapatmış.
Bu operasyon sonrasında Temsa'nın satışı sonuçlanmış.
Asıl sıkıntı da bundan sonra başlamış. Yapı Kredi ve Garanti, kendilerinden çekilen kredi ile başka bir bankaya olan borcun kapatıldığını öğrenince krediyi geri çağırmışlar. Kriz de bu noktada olayla hiç ilgisi olmayan bir şirkete, Mesa İnşaat'a sıçramış, çünkü Ünver Ailesi 2017'de Mesa'nın çoğunluk hisselerini almıştı. Ancak yönetim, firmanın kurucuları olan Erhan Boysanoğlu ve ailesinde. Yapı Kredi ile Garanti, verdikleri krediye karşılık Mesa'daki Ünver Ailesi'ne ait hisselere tedbir koydurmak istemiş. Para dergisi editörlerinin öğrendiğine göre bu operasyon Mesa'da işleri kilitlemiş. Hatta inşaatların durduğu bile söyleniyor. Temsa'da başlayan sorunlar yumağı markalı konut sektörünün köklü firması Mesa'yı da etkilemiş. Umarız bu süreç Mesa'yı da zora sokmaz...
Gayrimenkulde duraklama devri bitti!